Αρχική Ζώα Kυνηγετικό έτος 2021-2022: Απαλλαγές από τέλη και εισφορές

Kυνηγετικό έτος 2021-2022: Απαλλαγές από τέλη και εισφορές

0
hunting
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με απαλλαγή από τα τέλη και τις εισφορές υπέρ του Δημοσίου συνοδεύονται οι αποφάσεις θήρας που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς για το κυνηγετικό έτος 2021-2022.

Εκδοθέντα ΦΕΚ και υπό έκδοση

Πρόκειται για τρεις αποφάσεις θήρας για το κυνηγετικό έτος 2021-2022. Η απόφαση καθορισμού τελών έκδοσης αδειών κυνηγιού, καθορισμού ετήσιας συνδρομής στους αναγνωρισμένους από το ΥΠΕΝ  Κυνηγετικούς Συλλόγους και τη Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι. Για τις δύο αποφάσεις θήρας (Απόφαση καθορισμού συνδρομών, Ρυθμιστική  Απόφαση  θήρας) έχει ήδη εκδοθεί ΦΕΚ. Αναμένεται και η έκδοση για την τρίτη (Απόφαση καθορισμού τελών).

Προϋποθέσεις απαλλαγών

Σύμφωνα με την «Απόφαση καθορισμού τελών», οι κυνηγοί με άδεια θήρας για το περσινό κυνηγετικό έτος 2020-2021, απαλλάσσονται φέτος από την υποχρέωση καταβολής τελών υπέρ του Δημοσίου. Εφόσον κατά το τρέχον κυνηγετικό έτος 2021-2022 εκδώσουν άδεια θήρας ίδιου τύπου με το προηγούμενο κυνηγετικό έτος. Ειδικότερα, η ανωτέρω δυνατότητα απαλλαγής αφορά:

  • Το σταθερό τέλος χαρτοσήμου προσαυξημένο με εισφορά ΟΓΑ 20%, (συνολικής αξίας 18 ευρώ)
  • Τα τέλη έκδοσης αδειών κυνηγιού (αξίας 10 ευρώ για Τοπική άδεια, 30 ευρώ για Περιφερειακή άδεια, και 60 ευρώ για Γενική άδεια).

Για το φετινό κυνηγετικό έτος 2021-2022, ένας κυνηγός που είχε εκδώσει το 2020 Τοπική άδεια και εκδίδει φέτος άδεια της ίδιας κατηγορίας θα πληρώσει 28 ευρώ λιγότερα. Όμοια, ένας κυνηγός που είχε εκδώσει το 2020 Περιφερειακή άδεια και εκδίδει φέτος άδεια της ίδιας κατηγορίας θα πληρώσει 48 ευρώ λιγότερα. Τέλος, ένας κυνηγός που είχε εκδώσει το 2020 Γενική άδεια και εκδίδει φέτος άδεια της ίδιας κατηγορίας θα πληρώσει 78 ευρώ λιγότερα.

ΘΗΡΑ ΥΠΕΝ030821

Με βάση την Απόφαση καθορισμού ετήσιας συνδρομής για το κυνηγετικό έτος 2021-2022 (Φ.Ε.Κ. Β’3474/30-07-2021) η συνδρομή των κυνηγών-μελών των αναγνωρισμένων Κυνηγετικών Συλλόγων» καθορίζεται στα 80 ευρώ. Η προσαύξηση 15 ευρώ σε σχέση με την περσινή τιμή συνδρομής έχει σκοπό την ενίσχυση των κυνηγετικών οργανώσεων κάθε βαθμίδας για την εύρυθμη λειτουργία της Θηροφυλακής. Την προστασία του περιβάλλοντος και την υλοποίηση φιλοθηραματικών δράσεων. Ταυτόχρονα η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας (Κ.Σ.Ε.) δεσμεύθηκε ότι οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες δεν θα αιτηθούν την έγκριση  έκτακτης εισφοράς κατά την τρέχουσα περίοδο.

Διαβάστε επίσης:  Δημιουργείται Σύγχρονο Περιβαλλοντικό Κέντρο στον Υμηττό

Τρυγόνι: Προστασία είδους

Για το τρυγόνι, το ΥΠΕΝ έλαβε φέτος στην Απόφαση ρύθμισης θήρας (Φ.Ε.Κ. Β’ 3515 / 02-08-2021) επιπρόσθετα μέτρα προστασίας του είδους. Με την καθιέρωση ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης στα 145.000 άτομα. Δηλαδή κατά 50% μειωμένο σε σχέση με τη μέση εθνική κάρπωση των ετών 2013-2018. Ταυτόχρονα μειώθηκε η ανώτατη ατομική ημερήσια κάρπωση του είδους σε έξι  τρυγόνια ανά κυνηγό ανά ημέρα. Με τον κάθε κυνηγό να υποχρεώνεται να δηλώνει κάθε φορά τον αριθμό τρυγονιών που θήρευσε μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.

Δωρεάν διάθεση εφαρμογής

Με τη συμπλήρωση του προκαθορισμένου ορίου, οι κυνηγοί ενημερώνονται με μήνυμα στο κινητό τους μέσω της ειδικής εφαρμογής και παύει αυτόματα η θήρα του είδους οριζόντια σε όλη τη χώρα. Το πρόσθετο μέτρο λαμβάνεται σε εφαρμογή των συστάσεων ειδικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να επιτευχθεί ελεγχόμενη, προσαρμοσμένη και αειφόρος κάρπωση του τρυγονιού στον Κεντρικό-Ανατολικό διάδρομο μετανάστευσης όπου ανήκει και η Ελλάδα. Η εφαρμογή θα διανεμηθεί δωρεάν με παροχή μοναδικού κωδικού QR σε κάθε κυνηγό κατά τη διαδικασία έκδοσης της ετήσιας άδειας θήρας.

Απαγόρευση για τη νησιωτική πέρδικα

Επίσης στη φετινή Απόφαση ρύθμισης θήρας απαγορεύεται το κυνήγι της νησιωτικής πέρδικας στον Άγιο Ευστράτιο  καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου. Επιπλέον, επιτρέπεται η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων. Αποκλειστικά και μόνο σε περιορισμένους χώρους εκγύμνασης (Ζ.Ε.Σ.) που υποδεικνύονται από τις δασικές αρχές. Απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣύζευξη τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» με τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Alphasat
Επόμενο άρθροΠυρκαγιές: 81 σήμερα σε όλη τη χώρα – 40 μέτωπα ανοικτά