Αρχική COVID-19 Νέα μετάλλαξη: Σε έκτακτη συνεδρίαση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Νέα μετάλλαξη: Σε έκτακτη συνεδρίαση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

0
αεροπλάνο - Covid - μετάλλαξη
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει σήμερα, Παρασκευή η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της Ν.
Αφρικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ήδη νωρίτερα οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις συνδέσεις με χώρες στις οποίες έχει εντοπισθεί το συγκεκριμένο στέλεχος.

Γκ. Μαγιορκίνης: Προβλέψεις για την νέα μετάλλαξη

Πληροφορίες για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη που έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη έδωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, μέσω ανάρτησης του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο καθηγητής ανέφερε πως «είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το νέο στέλεχος B.1.1.529

Τονίζει ωστόσο ότι «το στέλεχος φαίνεται ότι επικρατεί στην περιοχή Gauteng της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα. Με βάση αδημοσίευτα στοιχεία που έχω παρακολουθήσει και πιστεύω ότι θα γίνουν διαθέσιμα σύντομα υπάρχουν σαφή σημεία επέκτασης και σε άλλες περιοχές της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα».

«Με βάση αυτά τα στοιχεία θεωρώ ότι σύντομα θα ονομασθεί Variant Under Investigation», προέβλεψε ο καθηγητής.

«Η σημασία της τρίτης δόσης για την αντιμετώπιση τέτοιων πιθανών αναδυόμενων στελεχών είναι εξαιρετικά σημαντική καθότι έχει δείξει ότι διευρύνει την αντισωματική απάντηση σε μεγαλύτερο φάσμα μεταλλάξεων και στελεχών», κατέληξε.

Εντοπίστηκε κρούσμα και στο Ισραήλ

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε ένα κρούσμα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική. Είναι πιθανό να έχει τη δυνατότητα να μεταδίδεται πολύ γρήγορα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Η παραλλαγή, η οποία ανακαλύφθηκε στα κράτη της νότιας περιοχής της Αφρικής, εντοπίσθηκε στο Ισραήλ. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που επέστρεψε από το Μαλάουι», ανακοίνωσε το υπουργείο, προσθέτοντας πως υπάρχουν φόβοι για «δύο επιπλέον κρούσματα σε πρόσωπα που επέστρεψαν από το εξωτερικό» και έχουν μπει σε καραντίνα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οδεύει το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή με ειδικούς σε θέματα υγείας για να συζητήσει τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης του νέου στελέχους της Covid που εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα της Αφρικής, το οποίο, σύμφωνα με τον Ναφτάλι Μπένετ, είναι πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Δέλτα του ιού.

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Μπένετ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του. «Η βασική αρχή μας είναι δρούμε γρήγορα, σθεναρά και άμεσα», υπογράμμισε.

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει την Πέμπτη απαγόρευση για τα ταξίδια στο νότιο τμήμα της Αφρικής και ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός του ξένων από την περιοχή αυτή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση