Αρχική Ειδήσεις ΙΕΔΕΠ: Το αποτύπωμα της Covid-19 στην ψυχική υγεία

ΙΕΔΕΠ: Το αποτύπωμα της Covid-19 στην ψυχική υγεία [VIDEO]

0
covid psyxiki ygeia
«Η Ψυχική μας Υγεία στην εποχή του COVID-19» - Φωτογραφία: Pexels
Διαφήμιση

Τις επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19 στην ψυχική υγεία κάθε ηλικίας και κοινωνικής διαστρωμάτωσης πολιτών (σε εργαζόμενους, ηλικιωμένους, γυναίκες, παιδιά, υγιεινομικούς και γιατρούς) παρουσίασε μέσα από μία 2ωρη συζήτηση, με την εμπεριστατωμένη χρήση έγκυρων ερευνών και στατιστικών δεδομένων, η Ιατρική Εταιρία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου.

Εκκινώντας με το καθολικής αποδοχής συμπέρασμα ότι «θα πάρει χρόνο η τελική αποτύπωση των επιπτώσεων της πανδημίας στην ψυχική υγεία των πολιτών» κορυφαίοι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας επιχείρησαν να σκιαγραφήσουν τα πλέον «μελανά» χαρακτηριστικά, όπως:

  • Μοναξιά
  • Αϋπνίες
  • Επαγγελματική εξουθένωση
  • Κρίσεις άγχους & πανικού
  • Καταθλιψη
  • Αύξηση αυτοκτονικών περιστατικών

Συστήνοντας την αποφυγή της συχνής κι εκτεταμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Όπως επίσης και την ενσωμάτωση της σωματικής άσκησης στην καθημερινότητα όλων.

Η ψυχική υγεία στο μικροσκόπιο

Στις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στους νέους και συγκεκριμένα στους φοιτητές αλλά και τους υγειονομικούς, στάθηκε κατά τον χαιρετισμό του ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής της Παθολογικής του ΠΓΝΠ, κ. Μάρκος Μαραγκός. Ενώ, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης υπογράμμισε την αύξηση του φόβου που με την σειρά του οδηγεί σε κρίσεις πανικού.

Ο Καθηγητής Παθολογίας, Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Metropolitan General, κ. Χαράλαμπος Γώγος, παρέθεσε τα στατιστικά δεδομένα της πανδημίας μέχρι σήμερα, τονίζοντας την ανάγκη για εμβολιασμό του πληθυσμού και με την τρίτη δόση, τόσο στην χώρα μας όσο και παγκοσμίως.

Επίσης αναφέρθηκε και στις μακροχρόνιες επιπτώσεις, Long COVID, που είναι κυρίως αναπνευστικές, καρδιολογικές αλλά και τα ψυχικά προβλήματα που δημιουργούνται σε όσους νόσησαν από τον κορονοϊό.

gogos

Τον λόγο πήραν οι ειδικοί της ψυχικής υγείας, με τον Καθηγητή κ. Μάρκο Μαραγκό και την Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Αʹ Ψυχιατρική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, κα. Μένη Μαλλιώρη με την πρόσθετη ευθύνη του συντονισμού της συζήτησης από το προεδρείο της ενότητας.

proedrio syntonistes

Για την αύξηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων αλλά και τις αγχώδεις διαταραχές που παρουσιάζονται στους ενήλικες στον καιρό της πανδημίας μίλησε ο Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Φίλιππος Γουρζής. Ο Καθηγητής αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την αύξηση αλλά και στους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της.

karaivazogloy
Για το ίδιο θέμα αλλά αυτή την φορά από την πλευρά των παιδιών μίλησε η Παιδοψυχίατρος, MD, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών , Επιστημονική Υπεύθυνος Κέντρο Ημέρας – Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.Α.), κα. Κατερίνα Καραϊβάζογλου τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχουν προστατευτικοί παράγοντες όπως η διατήρηση καθημερινής ρουτίνας και τα όρια στην χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών.

mpikou

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και τα στοιχεία που παρέθεσε η Πρόεδρος του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία – Σ.Ο.Ψ.Υ., κα. Χριστίνα Μπίκου, αναφέροντας ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021 ο Σύλλογος δέχτηκε 1.373 αιτήματα για ψυχολογική βοήθεια.

Ο ρόλος των θεσμικών

Την ημερίδα χαιρέτησε με γραπτή επιστολή του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης αναγνωρίζοντας την αρνητική επίδραση της πανδημίας στην ψυχική υγεία των πολιτών αναδεικνύοντας την σημασία της άσκησης ως μέτρο πρόληψης και θωράκισης της δημόσιας υγείας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, που εκπροσώπησε την συνδιοργανώτρια Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κάλεσε τους πολίτες να μην φοβούνται να συζητήσουν τα συναισθήματά τους με συγγενείς και φίλους ή να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς όταν το κρίνουν αναγκαίο.

Τον πλήρη συντονισμό της ημερίδας έκανε ο Δρ. Νεφρολόγος, Πρόεδρος Ι.Ε.Δ.Ε.Π., Επιστημονικός υπεύθυνος νεφρολόγος ΜΧΑ Κυανούς Σταυρός Πατρών, κ. Περικλής Δουζδαμπάνης και η κα. Μαρίνα Ριζογιάννη, Αρχισυντάκτρια Εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Συντάκτης Υγείας.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την ημερίδα «Η Ψυχική μας Υγεία στην εποχή του COVID-19»

 

 

 

 

 

Διαφήμιση