Αρχική Ειδήσεις Η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» σε ολόκληρη τη χώρα

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» σε ολόκληρη τη χώρα

0
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ ΕΝΤΟΝΗ ΒΡΟΧΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ ΕΝΤΟΝΗ ΒΡΟΧΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη χώρα. Καταστροφικές οι επιπτώσεις του «Μπάλλου» ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, στην Ιθάκη και στην Κρήτη, ενώ θλιβερός είναι ο απολογισμός στην Εύβοια. Νεκρός εντοπίστηκε ο 69χρονος βοσκός που αγνοούνταν από χθες στην Εύβοια μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άντρας, ο οποίος είναι το πρώτο θύμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος», εντοπίστηκε από ελικόπτερο της Πυροσβεστικής. Συμφωνά με την Πυροσβεστική, εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του εντός κοίτης ρέματος στην περιοχή κοντά στον συνοικισμό του δημοτικού διαμερίσματος Μεσοχωρίων Τσακαίοι.

O 69χρονος βοσκός είχε καλέσει την Πυροσβεστική για να ζητήσει βοήθεια, καθώς είχε εγκλωβιστεί στην περιοχή. Βρέθηκε νεκρός μακριά από το αυτοκίνητό του, το οποίο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά την ώρα της καταιγίδας. Προηγούμενα βρέθηκαν κομμάτια του αυτοκινήτου του. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν η πόρτα και άλλα τμήματα του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο άτυχος άνδρας επικοινώνησε το απόγευμα της Πέμπτης ζητώντας βοήθεια λέγοντας «κινδυνεύω, με παρασέρνουν τα νερά» και από εκεί και μετά έκλεισε η γραμμή του τηλεφώνου του.

Κακοκαιρία – Αττική: Άνοιξαν οι δρόμοι – Κλειστά σχολεία και δημόσιο

Θεσσαλονίκη: Το οδόστρωμα κατάπιε λεωφορείο – Προβλήματα στη Χαλκιδική

Λέκκας: Πάνω από 30 εκατ. τόνοι νερού στον Κηφισό – Η πορεία του «Μπάλλου»

Η κατάσταση στην Εύβοια

Δίπλα σε ρυάκια, χειμάρρους και ποταμούς και σε γέφυρες, ξενύχτησαν τα δεκάδες πληρώματα της πυροσβεστικής και οι χειριστές των χωματουργικών μηχανημάτων στη βόρεια Εύβοια που ήταν σε ετοιμότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας να παρέμβουν, για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες πλημμύρες.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες βρέχει ακατάπαυστα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εντοπιστεί κρίσιμα θέματα. Οι περιπολίες συνεχίζονται, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα.

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων, καθώς μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές αλλά και τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, δε νιώθουν ασφαλείς. Οι έντονες βροχοπτώσεις όμως δεν έχουν εγκαταλείψει την Εύβοια καθώς δοκιμάζετε το νότιο τμήμα του νησιού από χθες το βράδυ.

Ευβοια - Μπάλλος
Εικόνα: evima.gr

Η υπερχείλιση ποταμού στα Νέα Στύρα, η διακοπή της κυκλοφορίας στο δρόμο που οδηγεί στην περιοχή, τα 8 πλημμυρισμένα σπίτια και ο απεγκλωβισμός των οικογενειών που είδαν τα νερά να μπαίνουν στα σπίτια τους.

Τις τελευταίες ώρες στη Βόρεια Εύβοια εντείνονται περισσότερο οι βροχοπτώσεις και συγχρόνως η ετοιμότητα από την πλευρά των αρχών. Στη Νότια Εύβοια, όμως, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν οικογένειες και να τις μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο καθώς τα νερά πλημμύρισαν πάνω από 8 σπίτια. Την ίδια στιγμή στην παραλιακή ζώνη του πρώην Δήμου Στυρέων εντοπίζονται αρκετές ζημιές σε υποδομές καθώς κυρίως η άσφαλτος της παραλιακής ζώνης έχει υποχωρήσει.

Στη Στερεά Ελλάδα

Στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Βοιωτία και στη Φθιώτιδα βρέχει συνεχώς, καθώς η κακοκαιρία «Μπάλος» έχει επισκεφθεί αρκετές από τις περιοχές, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν εντοπιστεί προβλήματα.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας διανύουμε κρίσιμο 48ωρο και η ετοιμότητα θα συνεχιστεί σε όλους τους νομούς μέχρι την Κυριακή.

Αποκαλυπτικές οι εικόνες  στην Κέρκυρα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έφερε το νησί με το πέρασμα της η χθεσινή κακοκαιρία «Μπάλλος». Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια που «έπνιξαν» σπίτια και καταστήματα. Πέτρινες γέφυρες υποχώρησαν στο οδόστρωμα, χείμαρροι πλημμύρισαν παρασύροντας στο πέρασμα τους αυτοκίνητα. Ανθρώπινες ζωές κινδύνεψαν, ενώ πνίγηκαν πολλά ζώα.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ "ΜΠΑΛΛΟΣ" ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ (ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ/EUROKINISSI)
Καταστροφές στα Μωραΐτικα της Κέρκυρας από την κακοκαιρία “Μπάλλος”, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021.
(ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ/EUROKINISSI)

