Αρχική Καταστροφές Πυρκαγιές: 81 σήμερα σε όλη τη χώρα – 40 μέτωπα ανοικτά

Πυρκαγιές: 81 σήμερα σε όλη τη χώρα – 40 μέτωπα ανοικτά

0
ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εξαιρετικά επικίνδυνες χαρακτήρισαν τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος ΧαρδαλιάςΜε απολογισμό ημερήσιο 81 πυρκαγιές και 40 μέτωπα ανοικτά. 

Καταστροφικές συνέπειες κλιματικής αλλαγής

Κατά την έκτακτη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη και τα έτερα πύρινα μέτωπα, ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την αυταπάρνηση των πυροσβεστικών δυνάμεων. «Θα αναφερθώ στις εκκενώσεις των οικισμών. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής», τόνισε. “Οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών. Με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης” ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

Ακραίο καιρικό φαινόμενο

“Η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες. Έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. “Οι ώρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες” υπογράμμισε. Εξήγησε ότι η χώρα επλήγη σήμερα πανταχόθεν, με “81 δασικές πυρκαγιές”. “Ανοικτά είναι 40 μέτωπα” εξήγησε και επεσήμανε πως “η σημαντικότερη πυρκαγιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης σε δασική έκταση”.

Μεγάλη πυροσβεστική επιχείρηση – 315 απεγκλωβισμοί

Στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν ήδη σε διασπορά δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, καθώς επίσης και 7 αεροσκάφη. Έως τώρα έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων.

Τρία κύρια μέτωπα

Η φωτιά βρίσκεται σε τρία κύρια μέτωπα, στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδόνες. Είναι μια επικίνδυνη πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, προσέθεσε.

Ξενοδοχεία για τους πληγέντες

Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, έχουν τη δυνατότητα να τηλεφωνούν στη ΓΓΠΠ (1135) για να φιλοξενηθούν σε καταλύματα που προσφέρει η Πολιτεία. “Για σήμερα και όσο χρειαστεί, με έξοδα του κράτους” ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Προσοχή και για αύριο – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Εν όψει και του αυριανού πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.  «Απευθύνουμε έκκληση, παράκληση σε όλους, ιδίως κατά τις υπόλοιπες μέρες. Καλούμε τους πολίτες σε συναγερμό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη, σε κάθε νομό».

Διαφήμιση