Αρχική Ειδήσεις Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων...

Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων – Fast track αποζημιώσεις

0
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Εικόνα: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Διαφήμιση

Σήμερα Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, τα οποία τέθηκαν επί τάπητος κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων που θα ληφθούν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων, θα γίνουν ανακοινώσεις εξειδίκευσης των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Πακέτο μέτρων που παραπέμπει και σε άμεσες αποζημιώσεις ύψους έως 20 χιλιάδων ευρώ, για σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μερικώς από την πύρινα λαίλαπα θα εγκριθεί, όπως αναμένεται, σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.

Μετά τις αναλυτικές ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή, θα υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Θα υιοθετηθεί το μοντέλο που είχε εφαρμόσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις καταστροφές από τον «Ιανό», προκειμένου να υπάρξουν fast track διαδικασίες.  Θα εφαρμοστεί, δηλαδή, η τακτική της υποβολής μιας αίτησης σε μια πλατφόρμα (με χρήση κωδικών του taxisnet).

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ethnos.gr ειδικές ρυθμίσεις θα μπουν σε εφαρμογή για την Εύβοια, όπου θα εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα για τον πληθυσμό́. Στόχος είναι να στηριχτούν αγρότες, κτηνοτρόφοι  και ρητινοσυλλέκτες, ενώ τα μέτρα θα επεκτείνεται ακόμα και σε όσους δεν είδαν μεν την περιουσία τους να καταστρέφεται, αλλά πλήττονται (π.χ. όσων δραστηριοποιούνται στον τουρισμό).

Το πακέτο των αποζημιώσεων

Σύμφωνα με το protothema.gr, όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τις υπηρεσίες, τότε θα γίνει ο σχετικός έλεγχος και η τυχόν η αποπληρωμή της ενίσχυσης. Το πακέτο των αποζημιώσεων θα κυμαίνεται πάνω σε 7 άξονες:

  • Παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκατάσταση κτηρίων: Μετά από την απογραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών θα ξεκινήσει πρόγραμμα αποκατάστασης ακίνητων με επιχορήγηση της δαπάνης κατά 80% από το κράτος και κατά 20% μέσω δανειοδότησης με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Στην συγκεκριμένη δράση οι πόροι θα εκταμιεύονται άμεσα μετά απο την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσής.
  • Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και συγκεκριμένα: (α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, (β) εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ, (γ) επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, (δ) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, και (ε) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
  • Επιχορήγηση επιχειρήσεων: Μετά από την καταγραφή των ζημιών που θα γίνει από τις υπηρεσίες των περιφερειών θα ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων από το υπουργείο Οικονομικών. Θα δοθούν μάλιστα με την μορφή προκαταβολών που μπορεί να φτάνουν και το 100% της επιχορήγησης σε ειδικές περιπτώσεις. Ειδικότερα, η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημιάς περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
  • Αναστολή για 6 μηνες των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ενώ σε συνεργασίας με το τραπεζικό σύστημα θα υπάρξει και 6μηνη αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων για τους ενήμερους δανειολήπτες.
  • ΕΝΦΙΑ: Τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.
  • Επιδότηση ενοικίου.
  • Πρόσθετη επιχορήγηση του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις των καλλιεργειών που χάθηκαν.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ήδη έχει εγκριθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός 500 εκατομμυρίων ευρώ για τις περιοχές που έχουν πληγεί. Παράλληλα σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν για αναδασώσεις, καθώς για αντιπυρικά αλλά και αντιπλημμυρικά έργα.

Διαφήμιση