Αρχική Επιλεγμένα Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με την φωτιά – Φόβοι για την Ιστιαία

Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με την φωτιά – Φόβοι για την Ιστιαία

0
ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΜΑΤΡΙΑΔΕΣ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια, μετά από τις προσπάθειες για τον περιορισμό των μετώπων στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Διαφήμιση

Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Εύβοια, με τη φωτιά να πλησιάζει την Ιστιαία με μεγάλη ταχύτητα και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να μάχονται για να την κρατήσουν έξω από την πόλη. Οι καπνοί έχουν καλύψει, πλέον, την ευρύτερη περιοχή και οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες.

Περιμένοντας βοήθεια από τα εναέρια μέσα το πρωί, οι κάτοικοι της Ιστιαίας όλο το βράδυ έβλεπαν τα μέτωπα της φωτιάς να κινούνται προς την περιοχή τους. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι τεράστιες φλόγες απειλούσαν τα Καμάρια και την Καστανιώτισσα, ενώ την ίδια στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν στις Καματριάδες και τα Καμάρια.

Ανθρώπινη «αλυσίδα»

Οι εικόνες που έρχονται από το χωριό Καματριάδες της Εύβοιας, είναι συγκλονιστικές. Κάτοικοι και εθελοντές έχουν στήσει από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας μία ανθρώπινη «αλυσίδα» σε έναν ελαιώνα περιμένοντας να δώσουν «μάχη» με τις φλόγες για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΜΑΤΡΙΑΔΕΣ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΜΑΤΡΙΑΔΕΣ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια, μετά από τις προσπάθειες για τον περιορισμό των μετώπων στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Τα ξημερώματα το πύρινο μέτωπο στις Καματριάδες έφτασε στην αντιπυρική ζώνη που έφτιαξαν οι κάτοικοι με τα μηχανήματα, για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, ωστόσο – σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ – τώρα το μέτωπο είναι υπό έλεγχο. «Στο μέτωπο των Καματριάδων τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Μάχη σώμα με σώμα. Δημότες και πυροσβέστες καταθέτουν ψυχή. Η φωτιά δεν έσβησε στη θάλασσα γιατί ρίξαμε νερό. Με εναέρια και επίγεια μέσα», σημειώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τη νύχτα τα μέτωπα συνέχιζαν να μαίνονται σε Γαλατσώνα, Γερακιού, Αγριοβότανο, Ελληνικά, κοντά στο Αρτεμίσιο, το Ασμήνιο και το Πευκί.

Το άλλο κύριο μέτωπο είναι στο τρίγωνο Γερακίου-Γαλατσώνα-Αβγαριά.

Τις πρωινές ώρες δόθηκε μάχη για να μην περάσει μέσα στην Αβγαριά η φωτιά. Οι πολυάνθρωπες δυνάμεις δεν επέτρεψαν να συνεχίσει την πορεία της.

Όμως το μέτωπο από την Γαλατσώνα που κινείται με κατεύθυνση τα Καμάρια συνεχίζει να απειλεί στο βάθος ενός ρέματος που κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξη του. Απέχει ακόμη αρκετά από κατοικημένες περιοχές.

Πονοκέφαλος παραμένουν οι αναζωπυρώσεις και τα μικρά μέτωπα που στη συνέχεια μεγαλώνουν. Πρόκειται για ένα σκηνικό που είδαμε και τις προηγούμενες μέρες να επαναλαμβάνεται διαρκώς.

Περιφερειακά από το Πευκί, το Αρτεμίσιο και το Ασμήνι οι αναζωπυρώσεις είναι μεγάλες. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει προς τα πού θα κινηθούν.

Στις Γούβες δεν κινδυνεύει άμεσα το χωριό. Μέχρι τώρα έχει δεχτεί πολλαπλές επιθέσεις της φωτιάς και άντεξε μεν αλλά με σοβαρές ζημιές. Οι φόβοι για αναζωπύρωση διαφόρων σημείων και για επέκταση είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει ενδιάμεσα ένα τμήμα δάσους που δεν έχει καεί.

Στα Ελληνικά και στο Ψαροπούλι αλλά και στο δρόμο που ενώνει τα δύο αυτά χωριά η νύχτα ήταν μεγάλη. Η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερη ένταση. Η ανθρώπινη ζώνη που έγινε όμως εκεί δεν επέτρεψε να επεκταθεί και να απειλήσει σπίτια.

Μείζον ζήτημα

Τέλος μείζον είναι το θέμα με το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ζημιά στο δίκτυο είναι μεγάλη, καθώς χιλιάδες κολώνες έχουν «θυσιαστεί» και τα περισσότερα χωριά είναι χωρίς ηλεκτρικό. Πολλά από αυτά είναι επίσης χωρίς νερό και τα αντλιοστάσια δεν δουλεύουν.

Ξένη βοήθεια

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το in.gr, αισιοδοξία προκάλεσε η νέα σημαντική βοήθεια που αποφάσισε να αποστείλει η Ρωσία και η Τουρκία στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Έπειτα από επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τους ομολόγους τους, το Κρεμλίνο έκανε γνωστό ότι θα στείλει εκτάκτως στην Ελλάδα δύο αεροσκάφη Ιλιούσιν, καθώς και δύο ελικόπτερα.

Επίσης, η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει δύο τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα, αφού πλέον οι πυρκαγιές στην Τουρκία είναι υπό έλεγχο.

Νέες ενισχύσεις από τη Γαλλία φθάνουν σήμερα για την αντιμετώπιση των σφοδρών πυρκαγιών. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από 101 πυροσβέστες και 38 οχήματα και η δεύτερη από μία ομάδα 60 πυροσβεστών-διασωστών και 23 οχημάτων. Οι ενισχύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους 80 πυροσβέστες και στα 3 Canadair που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Συνολικά, 250 μέλη της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας συμμετέχουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χερσαία αποστολή της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας στο εξωτερικό.

Διαφήμιση