Αρχική Ειδήσεις Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξει νέο lockdown – Συνεχής ενίσχυση του εμβολιασμού

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξει νέο lockdown – Συνεχής ενίσχυση του εμβολιασμού

0
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με αναφορά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας ξεκίνησε την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επιτέλους η ΚΟ μας συνεδριάζει διά ζώσης, η κοινοβουλευτική μας δραστηριότητα δεν διεκόπη. Μετά τη σύντομη τοποθέτηση μου θα μιλήσουν οι συνάδελφοι και θα απαντήσω στα ερωτήματα σας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Ξεκινώ με την έξαρση της πανδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Είναι σαφές πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ισχυρό τέταρτο κύμα, που επιφέρει και απώλειες στη χώρα μας».

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχουμε όμως το εμβόλιο και αυτό κάνει τη διαφορά, αυτό που αποτρέπει την ευθεία αντιστοίχιση των κρουσμάτων με τις βαριές νοσηλείες, αυτό που αφήνει ανοιχτή την οικονομία να παράγει και την κοινωνία να κυκλοφορεί».

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός «Για αυτό και επιμένουμε σε τέσσερις βασικές θέσεις:
  • Πρώτον, δεν θα ξαναυπάρξει lockdown στη χώρα.
  • Δεύτερον, οι εμβολιασμένοι δεν θα επιβαρυνθούν με νέους περιορισμούς την ώρα που οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους και με περισσότερα τεστ.
  • Τρίτον, η διαρκής ενίσχυση του ΕΣΥ ιδίως στις περιφέρειες που πιέζονται. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο ΕΣΥ, εκεί που έχουμε ελλείψεις, εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό. Ο υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση να κινηθεί νωρίτερα.
  • Τέταρτον, η συνεχής ενίσχυση του ρυθμού των εμβολιασμών».

Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Στην τελευταία έξαρση του ιού απαντάμε με ένα νέο κύμα εμβολιασμού. Έχουμε μπροστά μας ακόμη δύσκολες εβδομάδες, υπάρχει όμως και η αισιόδοξη πλευρά της πραγματικότητας. Μόνον τις τελευταίες ημέρες κλείστηκαν σχεδόν 200.000 ραντεβού για την πρώτη δόση και σχεδόν 300.000 για αναμνηστική δόση».

«Είναι καιρός να γίνουμε εμείς οι φύλακες της υγείας μας και της υγείας των γύρω μας»

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της εστίασης και του λιανεμπορίου. «Χαίρομαι γιατί είδα στήριξη από τους κλάδους της εστίασης και του λιανεμπορίου ως προς την τήρηση των ισχυόντων μέτρων» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Να τονίσω επίσης πως τα μέτρα που λαμβάνουμε στη χώρα μας είναι τα ίδια, εάν όχι αυστηρότερα, με αυτά, που λαμβάνονται και σε άλλες χώρες».

Και συνεχίζοντας την ομιλία του στη συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Κάθε ημέρα, επικοινωνιακά, θέλω να σας ζητήσω να μεταφέρετε στις περιφέρειες σας ότι η πανδημία χτυπά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Κάθε ημέρα χάνονται αχρείαστα συνάνθρωποι μας. Η λύση είναι μπροστά μας και στα χέρια μας, στα χέρια του καταστηματάρχη, του δημάρχου και του ιερέα που θα πρέπει να διδάξει την πίστη στη ζωή. Είναι καιρός να γίνουμε εμείς οι φύλακες της υγείας μας και της υγείας των γύρω μας. Αυτό που με πληγώνει περισσότερο είναι ο λάθος πόνος και ο λάθος θάνατος».

Έρχονται νέα μέτρα σε σούπερ μάρκετ;

Μετά την εφαρμογή των περιορισμών σε μη εμβολιασμένους πολίτες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν μέτρα και στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, ώστε να περιοριστεί το ισχυρό τέταρτο κύμα της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το μέτρο περιορισμού του αριθμού των καταναλωτών που εισέρχονται στο εσωτερικό των καταστημάτων, ανάλογα με τη χωρητικότητα τους. Σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες.

Στο συγκεκριμένο θέμα των σούπερ μάρκετ αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον RealFm 97,8.

«Μεταξύ αυτών των μέτρων, βρίσκεται η επανεξέταση της πυκνότητας των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός. «Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον αρνητή στο να πάει να πάρει τα βασικά τρόφιμα. Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν το rapid test, δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε», επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση