Αρχική Special Topics Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ανακύκλωση πλαστικών

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ανακύκλωση πλαστικών

0
πλαστικό
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το πλαστικό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και χρήσιμα υλικά της εποχής μας. Το χρησιμοποιούμε περίπου 20 φορές περισσότερο από ό, τι πριν από 50 χρόνια. Η ευρεία χρήση του είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο ζωτικής σημασίας, ο χειρισμός του υπεύθυνα και σωστά όταν πάψουμε να το χρειαζόμαστε.

Πώς μπορουμε όμως να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής των πλαστικών;

Σίγουρα ανακυκλώνοντας πλαστικά αντικείμενα όσο το δυνατόν περισσότερες φορές για να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε.

Αυτό έχει γινει πλέον αναγκαία τάση και έχει επιβληθεί ως οικοφιλική πρακτικήσε πολλές χώρες. Για παράδειγμα το 99% όλων των τοπικών αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, προσφέρουν πλέον εγκαταστάσεις συλλογής πλαστικών φιαλών είτε μέσω της οικιακής συλλογής ανακύκλωσης είτε στα κέντρα ανακύκλωσης.

πλαστικό

Τι γίνεται με τα μικτά πλαστικά;

Οι μικτές πλαστικές συσκευασίες (δίσκοι, μπανιέρες, γλάστρες, μεμβράνες κ.λπ.) μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν μηχανικά και είναι τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά αποτελεσματικές για να γίνει αυτό. Οι υποδομές για τη συλλογή, διαλογή και επανεπεξεργασία αυτών των πολύτιμων πόρων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Πώς ανακυκλώνεται;

Τα πλαστικά είναι:

  • Ταξινομημένα κατά τύπο πολυμερούς
  • Τεμαχισμένα
  • Πλένονται
  • Λιωμένα
  • Τοποθετημένα σε παλέτες
  • Κατασκευασμένα σε νέα προϊόντα.

Είναι μια διαδικασία δύο σταδίων:

  • Η ταξινόμηση γίνεται κυρίως αυτόματα με μια χειροκίνητη ταξινόμηση για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι ρύποι έχουν αφαιρεθεί.
  • Μόλις ταξινομηθεί και καθαριστεί, το πλαστικό μπορεί είτε να τεμαχίζεται σε νιφάδες είτε να λιώνει επεξεργασμένο για να σχηματίσει σφαιρίδια πριν τελικά φορμαριστεί σε νέα προϊόντα.

πλαστικό

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Το πλαστικό είναι ένα δημοφιλές και εξαιρετικά ευέλικτο υλικό, και χρησιμοποιούμε πολύ από… αυτό. Ανακυκλώνοντας χρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια σε νέα, μπορούμε επομένως να μειώσουμε την ανάγκη μας για δημιουργία νέου πλαστικού.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε:

  • Να διατηρήσουμε μη ανανεώσιμα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο).
  • Να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας που χρησιμοποιείται στην παραγωγή νέων πλαστικών.
  • Να μειώσουμε την ποσότητα στερεών αποβλήτων που πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.
  • Να μειώσουμε την εκπομπή αερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

πλαστικό

Προβλήματα και ζητήματα

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πλαστικού που χρησιμοποιούνται, μερικοί από τους οποίους μπορούμε να ανακυκλώνουμε αλλά και άλλοι – συμπεριλαμβανομένου αυτού που χρησιμοποιείται για τις σακούλες – οι οποίοι θα απαιτήσουν νέα τεχνολογία προτού μπορέσουμε να το ανακυκλώνουμε αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι κάποια ποσότητα πλαστικού εξακολουθεί να πηγαίνει σε χώρους υγειονομικής ταφής, μερικά αποτεφρώνονται και μερικά αποστέλλονται στο εξωτερικό για ανακύκλωση.

