Αρχική Ζώα Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Το ΥΠΕΝ επιτρέπει το κυνήγι απειλουμένων ειδών

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Το ΥΠΕΝ επιτρέπει το κυνήγι απειλουμένων ειδών

0
Διαφήμιση

“Την περίοδο που η προστασία του περιβάλλοντος θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα κάθε χώρας, οι πολιτικές της Ελλάδας φαίνεται να κινούνται σταθερά και με συνέπεια προς την αντίθετη κατεύθυνση”. Αυτό είναι το συμπέρασμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας με αφορμή τη νέα Ρυθμιστική Απόφαση του ΥΠΕΝ για τη θήρα.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση με την υπογραφή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, “επιτρέπεται και φέτος στην Ελλάδα το κυνήγι παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενώ είναι παντελώς ασαφές με ποιον τρόπο τεκμηριώνονται τα όρια κάρπωσης (δηλαδή ο αριθμός τον πουλιών που επιτρέπεται να θηρεύει ένας κυνηγός ανά ημέρα)”.

Απειλούμενα είδη

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Το ΥΠΕΝ επιτρέπει το κυνήγι απειλουμένων ειδών

Απειλούμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είδη πουλιών που περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα των θηρεύσιμων στην Ελλάδα ειδών είναι η Σαρσέλα, το Σφυριχτάρι, η Ψαλίδα, η Καλημάνα και η Κοκκινότσιχλα, ενώ το Γκισάρι και το Τρυγόνι είναι παγκοσμίως απειλούμενα είδη, σημειώνει η Ορνιθολογική, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για είδη που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης, με τον πληθυσμό μάλιστα της Ψαλίδας στην Ελλάδα να έχει σχεδόν καταρρεύσει, καθώς κάθε χειμώνα καταγράφονται πολύ χαμηλοί αριθμοί.

Το τριγόνι

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Το ΥΠΕΝ επιτρέπει το κυνήγι απειλουμένων ειδών

Ειδικά για το Τρυγόνι –για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει προσωρινή παύση της θήρας του έως ότου ολοκληρωθεί σχετική επιστημονική μελέτη για την προσαρμοστική διαχείριση της κάρπωσης (adaptive harvest management) που να ορίζει τον αριθμό των Τρυγονιών τα οποία μπορεί να θηρευτούν χωρίς να προκαλείται περαιτέρω ζημιά στον πληθυσμό- το ΥΠΕΝ εξακολουθεί να προτείνει τη θήρα 8 πουλιών ανά ημέρα και ανά κυνηγό. “Αν και είναι άγνωστο και φέτος πως κατέληξε το ΥΠΕΝ σε αυτό το νούμερο, υπενθυμίζουμε πως με σχετικό Δελτίο Τύπου μετά την έκδοση της Ρυθμιστικής για το 2019-2020 το ΥΠΕΝ είχε εξαγγείλει ότι «θα προχωρήσει στην περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος με ανάθεση σχετικής ερευνητικής μελέτης», κάτι το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί. Είναι απαραίτητο να αναφέρουμε επίσης ότι το Τρυγόνι στη χώρα μας πλήττεται πολύ σοβαρά και από την ανοιξιάτικη λαθροθηρία, η οποία λαμβάνει χώρα ανεξέλεγκτα στα νησιά του Ιονίου αλλά και στα δυτικά παράλια της χώρας”.

Κακή νομοθέτηση

SFYRIXTARI Anas penelope ©PanosPeradonakis ORNITHOLOGIKI

Όσο για τις ημερομηνίες προσδιορισμού έναρξης και λήξης της θήρας “φαίνεται να έχουν βασιστεί πλήρως σε σχετική «έρευνα-μελέτη» την οποία συνυπογράφουν γνωστοί συνεργάτες κυνηγετικών οργανώσεων” καταγγέλλει η οργάνωση και συνεχίζει: “Το ΥΠΕΝ, φοβούμενο το πολιτικό κόστος της αντίθεσης με το κυνηγετικό λόμπι, καταλήγει για άλλη μια χρονιά σε μια Ρυθμιστική Απόφαση που αποτελεί παράδειγμα κακής νομοθέτησης, καθώς δεν είναι διαθέσιμα προς κρίση τα δεδομένα τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση του περιεχομένου της. Ζητάμε από το ΥΠΕΝ τη δημοσίευση αυτής της μελέτης με στόχο την κρίση της, καθώς κατά το παρελθόν (2016) η μελέτη αυτή περιείχε αντιφάσεις και άρα είχε κριθεί ως αναξιόπιστη να ορίσει το πλαίσιο θήρας των πουλιών της χώρας”.

Διαφήμιση