Πρωθυπουργός: Ο Εθνικός στόχος για την κλιματική κρίση – Οι δράσεις – Η αυτοκριτική και το όραμα

    0
    ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
    Συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
    Διαφήμιση

    Αγγελική ΓυπάκηΤης Αγγελικής Γυπάκη

    Την  ολική επαναφορά του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, της λειτουργίας του κράτους  των συμπεριφορών του κάθε πολίτη και την συστράτευση της κοινωνίας των πολιτών σε ένα μεγάλο εθνικό στόχο, που αφορά την επόμενη γενιά, εξήγγειλε μεταξύ άλλων ο ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου που έδωσε την 10η ημέρα των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα (Πέμπτη 12/08/21).

    Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη και απαραίτητη την συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε αυτή την προσπάθεια» αλλά όπως είπε «να αποφασίσει τι θέλει να κάνει καθώς κάθε νηφάλια πρόταση ακολουθείται από μια άλλη αντίθετη …εμείς ειμαστε στην όχθη της λογικής». Και απέρριψε το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές : «Αντιμετωπίσαμε σειρά από κρίσεις και θα κριθούμε στο τέλος της 4ετίας. Η επιδίωξη μίας νωπή εντολής διακυβέρνησης  ένδειξη αδυναμίας παρά ισχυρής αυτοπεποίθησης».

    Οι προκλήσεις

    Τον επανασχεδιασμό «απαιτεί η περίοδος της κλιματικής  κρίσης  στην οποία βρισκόμαστε – όπως είπε – και όχι της κλιματικής αλλαγής όπως λέγαμε μέχρι τώρα» τονίζοντας την ανάγκη: «η αρνητική εμπειρία  να μετατραπεί σε θετική δύναμη  αλλαγής. Ο άνθρωπος με τα όρια του να ξαναγίνει μέτρο και επίκεντρο των αποφάσεων» και ζήτησε από το εθελοντικό κίνημα, «την κοινωνία των πολιτών» να συμμετάσχει σε αυτή την αλλαγή.

    Παρά την προσπάθεια να περιγράψει πρωτίστως το όραμα για την επόμενη μέρα ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης  δεν απέφυγε να απολογηθεί για τυχόν λάθη και παραλείψεις λέγοντας: «Ζήτησα συγγνώμη… είναι μια  αυθόρμητη ηθική συμπεριφορά αλλά και  πολιτική πράξη. Σηματοδοτεί  και την απόφαση για δράση,  δεν είναι μία παθητική αντιμετώπιση είναι μια αφετηρία για να γίνουν όσα χρειάζονται ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η εμπειρία» . Την ίδια στιγμή έσπευδε να διαβεβαιώσει στου πυρόπληκτους ότι δεν θα είναι μόνοι τους («Ειδικά η Βόρεια Ευβοια θα κάνει μία νέα αρχή») και ανακοίνωσε βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης αλλα και μακροχρόνιο σχεδιασμό οικονομικής ανάκαμψης της περιοχής .

    Ευθύνες και αιτίες

    «Οι ευθύνες που μπορούν να προσωποποιηθούν μπορούν να αποδοθούν και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης Δεν αφορουν κατ ανάγκη σε πρόσωπα αλλά  σε δομές και διαδικασίες… αλλά μετά από σκέψη όχι εν βρασμώ» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της …όσοι δεν κάνουν τίποτα δεν κάνουν λάθη».

    Μακάρι να μπορούσαμε, αλλά είναι ανέφικτο, να έχουμε εάν αεροσκάφος για κάθε χωρίο και οικισμό και αν το έχουμε δεν ξέρουμε αν θα  μπορούσε να πετάει. Οι πολίτες το ζητούν χωρίς να γνωρίζουν αν μπορεί να πετάει. Η αναζωπύρωση στην Βαρυμπόμπη ήταν αυτή που στέρησε τα μέσα από την Εύβοια» Και παραδέχθηκε ότι όταν πήγαν ήταν πια αργά γιατι τα θερμικά φορτία που επικρατούσαν μετά από τόσες ημέρες σε 45ο βαθμούς ήταν πολύ πιο ισχυρά στην περιοχή όπως και για οποιαδήποτε φωτιά ξέσπασε από τις 600. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία ότι αντιμετωπίστηκαν πολύ νωρίς δυστυχώς όμως άλλες ξέφυγαν»

