Αρχική Ενέργεια Έρχεται υπερδιπλασιασμός της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος

Έρχεται υπερδιπλασιασμός της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος

0
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΚΟ ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΥΔΑΠ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) - ρεύματος - ρεύμα
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των καταναλωτών ενέργειας απέναντι στις αλλεπάλληλες αυξήσεις στην αγορά, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Το ρεύμα σήμερα

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που η τιμή του ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο (προημερήσια αγορά) παραμένει σήμερα σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 212,72 ευρώ/MWh, ενώ η ανώτατη υπερβαίνει και τα 300 ευρώ (διαμορφώνεται στα 302,8 ευρώ). Η ζήτηση καλύπτεται κατά κύριο λόγο (47,3 %) από ανανεώσιμες πηγές ενώ ακολουθούν οι μονάδες φυσικού αερίου (32,7 %) και οι εισαγωγές (8,4 %).

Σε αύξηση πάνω από 100% της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων για Νοέμβριο και Δεκέμβριο προχωράει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα άμεση θα είναι η ενίσχυση όλων των λογαριασμών στη χαμηλή τάση.

Καταναλωτές ρεύματος

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα ξεκίνησε από τα 30 ευρώ/MWh, έχει ήδη διπλασιαστεί στα 60 ευρώ για 300 κιλοβατώρες το μήνα, μέγεθος που καλύπτει τη μεγάλη πλειονότητα των οικιακών καταναλώσεων. Συνεπώς, από 9 ευρώ/μήνα που ήταν για τον Σεπτέμβριο, αυξήθηκε στα 18 ευρώ για τον Οκτώβριο και πλέον υπερδιπλασιάζεται στα 39 ευρώ ανά μήνα για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες για Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Παράλληλα, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η επιδότηση αυξάνεται στα 45 ευρώ ανά μήνα για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο από 24 ευρώ.

Καταναλωτές φυσικού αερίου

Ενώ, για τους καταναλωτές φυσικού αερίου αναστέλλεται η πληρωμή της ρυθμιζόμενης χρέωσης για το δίκτυο διανομής κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Κάτι που μεταφράζεται σε έκπτωση από 20 έως 40 ευρώ για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 θερμικών μονάδων. Σημειώνεται ότι τα τέλη χρήσης θα επιβληθούν σταδιακά από το επόμενο έτος όταν αποκλιμακωθούν οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις

Τέλος, μέτρα ενίσχυσης ανακοινώθηκαν και για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις εκείνες που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή και μέση τάση, αλλά και για τους ενεργοβόρους καταναλωτές της μέσης τάσης της κατηγορίας «λοιπές χρήσεις», αναστέλλεται για πέντε μήνες, από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο του 2022,  η πληρωμή της ρυθμιζόμενης χρέωσης ΥΚΩ. Οι χρεώσεις που αντιστοιχούν στην περίοδο αυτήν για τις εν λόγω επιχειρήσεις ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, οι εν λόγω θα αποπληρωθούν από τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού.

Για τη χρηματοδότηση των νέων μέτρων, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια που θα προέλθουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ανέλθουν σε 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021.

Διαφήμιση