Αρχική Ειδήσεις Β. Εύβοια: Οι ενέργειες αποκατάστασης και οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές

Β. Εύβοια: Οι ενέργειες αποκατάστασης και οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές

0
ΕΝΑΤΗ ΗΜΕΡΑ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Στιγμιότυπο από την περιοχή Παπάδες. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

H επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και του Υφυπουργού Γιώργου Αμυρά στην Β. Εύβοια, καθώς και οι σημαντικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια σύσκεψης για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Τι διαδραματίστηκε στην επίσκεψη στην Β. Εύβοια

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο Υφυπουργός, Γιώργος Αμυράς, επισκέφθηκαν την περασμένη Τρίτη τον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας που επλήγη ιδιαίτερα από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Εκεί, συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο της περιοχής, Γιώργο Τσαπουρνιώτη και συζήτησαν εκτενώς για τις άμεσες ενέργειες της πλήρους αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, καθώς και της ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν.

Ο κ. Σκρέκας και ο κ. Αμυράς πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκπροσώπους των δασικών συνεταιρισμών, καθώς και των ρητινοκαλλιεργητών. Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός άκουσαν τα προβλήματά τους και διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι άμεσα θα προχωρήσει η ανάθεση από τα δασαρχεία στους δασικούς συνεταιρισμούς για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων και εργασιών (π.χ. κορμοδεμάτων, κλαδοπλεγμάτων) για να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών και χειμαρρικών φαινομένων. Προτεραιότητα, όπως έγινε κοινά αποδεκτό, είναι η άμεση απομάκρυνση των επικίνδυνων καμένων κορμών και η κατασκευή των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων στις καμένες δασικές εκτάσεις.

Επίσης, στο τραπέζι τέθηκε και η δυνατότητα παροχής οικονομικής στήριξης στους δασικούς συνεταιρισμούς για την επισκευή και συντήρηση των μηχανημάτων και των εργαλείων τους. Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στην επιπλέον οικονομική στήριξη, πέραν της τακτικής των 2,3 εκατ. ευρώ, που δίνεται φέτος στους ρητινοκαλλιεργητές ύψους 3,7 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός, συνοδευόμενοι από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσο Μάνο, επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές του Δήμου, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά την πορεία των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Είναι άξιο να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών στις πληγείσες περιοχές.

Οι δηλώσεις τους

«Η επόμενη μέρα για την αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων της Βόρειας Εύβοιας, καθώς και την προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής, έχει ήδη ξεκινήσει. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρη: θα κερδίσουμε ξανά ό,τι χάσαμε και τα δάση μας θα ξαναγεννηθούν. Με εντατική δουλειά και συλλογικά, είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να μεγιστοποιήσουμε την ανθεκτικότητα των δασικών μας οικοσυστημάτων απέναντι στις αναπόδραστες συνθήκες της κλιματικής κρίσης. Είμαστε μαζί σε αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, την οποία μόνο ενωμένοι μπορούμε να μετατρέψουμε σε θετική δύναμη αλλαγής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός, Κώστας Σκρέκας.

Ενώ, ο Υφυπουργός, Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, τόνισε: «Οι άμεσες παρεμβάσεις μας για την αποκατάσταση των πληγεισών
περιοχών της Βόρειας Εύβοιας και την προστασία των δασών μας έχουν ήδη δρομολογηθεί. Προχωράμε με στρατηγικό σχέδιο για την αναγέννηση του πλούσιου φυσικού μας περιβάλλοντος, αλλά και τη θωράκισή του έναντι της κλιματικής κρίσης που είναι εδώ και επιτάσσει τολμηρές αλλαγές. Και είμαστε έτοιμοι να τις υλοποιήσουμε, με την κοινωνία των πολιτών απαραίτητη σύμμαχό μας».

Ο Πρωθυπουργός για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών

Στη διάρκεια της σύσκεψης για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών που έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι δεν θα ζητηθεί η επιστροφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής από τις επιχειρήσεις της περιοχής.

«Οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν εντός των επόμενων ημερών και ζητώ απ’ όλους τους πολίτες οι οποίοι έχουν πληγεί να κάνουν χρήση της πλατφόρμας, έτσι ώστε να μπορέσουν το συντομότερο δυνατόν να πάρουν τους πρώτους πόρους για να μπορέσουν να ξαναρχίσουν να χτίζουν τις ζωές τους», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας του arogi.gov.gr, την περασμένη Τετάρτη.

Ανέφερε ότι η Πολιτεία προχωρά άμεσα σε αντιπλημμυρικά έργα και σε ενέργειες για την απομάκρυνση της καμένης ύλης. Επιπλέον, υπογράμμισε πως η επιτροπή υπό τον κ. Μπένο θα εκπονήσει το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας, πάντα σε στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Ο σκοπός για τον οποίο ζήτησα από τον Σταύρο Μπένο να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας είναι ακριβώς διότι πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα την επόμενη ημέρα της βόρειας Εύβοιας με μια ολιστική προσέγγιση, αξιοποιώντας τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος αλλά και σκεπτόμενοι έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο και αυτό ακριβώς προσδοκώ από την δουλειά την οποία θα κάνει ο Σταύρος», εξήγησε.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι, επειδή η πυρκαγιά στην Εύβοια επηρέασε «όλο το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής», λήφθηκε η απόφαση όλες οι επιχειρήσεις του νησιού να απαλλαχθούν από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής, είτε έχουν πληγεί από τις φωτιές, είτε όχι.

Οι τρεις φάσεις του προγράμματος

«Είναι η πιο τιμητική και πιο πατριωτική πρόσκληση που μου έγινε στο διάστημα των 43 ετών που είμαι στη δημόσια ζωή.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος, ο οποίος στη σύσκεψη παρουσίασε τον οδικό χάρτη για το σχέδιο ολιστικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της βόρειας Εύβοιας και όλες τις επιμέρους μελέτες που είναι απαραίτητο να γίνουν το επόμενο διάστημα.

Τέλος, αναφέρθηκε στις τρεις φάσεις του προγράμματος: άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες, αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αναγέννηση της περιοχής.

Διαφήμιση