Επί του παρόντος πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη για να βοηθήσουν τον εγχώριο τομέα ανακύκλωσης πλαστικών να αντιμετωπίσει την ποικιλία των πλαστικών που χρησιμοποιούνται και ελπίζουμε ότι δεν θα αργήσει η ώρα που θα δούμε ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα ανακύκλωσης για όλους τους διαφορετικούς τύπους πλαστικών συσκευασιών.

Εν τω μεταξύ, όλοι μπορούμε να κάνουμε το καθήκον μας.

Οι διάφορες συσκευασίες, που όλοι γνωρίζουμε, συνήθως κατασκευάζονται από δύο εύκολα ανακυκλώσιμα πλαστικάPET και HDPE – και μπορούν να ανακυκλωθούν μέσω των οικιακών μας συλλογών ανακύκλωσης ή των τοπικών κέντρων ανακύκλωσης.

Προιόντα ανακύκλωσης

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων από ανακυκλωμένο πλαστικό, όπως:

  • σάκοι απορριμμάτων και σακούλες μεταφοράς
  • υπόγεια συστήματα αποστράγγισης κατοικιών και εθνικών υποδομών
  • γλάστρες, δίσκοι σπόρων, δοχεία ποτίσματος και βαρέλια συλλογής βρόχινου νερού
  • ρόδες, τόξα, χιτώνια και προφυλακτήρες σε αυτοκίνητα
  • υγρές μεμβράνες απόδειξης, υδρορροές και προφίλ παραθύρων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή
  • επαναχρησιμοποιήσιμα κιβώτια και παλέτες
  • κάδοι τροχών και βοηθοί τροφίμων
  • μπουκάλια ποτών και δίσκοι τροφίμων
  • υφάσματα πολυεστέρα για ρούχα.

πλαστικό

Διάφοροι τύποι πλαστικού

Υπάρχουν σύμβολα σε πλαστικές συσκευασίες που εξηγούν τον τύπο πλαστικού από το οποίο είναι κατασκευασμένα και πώς να τα ανακυκλώνουμε. Διαβάζουμε λοιπόν, τα σύμβολα συσκευασίας, που επεξηγούνται για περισσότερες πληροφορίες.

Το πλαστικό μπορεί να κατασκευαστεί από ορυκτά ή βιο-βασισμένα υλικά. Και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εξαιρετικά ανθεκτικών, μη βιοαποικοδομήσιμων πλαστικών ή πλαστικών που είτε βιοαποδομήσιμα είτε κομπόστ (δοχείο κομποστοποίησης).

Είναι ομώς σημαντικό να κατανοήσουμε ότι επειδή ένα πλαστικό είναι κατασκευασμένο από πηγές βιολογικής προέλευσης, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα βιοδιασπαστεί!

Μόνο μη βιο-αποικοδομήσιμο πλαστικό μπορεί να ανακυκλωθεί, ανεξάρτητα από το αν είναι με βάση τα ορυκτά ή με βάση τα βιολογικά.

Ορισμένα λιπασματοποιήσιμα πλαστικά μπορούν επίσης να κομποστοποιηθούν  στο σπίτι.  Ωστόσο τα κομποσοτποιημένα  πλαστικά δεν πρέπει να πηγαίνουν στις ίδιες δομές απορυμμάτων με την ξηρή ανακύκλωση, καθώς δεν μπορούν να ανακυκλωθούν με τον ίδιο τρόπο όπως το μη βιοαποικοδομήσιμο πλαστικό.

Τα βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά επίσης δεν μπορούν να ανακυκλωθούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα μη βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά. Ορισμένα μπορούν να κομποστοποιηθούν , αλλά όχι όλα, και θα πρέπει να έχουν σαφή σήμανση  εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Οι βιοαποικοδομήσιμες συσκευασίες θα πρέπει να επισημαίνονται με σαφήνεια ως τέτοιες και δεν πρέπει να συνοδεύουν την ξηρή ανακύκλωση.

πλαστικό

Διαφήμιση