Αρχική COVID-19 Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους: Όποιος δεν εμβολιάζεται … πληρώνει

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους: Όποιος δεν εμβολιάζεται … πληρώνει

0
Βασίλης Κικίλιας
Εικόνα: EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέα μέτρα ανακοίνωσε την Τρίτη 24/08/21 ο υπουργός Υγείας κ. Βασιλης Κικίλιας για τους ανεμβολίαστους, τα οποία προβλέπουν σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τα συχνότερα τέστ που επιβάλλονται πλέον σε εργαζόμενους φοιτητές και ταξιδιώτες, όπως και κυρώσεις για μη συμμόρφωση στο συχνό έλεγχο όπως αναστολή εργασίας στους εργαζόμενους και απαγόρευσή εισόδου στα πανεπιστήμια και τη χώρα για φοιτητές και τουρίστες αντίστοιχα.

«Πανδημία των ανεμβολίαστων»

Για «πανδημία των ανεμβολίαστων» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας δηλώνοντας ότι «αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και προστατεύσει». Όπως σημείωσε, πάνω από το 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ-COVID είναι ανεμβολίαστοι.

«Έχουν εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον έξι εκατομμύρια συμπολίτες μας. Για να προσεγγίσουμε το 80% του τείχους ανοσίας που χρειαζόμαστε, πρέπει να εμβολιαστούμε. Πιστεύω στον Έλληνα, πιστεύω θα επικρατήσει το εμείς από το εγώ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός πρόσθεσε «Τα νοσοκομεία θα συνεχίζουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά», τονίζοντας πως και όσοι νοσούν από άλλες ασθένειες, έχουν δικαίωμα στη περίθαλψη.

«Αυτό είναι ένα επίτευγμα των ανθρώπων που υλοποιούν τα εμβολιαστικά προγράμματα», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, αναφέροντας πως πλέον οι επιλογές υπάρχουν και η διαδικασία είναι εύκολη και γρήγορη.

«Μετά τον Δεκαπενταύγουστο έχουμε νέα ραντεβού και χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμη για να φτάσουμε τα ποσοστά που έχουν άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Πιστεύω στον Έλληνα και πιστεύω πως θα επικρατήσει το “εμείς έναντι του εγώ”», συνέχισε ο κ. Κικίλιας.

Αναστολή εργασίας

Θα τηρηθεί από 1η Σεπτεμβρίου και χωρίς καμία παράταση το μέτρο αναστολής όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον την πρώτη δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης εξαμήνου.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες ιατρούς και φαρμακοποιούς. Για τους ιδιώτες θα θεσμοθετηθούν πρόστιμα και κυρώσεις.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου – 31 Μαρτίου 2022

Οι ανεμβολίστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test ανά βδομάδα, σε ιδιωτικά κέντρα και τιμή 10 ευρώ. Το τεστ θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app.

1

Οι εργαζόμενοι και ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί καθώς και όσοι εργάζονται σε σίτιση, τουρισμό, θέατρο και μουσικές παραγωγές να προσκομίζουν δύο rapid test την εβδομάδα.

2

Οι μαθητές 5-12 ετών θα λαμβάνουν 2 self tests ανά εβδομάδα δωρεάν από το κράτος. Ενώ, οι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test ανά εβδομάδα με δική τους δαπάνη.

3

Όσοι ταξιδεύουν υποχρεώνονται να κάνουν 1 rapid test έως 48 ωρες πριν το ταξίδι. Τα παιδιά θα κάνουν self test.

4

Σημειώνεται ότι στις δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν rapid test μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πηγαίνουν σε ιδιωτικές δομές και να πληρώνουν για το τεστ.

Όσον αφορά τους δημόσιους χώρους

Στους κλειστούς χώρους εστίασης θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες έως 6 μήνες από την διάγνωση.

5

Το ίδιο θα ισχύει και για τα γήπεδα.

Στους κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα μπορούν να μπουν οι εμβολιασμένοι, αλλά και οι ανεμβολιασμένοι με rapid test εντός 48 ωρών. Σε περίπτωση όμως που οι χώροι αυτοί επιλέξουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα έχουν 100% χωρητικότητα.

678

Εργασία

Οι εργοδότες έχει το δικαίωμα να ξέρει ποιοι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι.

9

Χρήση μάσκας

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, όπου θα πρέπει να υπάρχει και επισήμανση, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση.

10

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

 

Διαφήμιση