Αρχική Ενέργεια Ενεργειακή κρίση: Τι προμηνύει το μέλλον της Ελλάδας;

Ενεργειακή κρίση: Τι προμηνύει το μέλλον της Ελλάδας;

0
ενέργεια - ηλεκτρική - ρεύμα - ενεργειακή - παραγωγή ηλεκτρισμού - μονάδα - ηλεκτρικής ενέργειας
Εικόνα: UNSPLASH/Matthew Henry
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δυσκολεύουν τα πράγματα στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης με τις τιμές να εκτοξεύονται σε νέα ύψη και πολλές χώρες να διψούν για λίγο παραπάνω φυσικό αέριο ή ρεύμα. Και όσο η κατάσταση χειροτερεύει, τόσο περισσότερο απομακρύνεται το πιο «πράσινο» μέλλον.

Η χώρα μας αυτή τη στιγμή κατέχει το αρνητικό ρεκόρ για την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη. Η τιμή του ρεύματος έως την Παρασκευή διαμορφωνόταν στα 242,30 ευρώ/MWh, ενώ η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον μήνα Οκτώβριο στην Ελλάδα διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 196 ευρώ/MWh.

Τα μέτρα στήριξης

Με τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ήδη να φτάνουν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών, καθώς η επιδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα αυξηθεί από 40 εκατ. ευρώ, όπως έιχε ανακοινωθεί αρχικά, σε 470 εκατ. ευρώ.

Προβληματισμός όμως υπάρχει και από την πλευρά της αγοράς, γι’ αυτό και εκπρόσωποι της βιομηχανίας, καθώς και πολλοί άλλοι, άνοιξαν τις προηγούμενες ημέρες τη συζήτηση περί μεταρρύθμισης της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το naftemporiki.gr. Ώστε η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής να καθορίζεται από το μέσο κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα, ο κλάδος προμήθειας αναμένει τις Υπουργικές Αποφάσεις για την ανακατανομή των πόρων από τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων, που θα τροφοδοτήσουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Κυρίως όμως, περιμένουν την απόφαση για την εξειδίκευση του μέτρου της επιδότησης ρεύματος προς τους καταναλωτές που συνδέονται στη χαμηλή τάση (0,03 ευρώ/ΚWh για τον Σεπτέμβριο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης και 0,06 ευρώ/KWh για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου).

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, το μέτρο αφορά 7.600.000 παροχές, εκ των οποίων 555.000 είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και θα λάβουν υψηλότερη επιδότηση που ανέρχεται σε 0,08 ευρώ/KWh. Στο πλαίσιο αυτό, οι προμηθευτές αναμένεται να αποστείλουν τις επόμενες ημέρες στον ΔΕΔΔΗΕ, στη ΡΑΕ, στον ΔΑΠΕΕΠ και στο ΥΠΕΝ αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των πελατών χαμηλής τάσης που ήταν συμβεβλημένοι με αυτούς την 31η Αυγούστου 2021 και εμπίπτουν στο πεδίο της επιδότησης, τον αριθμό εξ αυτών που είναι δικαιούχοι των ειδικών τιμολογίων (ΚΟΤ Α, ΚΟΤ Β) καθώς και τα εκτιμώμενα ποσά προς επιδότηση ανά κατηγορία πελατών χαμηλής τάσης, με βάση την αντίστοιχη κατανάλωση των παροχών αυτών κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

Ήρθε η στιγμή για το φυσικό αέριο

Τη μεγάλη ευκαιρία για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου της χώρας και τις δυνατότητες συνεργείων για τη δραστηριοποίηση τους στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την παραγωγή υδρογόνου και την αποθήκευση CO2, υποστήριξε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Αριστοφάνης Στεφάτος.

Ο κ. Στεφάτος τόνισε πως, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις και με τιμές φυσικού αερίου προ κρίσης, η αξία των ελληνικών κοιτασμάτων μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 260 δισ. ευρώ, με έσοδα 56 δισ. για το Δημόσιο και την κινητοποίηση ξένων επενδύσεων 46 δισ. ευρώ.

Για τα θαλάσσια «οικόπεδα» της Κρήτης, που εκμεταλλεύονται οι Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ο CEO της ΕΔΕΥ είπε πως «περιμένουμε το πλάνο των εταιρειών», αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης για την υλοποίηση των σεισμικών ερευνών.

Οι σύγχρονες συνθήκες έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα. Η στροφή των χρηματοδοτικών φορέων προς τις φιλικές επενδύσεις προς το περιβάλλον (η γνωστή στρατηγική ESG), η πανδημία και η απομάκρυνση της ΕΕ από επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες, προκάλεσε αποχωρήσεις από κάποιες κοινοπραξίες. Παρόλα αυτά η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας αλλάζει ξανά τα δεδομένα και θα οδηγήσει σε μερική αναθεώρηση της αντιμετώπισης του φυσικού αερίου προβλέπει ο κ. Στεφάτος.

Επιπλέον, θεωρεί πως η Ελλάδα έχει ένα περιθώριο τουλάχιστον 30 ετών για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου καυσίμου το οποίο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Πάντως, παρά τα όσα έχει να προσφέρει η χώρα μας στους ενεργειακούς ομίλους έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και κατ’ επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πρέπει να ξεπεράσει και αρκετές προκλήσεις, όπως τοπικές αντιδράσεις, έλλειψη υποδομών και καθυστερήσεις περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για να φτάσει στο μέγιστο των ενεργειακών δυνατοτήτων της.

Διαφήμιση