Αρχική Καταστροφές Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση είναι εδώ – Όχι σε πρόωρες εκλογές

Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση είναι εδώ – Όχι σε πρόωρες εκλογές

0
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των μεγάλων πυρκαγιών που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες αλλά και τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τις «όποιες αστοχίες», όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά το μήνυμα προς τους πολίτες της περασμένης Τρίτης, ο πρωθυπουργός έδωσε σήμερα, Πέμπτη 12 Αυγούστου συνέντευξη Τύπου και τοποθετήθηκε για όλα τα θέματα που έχουν τεθεί από τους πολίτες, και απάντησε στην κριτική που διατύπωσε η αντιπολίτευση, για τα περί ολιγωρίας.

Αρχικά ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους ρεπόρτερς που κάλυψαν τις φωτιές για «την αντικειμενική τους κάλυψη αυτής της πολύ μεγάλης φυσικής καταστροφής. Μας βοήθησαν να αντιληφθούμε πραγματικά για το τι συμβαίνει και τους ευχαριστούμε για τις προσπάθειες που κατέβαλαν».

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ»

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα πράγματα σήμερα είναι πολύ καλύτερα στο μέτωπο των πυρκαγιών, ωστόσο επεσήμανε πως έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας. «Βρισκόμαστε στα μέσα Αυγούστου και έχουμε πολύ δρόμο μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «η κλιματική κρίση είναι εδώ», δηλώνοντας έτοιμος για «τολμηρές λύσεις».

«Το αίτημα για διεθνή βοήθεια κατατέθηκε εντός ωρών»

Ο κ. Μητσοτάκης αντέκρουσε και την κριτική που ασκήθηκε για τα περί καθυστέρησης στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας: «Το αίτημα κατατέθηκε εντός ωρών. (…) Θεωρώ πολύ συγκινητικό το ότι 24 χώρες συνέδραμαν με μέσα, με αεροπλάνα, με οχήματα, με πεζοπόρα τμήματα και ευχαριστώ κάθε χώρα ξεχωριστά. Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν μια τέτοια διεθνής κινητοποίηση για την αντιμετώπιση τέτοιων πυρκαγιών. Η βοήθεια που εστάλη ήταν πολύ σημαντική και μάθαμε πως να δουλεύουμε με οργανωμένα σώματα πυροσβεστικής από άλλες χώρες. Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία, προφανώς σηκώθηκαν πολλά τηλέφωνα. Είναι μια απόδειξη πως η διπλωματία της αλληλεγγύης μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικά».

«Οι πρόωρες εκλογές είναι μη επιλογή – Θα εξαντλήσουμε την 4ετία»

Οι πρόωρες εκλογές είναι μη επιλογή, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι καλή το επόμενο διάστημα, επικαλούμενος τόσο τα στοιχεία για τον τουρισμό, όσο και τη χρηματοδότηση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Είπε δε πως η χώρα έχει δημοσιονομική ευελιξία τουλάχιστον για το 2022. «Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει με τον κορονοϊό το επόμενο διάστημα αλλά καλώ τους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν», σημείωσε. «Το γεγονός ότι διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις είναι μια πραγματικότητα αλλά όχι άλλοθι για να μην προχωράμε το κυβερνητικό έργο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν βλέπω σε καμία κυβέρνηση γιατί θα έπρεπε να αναζητήσει η κυβέρνηση νωπή λαϊκή εντολή, μάλλον ένδειξη αδυναμίας θα ήταν αυτό», επεσήμανε.

Σε ερώτηση για τα σενάρια ανασχηματισμού που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, στην επαύριο των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Μου κάνετε μια ερώτηση που γνωρίζετε ότι δεν μπορώ να απαντήσω».

Ενιαία πλατφόρμα για την κρατική αρωγή

«Ο αριθμός όσων θα ζητήσουν αποζημίωση είναι πεπερασμένος και δίνω μεγάλη σημασία στην απλοποίηση της διαδικασίας μέσω του arogi.gov.gr», είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα δοθούν πολύ γρήγορα τα χρήματα στους λογαριασμούς όσων έχουν πληγεί και θα αξιοποιήσουμε την προηγούμενη εμπειρία από άλλες φυσικές καταστροφές όπως αυτή του Ιανού την οποία χειρίστηκε ο κ. Τριαντόπουλος, στον οποίο εχω απόλυτη εμπιστοσύνη», συνέχισε.

«Αν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα θα ήθελα να το συζητήσω με τον κ. Μπένο. Προφανώς και η άμεση οικονομική στήριξη είναι απαραίτητη γι’ αυτό και δεσμεύσαμε 500 εκατ. ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό. Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι μόνο τα επιδόματα αλλά να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους. Αν κρίνουμε ότι η οικονομική ζωή στην Εύβοια έχει πληγεί σε τέτοια ένταση είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε στην κατεύθυνση και δεύτερου πακέτου στήριξης», πρόσθεσε.

Μέτρα για να μην υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα

«Δημιουργείται η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), η οποία θα στελεχωθεί από έμπειρα παλαιά στελέχη της Πυροσβεστικής», προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, «πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις με ορίζοντα την επόμενη αντιπυρική περίοδο».

Το 2022 το πρώτο «πράσινο» ομόλογο

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα πρέπει «η κλιματική κρίση να μετατραπεί η ευκαιρία». Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε πως «αποδίδω μεγάλη σημασία στον κλιματικό νόμο και όλες πολιτικές μας πρέπει να περνούν στο εξής και από αυτό το “φίλτρο”. Θα πρέπει να αυτό να είναι το πολιτικό πρόταγμα της νέας γενιάς, γιατί το ζήτημα είναι τι περιβάλλον θα κληρονομήσουν οι μελλοντικές γενιές, τα παιδιά μας. Θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, θα μετατρέψουμε τον πλούτο μας σε ευκαιρία, με προστασία και σεβασμό στο περιβάλλον». Σημείωσε δε πως «η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2022 με το πρώτο “πράσινο” ομόλογό της».

Κορονοϊός και εμβολιασμοί

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι μέσα στον Αύγουστο ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει μειωθεί, τονίζοντας πως «κάτι τέτοιο έχει επιπτώσεις».

«Από τις 20 Αυγούστου θα πρέπει να κάνουμε μια νέα προσπάθεια, ώστε να πείσουμε τις νεότερες ηλικίες αλλά και τους ηλικιωμένους ότι πρέπει να εμβολιαστούν», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε δε: «Πριν από τα τέλη Αυγούστου οι αποφάσεις μας για τους κλειστούς χώρους για το φθινόπωρο και το χειμώνα. Έχουμε ήδη δώσει δείγματα γραφής επί των πολιτικών μας».

Όχι σε νέο lockdown

«Είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε τα περιοριστικά μέτρα σε Ηράκλειο Ζάκυνθο και αλλού ως lockdown. Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους. Η κοινωνία θα λειτουργήσει κανονικά. Η απάντηση στη μετάλλαξη Δέλτα δεν είναι το lockdown αλλά η κοινή λογική», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα απηύθυνε έκκληση: «Ζητώ από τα νέα παιδιά, μόλις έρθουν από τις διακοπές, να κάνουν τεστ και για μία εβδομάδα να αποφύγουν να δουν τους γονείς ή τους παππούδες τους, ιδίως αν είναι ανεμβολίαστοι. Ζητώ μεγάλη προσοχή στο πώς θα επιστρέψουν οι πολίτες από τις διακοπές τους».

Διαφήμιση