Αρχική Ενέργεια Κ. Σκρέκας: Δημιουργείται πενταψήφιος αριθμός ενεργειακής αλληλεγγύης

Κ. Σκρέκας: Δημιουργείται πενταψήφιος αριθμός ενεργειακής αλληλεγγύης

0
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κ. ΣΚΡΕΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΦ. Γ. ΑΜΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) - Πενταψήφιος
Συνέντευξη τύπου του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, για την παρουσίαση του πρώτου Εθνικού Κλιματικού Νόμου, Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για τη δύσκολη ενεργειακή κρίση που πλήττει τη χώρα μας, αλλά και όλη την Ευρώπη, για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της, καθώς και για τον πενταψήφιο αριθμό SOS με σκοπό την επανασύνδεση του ρεύματος για να μη μένει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Εξετάζουμε κάθε μήνα τι έχει συμβεί στις τιμές φυσικού αερίου και ενέργειας και προσαρμόζουμε τη βοήθεια προς τα νοικοκυριά», είπε ο Κώστας Σκρέκας.

Τα μέτρα στήριξης για τα ελληνικά νοικοκυριά

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε απευθείας επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος με 39 ευρώ για τις πρώτες κιλοβατώρες, σε διευκολύνσεις για τους καταναλωτές φυσικού αερίου και στη λήψη μέτρων για τους επαγγελματίες που έχουν σύνδεση στη μέση τάση και μεγάλες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Για το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων είπε: «Εδώ είμαστε και αν χρειαστεί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο να στηρίξουμε και με άλλα μέτρα την ελληνική κοινωνία».

«Δεν πρέπει να βάζουμε στην ίδια βάρκα οικιακούς καταναλωτές και επαγγελματίες, καθώς οι πρώτοι ζεσταίνουν το σπίτι τους και δεν μεταφέρουν το κόστος σε άλλους», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

«620 εκατ. ευρώ το τρίμηνο δεν είναι “μέτρα – ασπιρίνη”»

Σχετικά με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός απάντησε πως «620 εκατομμύρια ευρώ για ένα τρίμηνο, δηλαδή 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση εάν χρειαζόταν να πάρουμε τα μέτρα αυτά για τέσσερα τρίμηνα,  δεν είναι “μέτρα – ασπιρίνη”. Η Ελλάδα είναι η μόνη που μηνιαίως αναπροσαρμόζει τα μέτρα και την κρατική ενίσχυση για την ενεργειακή κρίση και αναλογικά με τον πληθυσμό της, στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα κατά κεφαλήν».

Τα μέτρα στήριξης είναι δημοσιονομικά ουδέτερα, εάν εξαιρέσει κάποιος το επίδομα θέρμανσης, καθώς τα 500 εκατομμύρια προέρχονται από ειδικούς λογαριασμούς κερδών από χρήση πηγών ΑΠΕ ή από “ποινές” για την εκπομπή αερίων, πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

Η ΔΕΠΑ σε νέες διαπραγματεύσεις με την Gazprom;

Επεσήμανε πως δεν ξέρει αν και πως μπορεί να τεθεί θέμα διαπραγμάτευσης για αγορά φυσικού αερίου με καλύτερους όρους από τη Ρωσία, στο επικείμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Μόσχα, διευκρινίζοντας ότι «η πραγματικότητα είναι πως η οριζόντια έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο για όλους τους καταναλωτές, είναι εφικτή διότι εν πολλοίς η ΔΕΠΑ έχει ένα καλό συμβόλαιο με τη ρωσική εταιρεία παροχής αερίου, με ρήτρα πετρελαίου».

Για το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος διευκρίνισε ότι επειδή είναι ανταγωνιστικότερο τιμολόγιο σε σχέση με το ημερήσιο για αυτό δεν υπάρχει ειδική μέριμνα, ενώ τόνισε πως υπάρχει ειδική πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

O πενταψήφιος αριθμός SOS – ενεργειακής αλληλεγγύης

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός πενταψήφιου αριθμού ενεργειακής αλληλεγγύης: «δημιουργούμε πενταψήφιο αριθμό, έκτακτης ενεργειακής ανάγκης, για νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα, ούτε θέρμανση και μέσα σε λίγες ώρες από την κλήση, θα φροντίζουμε να αποκατασταθούν οι παροχές μέσω των δικτύων, με τα τέλη επανασύνδεσης να επιβαρύνουν το Κράτος, το οποίο θα αναλάβει και ένα μέρος των χρεών του νοικοκυριού».

Ειδικότερα, τα νοικοκυριά θα καλούν τον αριθμό και άμεσα θα κινητοποιείται η διαδικασία, με τη μεταφορά του αιτήματος στον οικείο δήμο, στις τριμερείς επιτροπές αξιολόγησης και θα προστρέχουν τις αμέσως επόμενες ώρες να επανασυνδέσουν αυτούς οι οποίοι έχουν απόλυτη αδυναμία να πληρώσουν τον λογαριασμό της ενέργειας, είτε είναι ρεύμα, είτε είναι φυσικό αέριο.

Διαφήμιση