Αρχική Ειδήσεις Οι Ιάπωνες «εισβάλλουν» στα πολυτελή σαλόνια της ηλεκτροκίνησης

Οι Ιάπωνες «εισβάλλουν» στα πολυτελή σαλόνια της ηλεκτροκίνησης

0
Toyota Lexus
Διαφήμιση

Με 15 ολοκαίνουργια μοντέλα οι Toyota και Lexus εισέρχονται δυναμικά στα πολυτελή σαλόνια της ηλεκτροκίνησης. Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ιαπωνικού κολοσσού, Akio Toyoda, μέσα στην επόμενη δεκαετία θα ηλεκτροδοτηθούν 30 επιπλέον, νέα και υπάρχοντα μοντέλα.

Πριν την επίσημη παρουσίαση της νέας σειράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων, η Toyota κατατάσσονταν στη χειρότερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, σχετικά με την ετοιμότητα των 10 μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη να μεταβούν στην ηλεκτροκίνηση έως το 2030.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είχε προηγουμένως επενδύσει στην τροφοδοσία οχημάτων με υδρογόνο, έναντι των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία, γεγονός που έδωσε σε ανταγωνιστές όπως η Volkswagen προβάδισμα στην ηλεκτροκίνηση.

Τα «διαμάντια» της νέας σειράς

Κορυφαία της νέας σειράς θα είναι η ναυαρχίδα της Toyota, η Lexus, η οποία θα προσφέρει μια ηλεκτροκίνητη έκδοση κάθε οχήματος που πουλά στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα έως το 2030. Επίσης, θα «σβήσει» πλήρως τον κινητήρα εσωτερικής καύσης σε αυτές τις αγορές έως το 2035.

Η πολυτελής έκδοση της Toyota ξεκινά με το λανσάρισμα του crossover Lexus RZ το 2022, το οποίο είναι κατασκευασμένο στην ίδια πλατφόρμα με τα επερχόμενα Toyota bZ4X και Subaru Solterra.

Η νέα «οικογένεια» Lexus

Η Lexus θα λανσάρει επίσης ηλεκτροκίνητα οχήματα σε τουλάχιστον τρεις άλλες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου ενός SUV πλήρους μεγέθους, ενός σεντάν και ενός supercar που υποτίθεται ότι κληρονομεί μερικά από τα καλύτερα χαρακτηριστικά οδήγησης από το θρυλικό Lexus LFA.

Η Toyota δεν αποκάλυψε πολλά για το ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητό της, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα εξασφαλίζει περισσότερα από 430 μίλια αυτονομίας και τη δυνατότητα χρήσης μπαταριών στερεάς κατάστασης.

Η εταιρεία θα λανσάρει επίσης έναν αριθμό οχημάτων, με το brand της Toyota, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων crossover και SUV σε όλα τα μεγέθη. Επίσης, ένα εξαιρετικά μικρό crossover αστικού τύπου, καθώς και ένα μεσαίου μεγέθους sedan.

Και VAN σε φουτουριστική έκδοση

Τέλος, η Toyota παρουσίασε δύο φουτουριστικά τύπου van οχήματα τα οποία ονομάζει Micro Box και Mid Box. Τα ονόματα αναφέρονται στο μέγεθος, με το Micro Box να είναι μικρότερο από τα δύο.

Επενδύσεις και στην παραγωγή μπαταριών

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο μπαταριών στη Βόρεια Καρολίνα. Πρόκειται για συνολικές επενδύσεις ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για «μπαταρίες αυτοκινήτων» έως το 2030.

Κι ενώ το πρώτο ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το Toyota bZ4X, αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά την ερχομενη άνοιξη. Η εταιρεία έχει ήδη δημοσιοποιήσει τους εμπορικούς της στόχους, που είναι  να πουλήσει μέσα στην επόμενη 10ετία,  1,8 εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματα στις ΗΠΑ και 3,5 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Διαφήμιση