Αρχική Έξυπνα & Οικονομικά Πυρόπληκτοι: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις – Πλατφόρμα για δωρεές

Πυρόπληκτοι: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις – Πλατφόρμα για δωρεές

0
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ / ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΙΣ ΓΟΥΒΕΣ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από το χωριό Γούβες. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Διαφήμιση

Οι δύο ψηφιακές πλατφόρμες μέσω των οποίων θα υποβληθούν οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων (arogi.gov.gr) και θα διατεθούν δωρεές (e-dorees.gov.gr), ανοίγουν από σήμερα το απόγευμα, καθώς οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν ολοκληρωθεί.

Εως το απόγευμα της Τετάρτης 18 Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr προκειμένου τα φυσικά πρόσωπα, οι επιχειρηματίες, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι που έχουν υποστεί τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών, οι οποίες εκδηλώθηκαν από τις 27 Ιουλίου και μετά να υποβάλουν αίτηση με τους κωδικούς του Τaxisnet, για να αποζημιωθούν.

Όπως αναφέρει το imerisia.gr, στην αίτηση, που έχει τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης, θα αναφέρουν την έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί κάθε ακίνητο ή εκμετάλλευση που διαθέτουν, σύμφωνα με την προσωπική τους εκτίμηση.

  • Η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ.
  • Ο σχεδιασμός προβλέπει τα πρώτα ποσά να εκταμιευτούν άμεσα, έως τα τέλη Αυγούστου, συμφώνα με τις δηλώσεις που θα υποβάλουν οι πυρόπληκτοι.

Σε τρεις φάσεις οι αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, για την παροχή αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις προβλέπονται τρία στάδια: μια πρώτη αρωγή, μια πρόσθετη προκαταβολή 20% (συμπληρωματική εφόσον η ζημία υπερβαίνει το ποσό της πρώτης αρωγής) και στη συνέχεια η αποπληρωμή. Η συνολική αποζημίωση θα φτάσει έως το 70% της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας   

Η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, έχει ως εξής:

  • 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,
  • 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, και
  • 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Δωρεές

Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα e-dorees.gov.gr όπου, με βάση την καταγραφή των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων φυσικά και νομικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα, με τα στοιχεία του Taxis, να δηλώσουν την προσφορά τους σε χρήματα ή σε είδος. Επίσης, στην πλατφόρμα θα διατίθεται ο ειδικός Λογαριασμός Κρατικής Αρωγής για την κατάθεση δωρεών που έχει ανοίξει το Υπουργείο Οικονομικών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροCOVID-19: Από την πανδημία στην ενδημικότητα στα παιδιά
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Εξαιρετικά σπάνια η μετάδοση SARS-CoV-2 από μητέρες σε βρέφη