Αρχική Διάστημα NASA: Σχεδιάζει πυρηνικό εργοστάσιο στο φεγγάρι

NASA: Σχεδιάζει πυρηνικό εργοστάσιο στο φεγγάρι

Σύνταξη: ecozen.gr

0
NASA moon
Απεικόνιση μόνιμης σεληνιακής βάσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (Εικόνα: ESA/Foster + Partners)
Διαφήμιση

Η NASA θέλει να εγκαταστήσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στη Σελήνη μέχρι το 2030 — και αν μπορείτε να βοηθήσετε.. Ο πυρηνικός αυτός αντιδραστήρας στόχο έχει να βοηθήσει στη διατήρηση μελλοντικών αποστολών στο φεγγάρι, τον Άρη και πέρα, σύμφωνα με τη NASA.

Όπως αναφέρεται στο livescience αν εσείς ή κάποιος φίλος σας ξέρετε πώς να κατασκευάσετε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα με ουράνιο που να μπορεί να χωρέσει μέσα σε έναν πύραυλο μήκους 12 ποδιών και πλάτους 18 ποδιών,  τότε σπεύσατε…. NASA και Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θα ήθελαν να σας ακούσουν!

Ανακοίνωση του Εθνικού Εργαστηρίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Εργαστηρίου Idaho (INL) του Υπουργείου Ενέργειας, το εργαστήριο συνεργάζεται με τη NASA για τον σχεδιασμό ενός ανθεκτικού πυρηνικού σταθμού που θα είναι ανεξάρτητος από τον ήλιο και θα τοποθετηθεί στη Σελήνη, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια». Οι δύο οργανισμοί αναζητούν προτάσεις από εξωτερικούς εταίρους για να ξεκινήσουν αυτό το μεγαλόπνοο έργο.

«Η αφθονία της ενέργειας θα είναι το κλειδί για τη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος», δήλωσε ο Τζιμ Ρόιτερ, αναπληρωτής διοικητής της Διεύθυνσης Αποστολών Διαστημικής Τεχνολογίας της NASA στην Ουάσινγκτον. «Πιστεύω ότι τα συστήματα ενέργειας επιφανειακής σχάσης θα ωφελήσουν σημαντικά τα σχέδιά μας για τις αρχιτεκτονικές ενέργειας στο φεγγάρι και τον Άρη και θα προωθήσουν την καινοτομία για χρήσεις, εδώ στη Γη».

Προϋποθέσεις για υποβολή πρότασης

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων συνοδεύεται από ορισμένες βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν αντιδραστήρες πυρηνικής σχάσης οι οποίοι θα μπορούν να διασπούν βαρείς ατομικούς πυρήνες σε μικρότερους, απελευθερώνοντας ενέργεια ως παραπροϊόν.

Ο αντιδραστήρας θα πρέπει να ζυγίζει έως και 6.000 κιλά και να χωράει μέσα σε έναν πύραυλο μήκους 4 μέτρων και πλάτους 6 μέτρων. Ο αντιδραστήρας θα συναρμολογηθεί στη Γη και στη συνέχεια θα εκτοξευθεί στο φεγγάρι, όπου θα πρέπει να παρέχει 40 κιλοβάτ συνεχούς ρεύματος ηλεκτρική ενέργεια για 10 χρόνια. Ο αντιδραστήρας θα πρέπει επίσης να διαθέτει σύστημα θερμικής διαχείρισης ώστε να διατηρείται δροσερός, καθώς οι θερμοκρασίες στο φεγγάρι, μπορεί να φτάσουν πάνω από 127 βαθμούς Κελσίου, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το σχέδιο Artemis

Το αίτημα υποβολής προτάσεων έρχεται ενώ η NASA εργάζεται πυρετωδώς πάνω στο πρόγραμμα Artemis, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας βιώσιμης ανθρώπινης παρουσίας στο φεγγάρι μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζει την επιστροφή ανθρώπων στο φεγγάρι για πρώτη φορά από το 1972, εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 93 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι στις 19 Φεβρουαρίου 2022.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Live Science

Διαφήμιση