Αρχική Ειδήσεις Αμυντική συμμαχία με δέσμευση ΗΠΑ για προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας

Αμυντική συμμαχία με δέσμευση ΗΠΑ για προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας

0
dendias Blinken
(Φωτογραφία αρχείου)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen,gr

Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν υπέγραψαν σήμερα το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, σε ειδική τελετή στην αίθουσα Benjamin Franklin

Η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επιβεβαιώνει τον στρατηγικό και σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτήν, οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Θα έχει πενταετή διάρκεια και, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα επεκτείνουν την παρουσία τους σε Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο, Στεφανοβίκειο και Σούδα.

Δηλώσεις Μπλίνκεν – Δένδια

«Πιστεύουμε πως Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί, μπορούν να γίνουν ακόμα ισχυρότερη δύναμη για την ειρήνη, την ευημερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Διότι, θεμελιωδώς, για αυτά μαχόμαστε αμφότεροι» επισήμανε στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Υπογραμμίζετε ότι οι ΗΠΑ, καθώς και η Ελλάδα, είναι σταθερά αποφασισμένες να διαφυλάσσουν και να προστατεύουν αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας, ενάντια σε ενέργειες που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής. Στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει casus belli, απειλή με πόλεμο εάν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και πρέπει να πω, η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινές προκλήσεις», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

“Είναι μια παρά πολύ καλή μέρα για την πατρίδα μας”, τόνισε με ικανοποίηση ο κ. Δένδιας σημειώνοντας ότι, πρόκειται για μια εξέλιξη που κατοχυρώνει τα ελληνικά συμφέροντα και δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας της χώρας μας.

Επιπλέον, επισήμανε ότι η συμφωνία θέτει τα θεμέλια για τη πραγματοποίηση αμερικανικών επενδύσεων σε αμυντικές εγκαταστάσεις. Ξεκαθάρισε “ότι αυτή η συμφωνία, όπως και η προηγούμενη συμφωνία που είχε υπογραφεί με την Γαλλία, δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Αντίθετα δημιουργεί έναν άξονα σταθερότητας και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των κοινωνιών της περιοχής. Είναι μια παρά πολύ καλή μέρα για την πατρίδα μας”.

Μητσοτάκης για συμφωνία: Ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα μας

Την ικανοποίησή του για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία εξέφρασε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας.

«Η υπογραφή της σφραγίζει την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Και, ταυτόχρονα, αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας. Πολύ περισσότερο, καθώς αυτή θα συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Blinken, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ισχυροποίηση ελληνοαμερικανικών συμμαχικών δεσμών

Η σαφής ισχυροποίηση των ελληνοαμερικανικών συμμαχικών δεσμών επιβεβαιώθηκε με την υπογραφή της πενταετούς ανανέωσης της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας από τον Νίκο Δένδια και τον Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον. «Οι ΗΠΑ επιλέγουν την Ελλάδα, ως μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες επενδύουν για το μέλλον, ενισχύοντας το γεωπολιτικό και στρατηγικό τους αποτύπωμα, με συμβατική δέσμευση που θα ακολουθηθεί ανεξαρτήτως του ενοίκου του Λευκού Οίκου» ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Προστασία κυριαρχίας

Εξαιρετικής σημασίας είναι και οι διατυπώσεις που εμπεριέχονται στη συνοδευτική της συμφωνίας επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν. Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. «Για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ, στην επιστολή Blinken, κάνουν ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και ζητούν τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, καθώς και στην Υφαλοκρηπίδα της», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ν. Παναγιωτόπουλος

«Η νέα Συμφωνία αντανακλά την κοινή ισχυρή θέληση των δύο κυβερνήσεων για την αμοιβαία περιφρούρηση και προστασία της ασφάλειας, κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους έναντι οιασδήποτε απειλής» σημειώνει σχετικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Οι νέες τοποθεσίες στις οποίες θα αναπτυχθούν αμερικανικές δυνάμεις είναι η Αλεξανδρούπολη, ο Βόλος, το Λιτόχωρο και η Σούδα.

Τα βασικά σημεία

Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε βασικό παράγοντα στην περιοχή και με την σφραγίδα της Ουάσιγκτον μέσω της νέας αμυντικής συμφωνίας η οποία θωρακίζει την χώρα, ενισχύει τον στρατηγικό ρόλο της και προωθεί τα εθνικά συμφέροντά της.

Σημαντικότατο για την Ελλάδα, λογίζεται το ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας θωρακίζονται περαιτέρω τόσο μέσω της ρητής αναφοράς στο κείμενο της συμφωνίας αλλά και της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές «κλειδιά».

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν για πρώτη φορά το casus belli σε συμβατικό κείμενο με την επιβεβαίωση της απόφασης για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κατά ενεργειών που απειλούν την ειρήνη.

Η προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από απειλές η ένοπλη επίθεση (η αναφορά υπάρχει και στην συμφωνία αλλά στην επιστολή,κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Αθήνα).

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην δυνατότητα ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης. Πρόκειται για μια πολιτικά δεσμευτική κίνηση καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν να επιχειρούν και να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά κάτι που επιβεβαιώνει, όπως τονίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, την de facto άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδος στα νησιά.

Η αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα και το δίκαιο της θάλασσας όπως επισημαίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, είναι πολύ σημαντική καθώς η Αμερική αναγνωρίζει κ ζητεί πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλαδας στην ΑΟΖ και την υφαλοκριπιδα.

Αντιπολίτευση αντιδράσεις

Δεν εξασφαλίζεται, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με το γραφείο τύπου το κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να υπογραμμίζει:

«Με την σημερινή υπογραφή του ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις άλλης χώρας σε ελληνικό έδαφος… Ως αντιστάθμισμα σε αυτές τις σοβαρότατες παραχωρήσεις έχουμε μόνο γενικόλογες αναφορές στο σεβασμό της κυριαρχίας μας».

Το επιχείρημα ότι με την Συμφωνία «θωρακίζεται η ασφάλεια και τα σύνορα της χώρας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας» είναι παραπλανητικό καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παζαρεύουν με την Τουρκία για την απόσπασή της από την ρωσική επιρροή, σημειώνει το ΚΚΕ. Τονίζεται δε πως “συνιστά έναν επικίνδυνο κρίκο εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή».

«Αδιανόητο» χαρακτηρίζει η Ελληνική Λύση το γεγονός ότι η Συμφωνία «δεσμεύει την Ελλάδα επ’ αόριστον».

Διαφήμιση