Αρχική Επιστήμη Μογγολία: Ανακαλύφθηκαν οστά ζώων και εργαλεία από την εποχή του Χαλκού κάτω...

Μογγολία: Ανακαλύφθηκαν οστά ζώων και εργαλεία από την εποχή του Χαλκού κάτω από το χιόνι

0
βαυαρικές Άλπεις
Διαφήμιση

Μια ομάδα ακαδημαϊκών από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το Εθνικό Μουσείο της Μογγολίας, υπό τον αρχαιολόγο Γουίλιαμ Τέιλορ προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσα αποκάλυψε το λιώσιμο των πάγων, προτού εξαφανιστούν ή καταστραφούν από τα στοιχεία της φύσης ή από άγρια ζώα.

Σε αυτή τους την αποστολή ανακάλυψαν εργαλεία που έφτιαξαν και χρησιμοποιούσαν οι πρώιμοι κυνηγοί της περιοχής. Αλλά αυτά είναι μόνο λίγα από όλα όσα βρέθηκαν στα ορεινά της χώρας.

Τα εργαλεία είναι από μαλακά υλικά που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα είχαν επιζήσει στις συνθήκες των Άλπεων. Παρόλα αυτά, λόγω του χιονιού, διατηρήθηκαν για αιώνες στην αρχική τους κατάσταση, κάτι που επέτρεψε στους επιστήμονες την ανάλυσή τους.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει ο Τέιλορ, η ομάδα εντόπισε ένα τόξο που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού, ένα σχοινί καθώς και μία κόκκινη χρωστική ουσία, ευρήματα που τους οδήγησαν σε νέες αποκαλύψεις για τον πληθυσμό της εποχής.

«Οι άνθρωποι της περιοχής κατατάσσονταν ανέκαθεν στις κτηνοτροφικές κοινωνίες. Ωστόσο, οι συνάδελφοί μου κι εγώ διαπιστώσαμε πως στους μογγολικούς παγετώνες και τις επιφάνειες πάγου υπήρχαν κυνηγετικά αντικείμενα, όπως λόγχες και τόξα, και σκελετικά αποτυπώματα μεγάλων ζώων, όπως πρόβατα αργκάλι, που εκτείνονται χρονικά σε μια περίοδο άνω των τριών χιλιετιών» εξηγεί ο Τέιλορ.

Εκείνος ευελπιστεί πως, μέσω ανάλυσης των δεδομένων και των ευρημάτων, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να κατανοήσουν πως οι άνθρωποι του παρελθόντος προσαρμόστηκαν στις περιβαλλοντικές αλλαγές του καιρού τους.

melting mongolian ice
Εικόνα: William Taylor

Πηγή: nature.com – LiFO

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρώην στρατόπεδο «Παύλος Μελάς»: «Πράσινο φως» για το Μητροπολιτικό Πάρκο
Επόμενο άρθροΌλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ανακύκλωση πλαστικών