Αρχική COVID-19 Από αύριο μέτρα για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής

Από αύριο μέτρα για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής

0
aerport
Eικόνα: UNSPLASH/Belinda Fewings
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Συναγερμό έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη η εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-CoV-2. Η Ελλάδα ανακοινώνει τα πρώτα μέτρα. Ενώ ήδη στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Βέλγιο καταγράφεται το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού

Περιορισμοί στις μετακινήσεις

Στην Ελλάδα από τις 6.00 αύριο το πρωί επιβάλλεται καραντίνα και αυστηροί έλεγχοι στα αεροδρόμια σε όσους έρχονται από χώρες της Νότιας Αφρικής. Αυτό εισηγήθηκε η Υγειονομική Επιτροπή. Συγκεκριμένα ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χώρες της νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και
  • άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις
  • προϋπόθεση και για τις δύο κατηγορίες να έχει διεξαχθεί μοριακός έλεγχος (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06:00.

Σε επιφυλακή η Ευρώπη

Την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει πολύ «γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένα» απέναντι στη νέα μετάλλαξη της Covid-19 που εμφανίστηκε στις χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής, υπογράμμισε και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δήλωσή της από τις Βρυξέλλες.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα νέα σχετικά με τη νέα εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή της Covid-19. Γνωρίζουμε ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση και εξάπλωση ακόμη περισσότερων ανησυχητικών παραλλαγών του ιού που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες. Είναι πλέον σημαντικό όλοι εμείς στην Ευρώπη να δράσουμε πολύ γρήγορα αποφασιστικά και ενωμένοι», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

“Φρένα” έκτακτης ανάγκης

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα κράτη-μέλη να ενεργοποιήσουν το φρένο έκτακτης ανάγκης ώστε να σταματήσουν τα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής και από άλλες χώρες που επηρεάζονται, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νέας παραλλαγής.

Η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι μίλησε σήμερα με επιστήμονες και κατασκευαστές εμβολίων, οι οποίοι όπως είπε υποστηρίζουν πλήρως αυτά τα προληπτικά μέτρα για να σταματήσει η διάδοση της νέας παραλλαγής. Ανέφερε ότι είναι σημαντικό να τηρούνται όλα τα προληπτικά μέτρα (μάσκα, κοινωνικές αποστάσεις..) που βοηθούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση