Αρχική Ανακύκλωση Ανακύκλωση πλαστικού – Γιατί μας αφορά

Ανακύκλωση πλαστικού – Γιατί μας αφορά

0
Ανακύκλωση πλαστικού
Διαφήμιση

Είκοσι φορές μεγαλύτερη είναι η αύξηση στη χρήση του πλαστικού παγκοσμίως, σε σχέση με 50 χρόνια πριν. Η κατακόρυφη αύξηση στη χρήση του συγκεκριμένου υλικού, μπορεί να διευκόλυνε την ζωή μας, δημιούργησε ωστόσο τόνους σκουπιδιών που μολύνουν το περιβάλλον και απειλούν βιοποικιλότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται στην επιβίωση μας. Επειδή λοιπόν η προστασία του περιβάλλοντος αφορά την ίδια την ζωή μας, η ανακύκλωση είναι πλέον ανάγκη και όχι επιλογή.

Το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Στην χώρα μας, η ανακύκλωση, δεν είναι διαδεδομένη στον βαθμό που απαιτεί η κρισιμότητα της ρύπανσης του πλανήτη και είμαστε πολύ πίσω ακόμα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. H Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις τρεις τελευταίες θέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την διαχείριση των απορριμάτων, ενώ εκτρέπει από την ταφή μόνο το 23% των απορριμμάτων της, σε σχέση με το 72% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε, λέει πολλά. Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν φτάσει σε ένα σημείο, όπου το 99% των τοπικών αρχών της χώρας προσφέρει εγκαταστάσεις για συλλογή πλαστικών φιαλών, είτε μέσω της συλλογής οικιακής ανακύκλωσης, είτε μέσω κέντρων ανακύκλωσης. Ακόμα και οι μικτές πλαστικές συσκευασίες, όπως π.χ. δίσκοι, γλάστρες και μεμβράνες, μπορούν να ανακυκλωθούν μηχανικά, κάτι το οποίο είναι αποτελεσματικό τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά. Οι υποδομές για τη συλλογή, τη διαλογή και επεξεργασία προς επαναχρησιμοποίηση των πολύτιμων αυτών πόρων στη χώρα , παρουσίασαν αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Ανακύκλωση πλαστικού

Τα κέρδη από την ανακύκλωση πλαστικού

Αν αναλογιστούμε όλοι μας τα οφέλη της ανακύκλωσης, τότε είναι πολύ πιθανό να συνειδητοποιήσουμε  σε μεγαλύτερο βαθμό την αναγκαιότητα της  στο μέλλον. Παρακάτω αναφέρονται κάποια από τα πιο σημαντικά οφέλη:

 • Διατήρηση των μη ανανεώσιμων ορυκτών καυσίμων(πετρελαίου)
 • Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που χρησιμοποιείται στην παραγωγή νέου πλαστικού
 • Μείωση της ποσότητας των στερεών αποβλήτων για υγειονομική ταφή
 • Μείωση των εκπομπών αερίων, όπως το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Ανακύκλωση πλαστικού

Προϊόντα και τύποι πλαστικών

Υπάρχουν πολλά προϊόντα τα οποία αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας και δεν φανταζόμαστε ότι είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμο πλαστικό. Ορισμένα εξ’ αυτών είναι:

 • Μπουκάλια ποτών
 • Δίσκοι τροφίμων
 • Επαναχρησιμοποιήσιμα κιβώτια και παλέτες
 • Πολυεστερικό ύφασμα για ρούχα
 • Σακούλες απορριμάτων και μεταφοράς
 • Δοχεία ποτίσματος και νερού
 • Ελαστικά και προφυλακτήρες αυτοκινήτων

Τέλος, υπάρχουν δυο είδη πλαστικών. Το βιοδιασπώμενο όπου και ανακυκλώνεται και το μη βιοδιασπώμενο που δεν μπορούμε να το ανακυκλώσουμε. 

Πηγή: https://recyclenow.com/

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here