Αρχική Ειδήσεις Μητσοτάκης για Ανεμογεννήτριες Εύβοια – Τι περιλαμβάνει το νέο σχέδιο για το...

Μητσοτάκης για Ανεμογεννήτριες Εύβοια – Τι περιλαμβάνει το νέο σχέδιο για το κλίμα

0
Συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Αγγελική ΓυπάκηΤης Αγγελικής Γυπάκη

Με στόχο «να ξανακερδίσουμε ότι χάσαμε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για μια σειρά καινοτόμων και τολμηρών παρεμβάσεων και δράσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο. Ξεκαθάρισε ότι η στροφή της χώρας στην χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά είναι σαφής και μελετημένη μετά την μεγάλη απόφαση για την απολιγνιτοποίηση. Και χαρακτήρισε «παντελώς ανυπόστατα» τα όσα λέγονται για τις ανεμογεννήτριες καθώς  όπως ειπε:

«Το Σύνταγμα επιτάσσει μια καμένη έκταση να κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα με ΠΝΠ που θα εκδοθούν άμεσα. Το ίδιο σύνταγμα επιτρέπει στο άρθρο24 και εξωτερικές παρεμβάσεις εντός δασών για λογους Εθνικής Οικονομίας Δεν χρειάζεται να καούν  τα δάση για να μπουν ανεμογεννήτριες. Μπορούν να γίνουν και μέσα στα δάση. Υπάρχει δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών οι οποίες όμως είναι  μονάδες ενέργειας χωρίς να εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου. Θα κάνουμε την μετάβαση χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Δυστυχώς συναντήθηκαν «υπόγεια ρεύματα» και οι αντεμβολιαστές έσπευσαν να παρουσιάσουν τις ανεμογεννήτριες  ως την πηγή κάθε κακου. Ακριβώς το ανάποδο θα συμβεί. Γι αυτό και το Ανώτατο Δικαστηριο προσπάθησε να ισορροπήσει αυτή την ανάγκη με την  προστασία της δασικής έκτασης χωρίς να προκύψει κίνητρο για να καουν τα δάση. Και ανήγγειλε νέο πεδίο για την  τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θάλασσα «αλλά χρειάζεται να μελετήσουμε και μια σειρά άλλες προϋποθέσεις ώστε να συνεισφέρουμε στους εθνικούς στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ». Και σχολίασε: «δεν μπορούμε να τα θέλουμε όλα δικά μας, να γκρινιάζουμε για την κλιματική αλλαγη  και να είμαστε απένατι σε κάθε πολιτική που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τις εκπομπές».

Επίσης ο κ Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

  • «Τον πρώτο στην ιστορία της Ελλάδας» νέο κλιματικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός των επόμενων ημερών «Πολλά πρέπει να αλλάξουν – είπε – η μεταφορά της αρμοδιότητας από αποκεντρωμένες υπηρεσίες στο ΥΠΕΝ είναι μια  σημαντική θεσμική πρωτοβουλία – απαραίτητη δομή για να λειτουργήσει σωστά το επιτελικό κράτος που… αυτό που παραλάβαμε ούτε επιτελικό ούτε κράτος ήταν».
  • Την ίδρυση νέας Ειδικής Δασικής Μονάδας ΕΜΟΔΕ που θα στελεχωθεί από πυροσβέστες και θα ενισχυθεί με 500 νέες προσλήψεις ατόμων που θα μπαίνουν μέσα στο δάσος πρίνο φτάσει η φωτιά  σε οδικό δίκτυο. Θα ζητηθεί βοήθεια από ξένες χώρες με ορίζοντα το 2022 να λειτουργήσει «Χρειαζόμαστε εξειδίκευση για τη δουλεία μέσα στα δαση για την επόμενη αντιπυρική περίοδο».
  • Στοχευμένες αναδασώσεις ώστε να προστατεύσομε τους οικισμούς μας με λιγότερα εύφλεκτα φυτά και το περιβάλλον απάο την ανεξέλεγκτη βόσκηση.
  • Ανάθεση έργων μέσω του θεσμού «Ανάδοχος αναδάσωσης» σε ιδιώτες για τις αναδασώσεις και τα αποστραγγιστικά έργα που χρειάζονται άμεσα «Αντί να συλλέγω χρήματα προτιμών να αναθέτω έργα» είπε χαρακτηριστικά.
  • Εκρηκτική διείσδυση των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αιολικά και φ/β αφού προηγουμένως γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός για τις μεγάλες μονάδες «Δεν θέλουμε δεν θα μπουν παντού – είπε – πχ  στα νησιά μας για λόγους ευρύτερης οικολογικής ισορροπίας».  
  • Την ενημέρωση της κοινής  γνώμης γιαι την κλιματική αλλαγή «και να καταρρίψουμε μια σειρά από μύθους και Fake news που εκαναν την εμφάνιση τους».

Τα σχέδια για την Εύβοια

Ειδικά για την Εύβοια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «θα κανει μία νέα αρχή». Και ανακοινωσε ότι για το σκοπό αυτό αναδιατάσσονται οι  δυνάμεις μας στο μέγαρο Μαξιμου ώστε ένα πρόσωπο ο κ Τριαντόπουλος να αναλάβει τη διαχείριση κρατικής αρωγής.

Είπε χαρακτηριστικά: «Η περίπτωση της Β. Ευβοια ξεπερνά κάθε οικονομική επίπτωση από μια μεγάλη πυρκαγιά». Και διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά  τους κατοικους της ότι δεν θα είναι μόνοι. Εκανε λόγο για Βραχυπόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης αλλά και αμεσες παρεμβάσεις ώστε να συγκρατηθούν τα εδάφη, να ξεκινήσει μια διαδικασίας  φυσικής ή και τεχνικής αναταξης.

Αναφέρθηκε σε πολλά επιμέρους έργα υποδομής και στο πώς θα απασχοληθούν άνθρωποι που ζούσαν από το δάσος που τώρα δεν υπάρχει . «Ίσως η απασχόληση να έιναι και πάλι μέσα στο δάσος ,προκύπτουν  πολλές δουλειές στη διαδικασία της αποκατάστασης αλλά και τις αναδάσωσης». Υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης τουρισμού, ξανασχεδιάζοντας το μοντέλο ανάπτυξης στην Β. Εύβοια. «Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία στη διάθεση μας και τη γνώση να το πετύχουμε. Καταλαβαίνω την οργή απογοήτευση την απελπισία δεν θα είναι αβοήθητοι το κράτος θα είναι κοντά».

Για την πολιτική προστασία

Η δική μας άποψη είναι ότι η Πολιτική Προστασία πρέπει να είναι πυλώνας με σκληρή κρατική δομή όχι ανεξάρτητος φορέας καθώς έχει να διαχειριστεί και άλλους τομείς εκτος από τις πυρκαγιές (σεισμούς πλημμύρες ακόμη και βιομηχανικά ατυχήματα). Όμως ενοποιούμε όλες τις δασικές υπηρεσίες στο ΥΠΕΝ.

Κα κατέληξε: «Θα ξανακερδίσουμε ότι χάσαμε, τα δάση  μας θα ξαναγεννηθουν οι περιουσίες θα αποκατασταθούν. Και σε άλλες φυσικές καταστροφές αυτό δεσμευτήκαμε και αυτό κάναμε».

 

 

Διαφήμιση