    Και δικαιολόγησε την δραματική αυτή εξέλιξη λέγοντας: Οι πυρκαγιές έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά – mega fires λέγονται – είναι κατά κανόνα ανεξέλεγκτες. Τέτοια  ήταν στην Ηλεία το 2007 όπου κάηκαν παραπάνω από 1 εκατ. στρέμματα. Είχαμε 100 ταυτόχρονες πυρκαγιές κάθε μέρα το 112 και η στρατηγική μας για τις εκκενώσεις  απέδωσαν» Πρωταρχική μας μέριμνα ήταν η προστασία ζωών ανθρώπων και ζώων Έχουμε πολλά κατεστραμμένα σπίτι όμως κανέναν ολόκληρο οικισμό» ειπε και τόνισε: «Θεωρώ χυδαία την σπέκουλα που χτίστηκε πάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων όταν υπέρτατη μέριμνα μας ήταν  η ανθρώπινη ζωή. Το ότι έχουμε μια κουλτούρα εκκενώσεων αποτελεί συλλογική εθνική κατάκτηση της χώρας συνολικά».

    Εναέρια μέσα

    Ηταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά, είπε ο πρωθυπουργός και «πέραν αυτών που διαθέτει η χώρα είχαμε και επιπλέον 20 εναέρια μέσα: από το μεγάλα ρωσικά Ιλιουσιν μέχρι μικρά ελικοφόρα -τράκτορες από ξένες χωρες. Όλα αυτά δεν πετούν ταυτόχρονα τα μισά πετάνε και άλλα ανεφοδιάζονται και περιμένουν για να μην υπάρχει διαδικασία διακοπής της κατάσβεσης. Στο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας που είχαμε εγκρίνει πριν τις πυρκαγιές προβλέπονταν η αγορά νέων Canadair 36 μικρών ελικοφόρων και ιδιόκτητων πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Δεν είναι πανάκεια αλλά είναι σίγουρα απαραίτητα. Ευχαριστώ αυτούς που παρέμειναν και βοήθησαν στην κατάσβεση όμως το κράτος οφείλει να έχει μια συγκεντρωτική εικόνα και να κατευθύνει που θα γινουν οι εκκενώσεις».

    Οργανωμένο σχέδιο

    Για το ενδεχόμενο να υπήρξε οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας ο παρέπεμψε στην Δικαιοσύνη: «Θα το ερευνήσει η δικαιοσύνη …βέβαιο είναι  ότι ήταν αποτέλεσμα  εμπρησμού αλλά  δεν ξέρω όμως αν ήταν οργανωμένο Υπήρξαν εμπρησμοί αλλα΄και οι θερμοκρασίες έκαναν το έργο τους πιο εύκολο».

    Πορεία οικονομίας

    Παρά τις κρίσεις ο πρωθυπουργός τέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας. «Θα ανακάμψει γρήγορα, τα εισοδήματα θα βελτιωθούν, τα στοιχεία από τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και μέχρι στιγμής προβλέπεται να ξεπεράσουμε τους στόχους, η χώρα δανείζεται με τα μικρότερα επιτόκια που δανειστηκε ποτέ. Έχουμε το Ταμείο ανάκαμψης,καινούργιο ΕΣΠΑ συνολικά κονδύλια που ξεπερνούν τα 75 δις και θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του κορονοϊού. Ωστόσο δεν μπορώ  να προβλέψω τι θα γίνει με την πανδημία στη συνέχεια» κατέληξε.

    Διεθνείς  πρωτοβουλίες

    Στη μεσογειακή διάσκεψη MED 9 που θα φιλοξενήσει η χώρα μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοδοξει να υπογραφεί η διακήρυξη των Αθηνών για το κλίμα και λαμβάνει πρωτοβουλιες όπως είπε ώστε «Σημαντικό να μοιραζόμαστε στην ΕΕ και όχι μονον πόρους και εξοπλισμό. Χρειαζόμαστε περισσότερα μέσα, η πρόκληση είναι παγκόσμια να συνεργαστούμε και με χώρες το νοτίου ημισφαίριου όπου έχουμε αντίθετες καιρικές συνθήκες ανά εποχή».

    Διαφήμιση