Αρχική COVID-19 Ο κρόκος Κοζάνης μειώνει τη θνησιμότητα από Covid κατά 50%

Ο κρόκος Κοζάνης μειώνει τη θνησιμότητα από Covid κατά 50%

0
Covid saffron unsplash
ΦΩΤΟ: Unsplash
Διαφήμιση

Τη μείωση τού ποσοστού θνησιμότητας από COVID-19 έως και 50% και σημαντική βελτίωση της θεραπείας ατόμων που νοσούν από τον θανατηφόρο ιό, υπόσχεται η χρήση του πανάρχαιου και ελληνικότατου φυτού και φαρμάκου κρόκου Κοζάνης, γνωστού παγκοσμίως ως σαφράν. Τη σχετική μελέτη πραγματοποιήσαν το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και η Ιατρική Σχολή Hadassah, η οποία δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες στο European Journal of Internal Medicine.

Το σαφράν, περιέχει την εσχάτως διάσημη φαρμακευτική ουσία κολχικίνη, η θεραπευτική δράση της οποίας είναι γνωστή από χιλιάδες χρόνια στην αρχαία Αίγυπτο.

Πριν εντοπιστεί η ευεργετικής της δράση κατά της θανατηφόρου πανδημίας της Covid-19, είχε χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και την πρόληψη της φλεγμονής που προκαλείται από την ουρική αρθρίτιδα και τον επώδυνο Οικογενή Μεσογειακό Πυρετό (FMF), ο οποίος είναι κοινός μεταξύ των Εβραίων βορειοαφρικανικής καταγωγής.

krokos kozanis unsplash

Τα στάδια της μελέτης

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Hadassah, Ami Schattner, που μελετά την επίδραση του φαρμακευτικού φυτού σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ελεγχόμενες θεραυτικές δοκιμές τα τελευταία 20 χρόνια, διαπίστωσε ότι η κολχικίνη φαίνεται επίσης αποτελεσματική και στη θεραπεία της COVID-19.

Πριν τη δημοσίευση της σχετικής μελέτης, προηγήθηκαν τέσσερα αυτοτελή ερευνητικά project σε περίπου 6.000 ασθενείς με κορωνοϊό. Κοινή διαπίστωση όλων των ελέγχων, όπως διευκρινίζει ο καθηγητής Ami Schattner είναι ότι «όσοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία με κολχικίνη σημείωσαν σημαντική βελτίωση των κρίσιμων δεικτών του κορωνοϊού και,  μείωση της θνησιμότητας κατά περίπου 50% σε σύγκριση με όσους δεν υποβλήθηκαν στη σχετική θεραπεία».

Το φάρμακο είναι φθηνό, ενώ έχει ήδη αποδειχθεί ασφαλής η χρήση μιας μικρής δόσης μισού χιλιοστού την ημέρα, ακόμα και καθημερινα. Οι μόνες παρενέργειες που εμφάνισε η ουσία σε ορισμένους ασθενείς, ήταν κάποιες κρίσεις διάρροιας. Λόγος για τον οποίο, περίπου το 10% των ασθενών διέκοψαν τη χρήση κολχικίνης.

krokos kozanis1 unsplash

Παγκόσμια χρήση της κολχικίνης κατά της Covid

Το φάρμακο έχει δοκιμαστεί για τη θεραπεία της πανδημίας COVID-19 σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στον Καναδά, τη Νότια Αφρική, την Ισπανία, τη Βραζιλία και φυσικά στην Ελλάδα.

«Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά», σχολίασε στην Jerusalem Post, ο καθηγητής Schattner.

krokos kozanis2 unsplash

Ποιοι μπορούν να οφεληθούν

Παρά το εύρος της συγκεκριμένης μελέτης και την πρώιμη ανταπόκριση πολλών χωρών για την χρήση της κολχικίνης στην θεραπεία κατά της Covid-19, o καθηγητής Schattner παραδέχεται ότι «απαιτείται περαιτέρω ερευνητική δράση, με τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα παρραπάνω αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει την χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, για να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊό».

«Χρησιμοποιώντας το μάλιστα σε ασθενείς που ήδη νοσούν» καταλήγει ο καθηγητής «δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε και πολλά να κερδίσουμε».

 

Πληροφορίες από Jerusalem Post & European Journal of Internal Medicine

Διαφήμιση