Αρχική Μεταφορές Σύζευξη τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» με τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Alphasat

Σύζευξη τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» με τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Alphasat

0
ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέα δυναμική, με περισσότερες δυνατότητες και αναπτυξιακές προοπτικές αποκτούν οι τηλεπικοινωνίες της χώρας. Αιτία η σύζευξη του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» με τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Alphasat.

Πρώτη σύζευξη στην Ευρώπη

Πρόκειται για την πρώτη σύζευξη στην Ευρώπη επίγειου σταθμού με γεωστατικό δορυφόρο μέσω λέιζερ. Και πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», που βρίσκεται στο όρος Χελμός, “ενώθηκε” με το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, Alphasat.
Η σύζευξη πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Θανάση Στάβερη. Υλοποιήθηκε σε συνέχεια της επιλογής του «Αρίσταρχου» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Για την κατασκευή του πρώτου επίγειου σταθμού για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της Ευρώπης. Ο Αρίσταρχος αποτελεί ερευνητική υποδομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η Ελλάδα στο επίκεντρο νέων τεχνολογιών

Με τη σύζευξη, η Ελλάδα επιδιώκει να τεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου χάρτη των νέων τεχνολογιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Στόχος είναι η χώρα να καταστεί βασικός εταίρος στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για ασφαλή, αξιόπιστη συνδεσιμότητα. Και κόμβος της κβαντικής υποδομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EuroQCI). Με παράλληλη επέκταση των δυνατοτήτων του εθνικού συστήματος κυβερνητικών δορυφορικών επικοινωνιών GOVSATCOM – GreeCom.

Νέες θέσεις εργασίας

Με την ανάπτυξη τεχνογνωσίας αιχμής θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Παράλληλα, η ανάπτυξη των εγχώριων επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη βιομηχανία του διαστήματος θα δημιουργήσει υπεραξία για τη χώρα.

Έτερες ελληνικές συμμετοχές

Η ESA έχει επιλέξει, επίσης, για συμμετοχή στο ScyLight το τηλεσκόπιο του Σκίνακα στην Κρήτη και το τηλεσκόπιο του Χολομώντα στη Χαλκιδική. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Secure Connectivity, κλιμάκιο της Κομισιόν και της ESA βρίσκονται στην Ελλάδα. Προκειμένου να επιθεωρήσουν τις υποδομές στα εν λόγω τηλεσκόπια.

Διαφήμιση