Αρχική COVID-19 Όμικρον:6 περιοχές προκαλούν ανησυχία-Νέο εξειδικευμένο PCR

Όμικρον:6 περιοχές προκαλούν ανησυχία-Νέο εξειδικευμένο PCR

0
COVID TEST
Εικόνα: UNSPLASH/Annie Spratt
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εξαπλώνεται τις τελευταίες ημέρες η μετάλλαξη Όμικρον στην χώρα προκαλώντας έντονη ανησυχία. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 17 κρούσματα του νέου κορονοϊού, την ώρα που περιοχές της Ελλάδας εμφανίζουν αιφνίδια έξαρση κρουσμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο την τάση σταθεροποίησης της  εικόνας  της πανδημίας ενόψει γιορτών.

Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο 1.173 δειγμάτων που επιλέχθηκαν είτε τυχαία είτε στοχευμένα από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου, ταυτοποιήθηκαν 17 κρούσματα κορονοϊού με την παραλλαγή Όμικρον. Σύμφωνα με τους ειδικούς,  η διασπορά της Όμικρον στη χώρα μας είναι πιο μεγάλη από ό,τι μαρτυρούν τα δείγματα που επιβεβαιώθηκαν.

Τα μισά κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον μέχρι έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη. Δύο εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο, οχτώ στο Λασίθι και ένα στα Χανιά. Τρία κρούσματα ανιχνεύτηκαν στην Αττική και άλλα τρία στη Λακωνία. Ωστόσο, από τα δεκαεπτά, τα έντεκα είναι εγχώρια, δηλαδή χωρίς ιστορικό ταξιδιού, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία σε αυτή τη φάση της αρχής της πορείας εξάπλωσης της μετάλλαξης προκαλεί το γεγονός ότι αναφέρονται και «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή ανιχνεύτηκε η Όμικρον χωρίς τα άτομα να έχουν συσχέτιση με ταξίδι ή να είναι επαφή άλλου γνωστού κρούσματος.

Οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία

Μπορεί οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας που παρακολουθούν τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα να ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, ότι υπάρχει αποκλιμάκωση, αν και αργή, στην πορεία του τελευταίου κύματος στη χώρα μας, εντούτοις υπάρχουν ακόμα περιοχές που προκαλούν ανησυχία όπως εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Την εβδομάδα που μας πέρασε σύμφωνα με την επιδημιολογικό χάρτη που ετοίμασαν οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής μας, παρατηρούμε μία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Λακωνία, στο Λασίθι και τη Λευκάδα» είπε αρχικά η κυρία Παπαευαγγέλου προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «σε κάποιες περιοχές, όπως είναι οι Σποράδες, η Νάξος, η Λήμνος, η Ευρυτανία, η Δράμα, η Καβάλα, σημειώνεται ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι υψηλή. Είναι μεταξύ 43 και 45 ετών. Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει φόβος σε αυτές τις περιοχές να έχουμε αυξημένο αριθμό νοσηλειών μέσα στις επόμενες ημέρες».

Στη συνέχεια τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου ότι «το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα αυξημένο με μία στις τρεις περιφερειακές ενότητες να βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», δηλαδή στο επιδημιολογικό επίπεδο 5, και τον εκτιμώμενο αριθμό ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια να βρίσκεται στις 43.000, 10 ημέρες μόλις πριν τα Χριστούγεννα».

«Είναι σαφές ότι η παραλλαγή Όμικρον επαναμολύνει άτομα που προηγουμένως νόσησαν από στέλεχος Βήτα ή Δέλτα και μέχρι σήμερα θεωρούσαν τον εαυτό τους προστατευμένο από τη φυσική νόσηση. Συνεπώς, καθώς προετοιμαζόμαστε για τη διασπορά και τελικά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον και στη χώρα μας, το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι όλοι όσοι έχετε νοσήσει και μέχρι σήμερα θεωρούσατε τον εαυτό σας ασφαλή, θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού και να πάτε να εμβολιαστείτε», πρόσθεσε.

Νέο τεστ PCR για την ανίχνευση της Όμικρον

Επιστήμονες του Κοινού Κέντρων Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέπτυξαν γρήγορα μια μοριακή μέθοδο ανίχνευσης ειδικά για τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού. Το JRC κάλεσε τα εργαστήρια από όλο τον κόσμο να επιβεβαιώσουν σε κλινικά δείγματα (in vivo) την αξιοπιστία του νέου τεστ που ονομάστηκε OmMet.

Η μέθοδος ανίχνευσης βασίζεται στην ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική RT-qPCR. Η αρχική αξιολόγηση του τεστ με τη χρήση υπολογιστών και βιοπληροφορικής (in silico) έδειξε ότι μπορεί να “πιάσει” με επιτυχία την Όμικρον. Το τεστ μπορεί να αξιοποιηθεί από οποιοδήποτε εργαστήριο είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μοριακά τεστ τύπου RT-PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο).

Το JRC ανακοίνωσε ότι αμέσως κατέστησε διαθέσιμο το νέο τεστ στην ΕΕ και στην επιστημονική κοινότητα, έτσι ώστε να βοηθήσει στην επιδημιολογική επιτήρηση, καθώς γίνεται ένας «αγώνας δρόμου» ενάντια στον χρόνο, όσον αφορά τον περιορισμό της Όμικρον.

Αναλυτικά η επιστημονική δημοσίευση

Με πληροφορίες από skai.gr/ cnn

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση