Αρχική Διάστημα Walrus from space: Παρακολουθήστε θαλάσσιους ίππους από το διάστημα

Walrus from space: Παρακολουθήστε θαλάσσιους ίππους από το διάστημα

0
Θαλάσσιους ίππους
Εικόνα: UNSPLASH/Jay Ruzesky
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι περιβαλλοντολόγοι αναζητούν «πολίτες επιστήμονες» για να εντοπίσουν θαλάσσιους ίππους από το σπίτι τους. Αφού εντοπίσουν πληθυσμούς των πλασμάτων, θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν πόσοι έχουν απομείνει στη φύση.

Άτομα με μεγάλη παρατηρητικότητα καλούνται να αναζητήσουν σε εικόνες της Αρκτικής που έχουν ληφθεί από το διάστημα τα θηλαστικά και να αναφέρουν οποιεσδήποτε παρατηρήσεις στο WWF και στη Βρετανική Έρευνα της Ανταρκτικής, στο πλαίσιο μιας απογραφής του Ατλαντικού θαλάσσιου ίππου και αυτού της Θάλασσας του Λάπτεφ.

Υπάρχουν ελπίδες ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα «Walrus from Space» και θα δουν χιλιάδες δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, ένα έργο που είναι πολύ μεγάλο για τους ερευνητές ώστε να το ολοκληρώσουν μόνοι τους.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα σημαντικό είδος στο οικολογικό σύστημα της Αρκτικής, λίγα είναι γνωστά για το πόσα θαλάσσια ζώα υπάρχουν σε απομακρυσμένα και σε μεγάλο βαθμό απρόσιτα σημεία των 25.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της αρκτικής ακτής – μια περιοχή μεγαλύτερη από την Ουαλία.

θαλάσσιοι ίπποι
Εικόνα: UNSPLASH/Alena Vavrdova

Το 13% του καλοκαιρινού θαλάσσιου πάγου να εξαφανίζεται κάθε δεκαετία

Το έργο βασίζεται στη γνώση των αυτοχθόνων κοινοτήτων, που παρακολουθούν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης στα ζώα, των οποίων ο βιότοπος θερμαίνεται σχεδόν τρεις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο, με περίπου το 13% του θερινού θαλάσσιου πάγου να εξαφανίζεται κάθε δεκαετία.

Ο Rod Downie, επικεφαλής πολικός σύμβουλος στο WWF, δήλωσε: «Αυτό που συμβαίνει στην Αρκτική δεν περιορίζεται εκεί. Η κλιματική κρίση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άτομο, είδος ή περιοχή. Πριν από τη φιλοξενία της φετινής παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αυξήσει τη φιλοδοξία του και να τηρήσει όλες τις υποσχέσεις του για το κλίμα – για χάρη του θαλάσσιου ίππου και του κόσμου».

Η Hannah Cubaynes, επιστημονική συνεργάτης στη Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα, δήλωσε: «Η εκτίμηση του πληθυσμού των θαλάσσιων ίππων με παραδοσιακές μεθόδους είναι πολύ δύσκολη, καθώς ζουν σε εξαιρετικά απομακρυσμένες περιοχές, περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στον πάγο της θάλασσας και κυκλοφορούν πολύ. Οι δορυφορικές εικόνες μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα, καθώς οι πολίτες θα  μπορούν να ερευνήσουν τεράστιες εκτάσεις ακτογραμμής για να εκτιμήσουν πού βρίσκονται οι θαλάσσιοι ίπποι και να μας βοηθήσουν να μετρήσουμε αυτούς που βρίσκουμε.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό για όλους τους θαλάσσιους ίππους του Ατλαντικού και του Λάπτεφ, θα χρειαστεί τεράστιος όγκος εικόνων, υπερβολικά πολλές για έναν μόνο επιστήμονα ή μια μικρή ομάδα, οπότε χρειαζόμαστε βοήθεια από χιλιάδες «πολίτες επιστήμονες» για να μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για αυτό το εμβληματικό ζώο».

Διαφήμιση