Αρχική Ειδήσεις Λέκκας: Πάνω από 30 εκατ. τόνοι νερού στον Κηφισό – Η πορεία...

Λέκκας: Πάνω από 30 εκατ. τόνοι νερού στον Κηφισό – Η πορεία του «Μπάλλου»

0
ΠΡΩΙΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
Πρωϊνές εικόνες απο τον Κηφισό στο ύψος του Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης νέων λύσεων στα πρωτόγνωρα φαινόμενα που βιώνει η χώρα, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος», μίλησε την Παρασκευή ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

«Στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι, τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού» τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο καθηγητής.

Όπως σημείωσε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. «Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας…Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές».

«Υπάρχει κλιματική κρίση, όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας πολύ ευαίσθητος χώρος, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα» εξήγησε ο καθηγητής.

«Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε» προειδοποίησε.

Η Ιθάκη έχει υποστεί ήδη σημαντικότατες ζημιές από τον Ιανό, ορισμένα έργα πρόλαβαν να γίνουν ορισμένα όχι, είναι δύσκολο να γίνουν, γιατί έχουμε συνεχείς κατολισθήσεις, και όχι μόνο στην Ιθάκη, σε πολλούς μικρούς δήμους, σχολίασε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Κακοκαιρία – Αττική: Άνοιξαν οι δρόμοι – Κλειστά σχολεία και δημόσιο

Θεσσαλονίκη: Το οδόστρωμα κατάπιε λεωφορείο – Προβλήματα στη Χαλκιδική

Επί ποδός ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων από χθες

Στις γειτονιές αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκονται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης οι άνδρες και οι γυναίκες του Δήμου Αθηναίων υλοποιώντας το σχέδιο της πολιτικής προστασίας του Δήμου Αθηναίων, το οποίο ενεργοποιήθηκε άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η κακοκαιρία «Μπάλλος» και όπου είναι δυνατόν να προληφθούν μεγαλύτερα.

Ο Δήμος Αθηναίων τέθηκε σε συναγερμό και σε πλήρη συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Αττικής, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της ζωής και της περιουσιών των δημοτών της πόλης.

Δήμος Αθηναίων - Μπάλλος

Τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στις υπηρεσίες πρασίνου, στον ηλεκτροφωτισμό, στις δομές αστέγων, στο καταφύγιο των αδέσποτων, βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής και θα παραμείνουν για όσο διάστημα διαρκεί το φαινόμενο.

Αναλυτικά:

Η Διεύθυνση Οδοποιίας του Δήμου επιχειρεί με 12 βαριά μηχανήματα έργου, τα οποία απομακρύνουν φερτά υλικά από διάφορα σημεία της πόλης. Στα μηχανήματα έργου συμπεριλαμβάνονται και τρία αποφρακτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την άντληση υδάτων από το οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, συνεργεία ελέγχουν και επανατοποθετούν όπου απαιτείται, τα καλύμματα του δικτύου αποχέτευσης, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα όπου εκτινάσσονται από την πίεση του δικτύου, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια οδηγών και οχημάτων.

Η Διεύθυνση Πρασίνου επιχείρησε και απομάκρυνε περισσότερα από 25 δέντρα ή κλαδιά που έπεσαν λόγω των ακραίων φαινομένων.

Στους δρόμους βρίσκεται ολόκληρη η δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, κλείνουν σημεία του οδικού δικτύου που παρουσιάζουν επικινδυνότητα και δίνουν οδηγίες για ασφαλή διέλευση.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρολογικού του Δήμου σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ φρόντισε να ανάψουν από νωρίς το μεσημέρι τα φώτα της πόλης, ώστε να είναι καλύτερη η ορατότητα στους δρόμους για την ασφάλεια των μέσων μαζικής συγκοινωνίας και των ΙΧ.

Τέλος, σύσσωμη η ομάδα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται σε επιφυλακή, καθαρίζοντας και απομακρύνοντας φερτά υλικά που φράζουν τα φρεάτια απορροής ομβρίων.

Δήμος Αθηναίων - Μπάλλος

Ανοιχτές οι λέσχες φιλίας – Στους δρόμους επί 24ώρο οι streetworkers για τους αστέγους

Για την παραμονή συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη, από σήμερα και έως και το πρωί του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου 2021 λειτουργούν εκτάκτως οι εξής χώροι:

  • Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου: Μαμούρη 22 και Δύμης, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108223946
  • Λέσχη Φιλίας Πανόρμου: Πανόρμου και Βαθέος 25, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2106459890.

Σε περίπτωση που απαιτηθεί η λειτουργία των χώρων θα παραταθεί.

Για τη φιλοξενία αστέγων, το Πολυδύναμο Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων (επί της οδού Αχαρνών 3), δέχεται επί εικοσιτετράωρου βάσεως άστεγους συμπολίτες μας.

Επιπλέον, παρέχεται εικοσιτετράωρη βοήθεια και ενημέρωση επί του πεδίου, του άστεγου πληθυσμού, μέσω των ομάδων επιτόπιας παρέμβασης (streetwork) της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Τηλέφωνα επείγουσας ανάγκης στον Δήμο Αθηναίων

1595 & 2105277000

Στο Δήμο Αθηναίων λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το οποίο καταγράφει αιτήματα και τα δρομολογεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δήμος Αθηναίων - Μπάλλος

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από την κακοκαιρία «Μπάλλος» κατά το υπόλοιπο της σημερινής μέρας, οι οποίες που θα είναι ισχυρότερες στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο Νότιο Ιόνιο και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στα βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας.

Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει σε Αιγαίο και Ιόνιο, καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. Στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου, το χαλάζι θα έχει πιθανώς μεγάλο μέγεθος.

Τη νύχτα της Παρασκευής 15/10 προς Σάββατο 16/10, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, τα φαινόμενα θα είναι πλέον ασθενέστερα και θα επηρεάσουν κυρίως τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο.

Στο Αιγαίο αναμένονται άνεμοι νοτίων διευθύνσεων 5 έως 7 μποφόρ. Στο Βόρειο Ιόνιο έως τις πρώτες βράδυνες ώρες αναμένονται άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 5 έως 7 μποφόρ, όμως στη συνέχεια θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ. Στο Νότιο Ιόνιο αναμένονται αρχικά νοτιοδυτικοί άνεμοι 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, όμως από τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 18-21 βαθμούς στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο και τους 24-26 στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές.

Διαφήμιση