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας δέχθηκε μέσα σε λίγες ώρες 495 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Πυροσβέστες, άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να διασώσουν και να μεταφέρουν 69 άτομα σε ασφαλή σημεία, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη προσπάθεια οι κοπές δέντρων που έφραξαν οδικά δίκτυα, καθώς και οι αντλήσεις υδάτων. Στο νησί βρίσκεται από χθες το βράδυ ελικόπτερο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης του αεροπορικού τομέα (ΕΚΣΕΔ /ΑΤ), 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μέση και σε κάποια χωριά της Νότιας Κέρκυρας. Η γέφυρα της Άφρας έχει πέσει με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλά χωριά της Μέσης Κέρκυρας, ενώ δεν είναι προσβάσιμος ο επαρχιακός δρόμος προς το Νοσοκομείο Κέρκυρας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, Νίκος Μηλιώτης.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ "ΜΠΑΛΛΟΣ" ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ (ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ/EUROKINISSI)
Καταστροφές στα Μωραΐτικα της Κέρκυρας από την κακοκαιρία “Μπάλλος”, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021.
(ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ/EUROKINISSI)

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει και η εθνική οδός Κέρκυρας-Λευκίμμης, καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής με αποτέλεσμα να «κοπεί» στη μέση το νησί για πολλές ώρες.

Την ίδια ώρα τους κόπους μιας ζωής είδαν να καταστρέφονται πολλοί καταστηματάρχες, που μέσα σε λίγη ώρα είδαν τόνους νερού και λάσπης να πνίγουν τα καταστήματά τους στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής, αλλά και περιμετρικά της πόλης της Κέρκυρας.

Από τις πλημμύρες δε γλίτωσαν και πολλά σπίτια κυρίως στην περιοχή του κάμπου του Ποταμού. Αμέτρητα είναι τα ζώα που έχασαν τη ζωή τους, καθώς παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και την υψηλή στάθμη που έφτασε το ποτάμι «Ποταμός», το οποίο υπερχείλισε σε πολλά σημεία.

Η κακοκαιρία οδήγησε στον αποκλεισμό και πολλών μαθητών γυμνασίων και λυκείων

Να σημειωθεί ότι σήμερα κλειστά είναι τα σχολεία σε όλα τα νησιά του Ιονίου και τα μαθήματα γίνονται όπου είναι εφικτό, λόγω διακοπών ρεύματος και internet, διαδικτυακά.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ "ΜΠΑΛΛΟΣ" ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ (ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ/EUROKINISSI)
Καταστροφές στα Μωραΐτικα της Κέρκυρας από την κακοκαιρία “Μπάλλος”, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021.
(ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ/EUROKINISSI)

Αυτή την ώρα έντονα είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε περιοχές της Άφρας, της Κυράς Χρυσικού, στου Γαστουρίου, στην Εθνική οδό Γύρου Αχιλλείου και στην Εθνική οδό Κέρκυρας Λευκίμμης στο ύψος του Περάματος και της Μεσσογγής.

Θύμα της κακοκαιρίας και η Ιθάκη

Ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, περιέγραψε την τραγική κατάσταση μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA.

«Η κακοκαιρία διέλυσε την Ιθάκη. Καταγράψαμε το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης σε όλη την Ελλάδα. Σπάσαμε τα μουράγια στην παραλία για να φύγει το νερό στη θάλασσα. Τώρα δε βρέχει. Συνεργεία έχουν βγει στους δρόμους για να καθαρίσουν ό,τι μπορούν. Οι πυροσβέστες, λιμενικοί, αστυνομικοί, εθελοντές, έκαναν ό,τι καλύτερα μπορούσαν. Έχουμε ρεύμα και τηλέφωνα. Αλλά οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ζημιές που είχαμε πάθει με τον Ιανό» περιέγραψε ο κ. Στανίτσας.

Εκτεταμένα προβλήματα στην Κρήτη

Με ισχυρές βροχοπτώσεις, κεραυνούς και καταιγίδες συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας και στην ανατολική Κρήτη, το οποίο κορυφώθηκε λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα. Η ένταση του φαινομένου έως και τις πέντε το πρωί ήταν πρωτοφανής, ευτυχώς χωρίς να καταγράφονται προς το παρόν εκτεταμένα προβλήματα.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία υπήρξαν κλήσεις για κοπές δέντρων από τη σφοδρότητα του φαινομένου, ενώ σε εγρήγορση βρίσκονται Περιφέρεια και Δήμοι για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν στη διάρκεια της ημέρας.

Κρήτη - Μπάλλος
Εικόνα: cretalive

«Χτύπησε» και πεδινές περιοχές της Ηλείας

Προβλήματα, κυρίως σε πεδινές περιοχές της Ηλείας έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη Δυτική Ελλάδα.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, καταγράφονται πλημμύρες σε περιοχές του δήμου Ήλιδας και συγκεκριμένα στην Αμαλιάδα, στην Κουρούτα, στη Ροβιάτ, στη Ράχη και στα Σαβάλια.

Επίσης, προβλήματα υπάρχουν στους δήμους Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κυρίως στις περιοχές Βάρδα, Μανωλάδα, Βαρθολομιό και Νεοχώρι, ενώ στον δήμο Πύργου καταγράφονται προβλήματα στην περιοχή της Σκαφιδιάς.

Ηλεία - Μπάλλος
Εικόνα: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε όλες τις παραπάνω περιοχές, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, επιχειρούν μηχανήματα για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση