Αρχική COVID-19 Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού: Η πανδημία και η κλιματική αλλαγή

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού: Η πανδημία και η κλιματική αλλαγή

0
ΟΗΕ
Διαφήμιση

Στις 19 Αυγούστου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού, κάθε χρόνο.

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε με απόφαση του ΟΗΕ για να τιμήσει το προσωπικό που συμμετέχει σε ανθρωπιστικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, αλλά και να αποδώσει φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια τέτοιων αποστολών.

Η 19η Αυγούστου επελέγη ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού, επειδή την ημερομηνία αυτή, το 2003, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Βραζιλιάνος διπλωμάτης Σέρζιο Βιέιρα ντε Μέλο και 21 συνάδελφοί του έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης στο αρχηγείο του ΟΗΕ στην Βαγδάτη.

Η κλιματική κρίση προκαλεί καταστροφές σε όλο τον κόσμο σε κλίμακα, που οι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή και στην ανθρωπιστική κοινότητα δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα ο ΟΤ, με τις περισσότερες εκστρατείες για το κλίμα να επικεντρώνονται στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής και στη διασφάλιση του μέλλοντος του πλανήτη, η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού 2021, στοχεύει στο να αναδείξει τις άμεσες συνέπειες της κλιματικής έκτακτης ανάγκης για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου και να διασφαλίσει ότι οι φωνές τους θα ακουστούν και οι ανάγκες τους θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) τον Νοέμβριο.

«Ως εκ τούτου, όλοι καλούνται να συμμετάσχουν στο #TheHumanRace, το οποίο αποτελεί την παγκόσμια πρόκληση για την κλιματική δράση με αλληλεγγύη σε άτομα που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και να τεθούν οι ανάγκες των ατόμων που είναι ευάλωτα στο κλίμα στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26)» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Τα στοιχεία που σοκάρουν

Το 2020, 475 εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας δέχθηκαν επίθεση: 108 νεκροί, 242 τραυματίες και 125 απήχθησαν.

Το μεγαλύτερο μέρος της βίας σημειώθηκε στο Νότιο Σουδάν, τη Συρία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό. Άλλα υψηλά ποσοστά περιστατικών περιλάμβαναν τη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής και το Μάλι, όπου υπερδιπλασιάστηκαν από το 2018.

Όπως εκτιμά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών το 2021, 235 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία.

Αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί, σε 1 στους 33 ανθρώπους παγκοσμίως από 1 στους 45 κατά την έναρξη της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Επισκόπησης 2020, που ήταν ήδη ο υψηλότερος αριθμός εδώ και δεκαετίες.

Ο ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις στοχεύουν να βοηθήσουν 160 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε 56 χώρες και θα χρειαστούν συνολικά 35 δισεκατομμύρια δολάρια για να το κάνουν.

Οι παγκόσμιες τάσεις

Η COVID-19 προκάλεσε τη βαθύτερη παγκόσμια ύφεση από τη δεκαετία του 1930. Η ακραία φτώχεια αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια και η ανεργία αυξήθηκε δραματικά. Οι γυναίκες και οι νέοι ηλικίας 15 – 29 ετών έχουν πληγεί περισσότερο. Το κλείσιμο σχολείων έχει επηρεάσει το 91% των μαθητών παγκοσμίως.

Οι πολιτικές συγκρούσεις είναι πιο έντονες και έχουν μεγάλο αντίκτυπο στους πολίτες, επηρεάζοντας πολύ περισσότερο τα παιδιά. Ενώ, οι γυναίκες και τα κορίτσια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις. Οι επιθέσεις εναντίον εργαζομένων βοήθειας και υγείας συνεχίζονται. Για ένατη συνεχή χρονιά, περισσότερο από το 90% των θυμάτων από εκρηκτικά όπλα σε κατοικημένες περιοχές ήταν άμαχοι.

Παράλληλα, την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός  ατόμων που έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά από συγκρούσεις και βία, με πολλούς να βρίσκονται σε κατάσταση παρατεταμένου εκτοπισμού. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 51 εκατομμύρια νέοι και υφιστάμενοι εκτοπισμένοι, και ο αριθμός των προσφύγων έχει διπλασιαστεί σε 20 εκατομμύρια.

Τι συμβαίνει με την πείνα

Η πείνα αυξάνεται , με τις συγκρούσεις να είναι ο κύριος παράγοντας της οξείας πείνας για 77 εκατομμύρια ανθρώπους σε 22 χώρες. Μέχρι το τέλος του 2020, ο αριθμός των επισιτιστικών ανασφαλών ατόμων θα μπορούσε να είναι 270 εκατομμύρια. Οι επιπτώσεις της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν σοβαρά τα συστήματα τροφίμων παγκοσμίως. Οι απαιτήσεις χρηματοδότησης για την επισιτιστική ασφάλεια στις ανθρωπιστικές εκκλήσεις αυξήθηκαν στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, από 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Τα τελευταία 10 χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί. Τα ολοένα και πιο έντονα και συχνά καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές επιδεινώνουν τις χρόνιες ευπάθειες.

Τα κρούσματα ασθενειών αυξάνονται και η πανδημία έχει εμποδίσει τις βασικές υπηρεσίες υγείας σχεδόν σε κάθε χώρα. Πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών αντιμετωπίζουν τις απειλές της χολέρας και της οξείας διάρροιας. Η πανδημία θα μπορούσε να εξαφανίσει 20 χρόνια προόδου στον ιό HIV, την φυματίωση και την ελονοσία, διπλασιάζοντας δυνητικά τους ετήσιους αριθμούς θανάτων.

Ο κορονοϊός έκανε τη ζωή πιο δύσκολη για ήδη ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και κοριτσιών, ατόμων με αναπηρία, ηλικιωμένων και ατόμων με ανάγκες ψυχικής υγείας. Σχεδόν 24 εκατομμύρια παιδιά, έφηβοι και νέοι κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν στο σχολείο, συμπεριλαμβανομένων 11 εκατομμυρίων κοριτσιών και νέων γυναικών.

Η τρομακτική σκιά του κορονοϊού

Ο φόβος για τον ιό έχει καταβάλει πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της αποκαλύπτουν την ψυχική υγεία και τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες σε όλες τις χώρες, ιδιαίτερα σε ανθρωπιστικά περιβάλλοντα, όπου οι πόροι για ψυχική υγεία και ψυχοκοινωνική υποστήριξη είναι είτε λιγοστοί είτε ανύπαρκτοι.

Ο κορονοϊός έφερε στο επίκεντρο την πλήρη έκταση της ανισότητας των φύλων και την έκθεση των γυναικών και των κοριτσιών στη βία με βάση το φύλο (GBV). Τα έφηβα κορίτσια σε ζώνες συγκρούσεων έχουν 90% περισσότερες πιθανότητες να φύγουν από το σχολείο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μέτρα καραντίνας επιδεινώνουν την ενδοοικογενειακή βία, με 15 εκατομμύρια νέα συμβάντα να προβλέπονται για κάθε τρεις μήνες κλειδώματος.

Φέτος, με hashtag #TheHumanRace, τα Ηνωμένα Έθνη αφιερώνουν την ημέρα αυτή στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στις τεράστιες επιπτώσεις της πανδημίας.

Δείξτε και εσείς την αλληλεγγύη σας, χρησιμοποιώντας αυτά τα hashtag στις αναρτήσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. #TheHumanRace #WorldHumanitarianDay

Διαφήμιση