Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Οξύνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία – Τι λένε οι ειδικοί

Κορονοϊός: Οξύνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία – Τι λένε οι ειδικοί

0
κορονοϊός - νοσοκομείο - ΜΕΘ - παχυσαρκία - νοσοκομεία
Εικόνα: UNSPLASH/Amir Arabshahi
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς όπως δήλωσε την Τρίτη ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, η εφημερία ξεκινάει με ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει την πόρτα του νοσοκομείου ασθενής και να τον διώξουμε. Πεθαίνουν και άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, γιατί το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του και δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε τη θεραπεία… Είναι εφιάλτης να έχουμε ασθενή με δύσπνοια, να μην έχει οξυγόνο και να του λέμε ότι δεν έχει κρεβάτι στην εντατική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ο κ. Καπραβέλος δήλωσε ότι δε θα βοηθήσει και αυτό που απαιτείται είναι να ξεκινήσουν εφημερίες και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. «Το σύστημα υγείας ήταν υποστελεχωμένο χρόνια. Δεκτή κάθε βοήθεια, αλλά αυτή γίνεται χωρίς πρόγραμμα. Αν καλέσω κάποιον να έρθει σε μια μονάδα εξειδικευμένη, όπως είναι ένα πνευμονολογικό τμήμα, λίγο θα προσφέρει. Όταν λέμε επιστράτευση, εννοούμε όλο το σύστημα, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, να γίνει ένα», επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Τόνισε επίσης, ότι κάτι πρέπει να γίνει με τα σχολεία, τα οποία χαρακτήρισε ως έναν κρίκο στην αλυσίδα της διασποράς.

«Η ιχνηλάτηση που έχουμε είναι ότι οι οικογένειες μολύνονται από τα παιδιά τους», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους, ο διευθυντής της ΜΕΘ του Παπανικολάου σημείωσε ότι πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα τους με lockdown, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.

Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη επέκτασης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα η εστίαση.

Βασιλακόπουλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60

Στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, που εφημέρευε, η νύχτα ήταν δύσκολη και έφτασε στο τέλος της με 60 νέες εισαγωγές. Επτά άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, την ώρα που οι 15 νέες κλίνες από ΜΕΘ που δόθηκαν δεν είναι ακόμη έτοιμες.

«Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα και να αυξηθεί με κάποιο τρόπο το ποσοστό εμβολιασμού. Έχω πει πολλές φορές να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών. Οποιοδήποτε μέτρο μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το αρνητικό rapid test μια εποχή με μεγάλη έξαρση, δε μας εξασφαλίζει ότι κάποιος δε μεταδίδει. Δεν μπορούμε να εξισώσουμε το τεστ με το εμβόλιο» εξήγησε μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Η επιστήμη είναι κάτι δυναμικό, συνεχώς από τη μελέτη μαθαίνουμε καινούργια πράγματα. Ο εμβολιασμένος είναι πλήρως προστατευμένος για 4 μήνες, και μετά η προστασία από το εμβόλιο μειώνεται, και για αυτό πρέπει να κάνει την επαναληπτική δόση. Πρέπει η 3η δόση να ανοίξει, για να μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε μετά τους 4 μήνες», υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος κλείνοντας.

ΠΟΕΔΗΝ: Θρίλερ στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας

Την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξαιτίας της «έκρηξης» κρουσμάτων κορονοϊού περιγράφει σε ανακοίνωση του και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας θυμίζουν ταινίες θρίλερ», τονίζει ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος επισκέφτηκε το πρωί της Τρίτη το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος κάνει λόγο για «σοκαριστικά στοιχεία» αναφορικά με τους θανάτους ασθενών στο Ιπποκράτειο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το τελευταίο δεκαπενθήμερο πέθαναν 41 ασθενείς με κορονοϊό και από όλες τις άλλες παθήσεις πέθαναν 37 ασθενείς. Από τους 41 ασθενείς που πέθαναν από κορονοϊό οι 29 κατέληξαν στις κλινικές, 6 διασωληνωμένοι ασθενείς κατέληξαν στις προσωρινές ΜΕΘ των χειρουργείων και μόνο 5 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ».

Παράλληλα, καταγγέλλει ότι «δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν σε λίστα αναμονής: 6 στο ΑΧΕΠΑ, 15 στο Παπαγεωργίου σε ΜΑΦ και στεφανιαία, 7 στο Ιπποκράτειο σε χειρουργεία, 3 στο Παπανικολάου σε χειρουργεία».

Σύμφωνα, πάντα, με την ΠΟΕΔΗΝ, στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ένας στη Χαλκιδική
  • Ένας στην Έδεσσα
  • 3 στα Γιαννιτσά
  • Ένας στην Κατερίνη
  • Ένας στον Άγιο Παύλο

Όπως επισημαίνει, εξάλλου, ο κ. Γιαννάκος «γίνεται επιλογή ασθενών για ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια. Η θνητότητα εκτός ΜΕΘ πια αγγίζει το 80%. Γίνεται πια επιλογή ασθενών στις κλινικές κορονοϊού για την τοποθέτηση μηχανημάτων υψηλής ροής οξυγόνου».

Σαρηγιάννης: Προβλέψεις για 92 νεκρούς την ημέρα ως τα μέσα Δεκεμβρίου

Έως και 92 νεκρούς από κορονοϊό ημερησίως περί τις 17 Δεκεμβρίου και έως και 700 διασωληνωμένους ασθενείς γύρω στις 8 με 10 Δεκεμβρίου, «δείχνουν» τα μοντέλα της ομάδας του καθηγητή περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση προς πτώση των κρουσμάτων, ενώ από την Κυριακή αναμένεται νέα έξαρση που θα οδηγήσει σε κορύφωση γύρω στις 3 με 4 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι όλες αυτές οι προβλέψεις βασίζονται στην παραδοχή ότι θα εφαρμόζονται απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας και θα γίνονται πολλά test.

Ενώ, έως την Πρωτοχρονιά ο μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων αυτή τη στιγμή είναι στα 6.600 κρούσματα και εάν εφαρμόζονται τα μέτρα μπορεί να φτάσει 7.400, χωρίς να αποκλείει να φτάσουν κάποια μέρα στις 8.000 ή 8.500 χιλιάδες. Δυστυχώς, συνέχισε ο καθηγητής, αυτό σημαίνει πολλούς θανάτους.

Εφόσον το κύμα αυτό κορυφωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ειδικοί αναμένουν αποκλιμάκωση με 3.200 κρούσματα τα Χριστούγεννα «και αν είμαστε σοβαροί τότε μπορεί να δούμε και παρακάτω, στα 2.500 κρούσματα μέχρι την Πρωτοχρονιά το όποιο θα είναι τρομερή επιτυχία».

Οι τελευταίες εξελίξεις: