Αρχική Διάστημα Κρυμμένες λίμνες στους πάγους της Ανταρκτικής “παγιδεύονται” από διαστημικό τηλεσκόπιο (Βίντεο)

Κρυμμένες λίμνες στους πάγους της Ανταρκτικής “παγιδεύονται” από διαστημικό τηλεσκόπιο (Βίντεο)

0
NASA ICESAT2
Εικόνα: NASA’s Goddard Space Flight Center/Dr. Kelly Brunt
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Κρατά… κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα η Ανταρκτική. Η γοητευτική αυτή περιοχή διαθέτει κρυμμένες λίμνες για τις οποίες ελάχιστα γνωρίζαμε. Διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA δίνει στους επιστήμονες νέα στοιχεία, εντοπίζοντας τις κρυμμένες λίμνες που κρύβουν οι πάγοι. Από ψηλά, μία τεράστια επιφάνεια πάγου καλύπτει την περιοχή  για εκατομμύρια χρόνια. Αλλά πάγος μπορεί να υπάρχει σε χιλιάδες μέτρα βάθος, κρύβοντας εκατοντάδες λίμνες με λιωμένο νερό.

Διασύνδεση με το Νότιο ωκεανό

Βαθιά, κάτω από την επιφάνεια, μερικές από αυτές τις λίμνες γεμίζουν και στραγγίζουν συνεχώς μέσω ενός συστήματος υδάτινων οδών που τελικά οδηγούν στο Νότιο ωκεανό. Τώρα, με το πιο προηγμένο διαστημικό σύστημα λέιζερ που παρατηρεί τη Γη, οι επιστήμονες βελτίωσαν τους χάρτες αυτών των κρυμμένων συστημάτων λίμνης. Ανακάλυψαν δύο ακόμη από αυτές τις ενεργές υποπαγετώδεις λίμνες. Η νέα μελέτη παρέχει κρίσιμη εικόνα για τον εντοπισμό νέων υποπαγετώνων λιμνών από το διάστημα. Παράλληλα δίνει στοιχεία πώς αυτό το κρυμμένο σύστημα υδραυλικών εγκαταστάσεων επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία ο πάγος γλιστρά στον Νότιο Ωκεανό. Προσθέτοντας γλυκό νερό που μπορεί να αλλάξει την κυκλοφορία και τα οικοσυστήματα του. Το Ice, Cloud and land Elevation Satellite 2 ή ICESat-2 της NASA επέτρεψε στους επιστήμονες να χαρτογραφήσουν με ακρίβεια τις υποπαγετώδεις λίμνες. Ο δορυφόρος μετρά το ύψος της επιφάνειας του πάγου.

NASA ICESat-2

Συλλογικά στοιχεία μελέτης

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Geophysical Research Letters, ενσωματώνει δεδομένα ύψους από τον προκάτοχο του ICESat-2, τον ICESat. Καθώς και το δορυφόρο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Τα υδρολογικά συστήματα κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής αποτελούν μυστήριο εδώ και δεκαετίες. Αυτό άρχισε να αλλάζει το 2007. Όταν η Έλεν Αμάντα Φρίκερ, στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο, έκανε μια σημαντική ανακάλυψη. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το αρχικό ICESat το 2007, διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι κάτω από τα γρήγορα ρεύματα πάγου της Ανταρκτικής, ένα ολόκληρο δίκτυο λιμνών συνδέεται μεταξύ τους. Οι επιστήμονες έχουν υποθέσει ότι η ανταλλαγή νερού κάτω από τον παγετώνα στην Ανταρκτική οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων. Συμπεριλαμβανομένων των διακυμάνσεων της πίεσης που ασκείται από το τεράστιο βάρος του πάγου πάνω, της τριβής μεταξύ του στρώματος του πάγου και των βράχων από κάτω και της θερμότητας που προέρχεται από τη Γη.

Αλλαγή ορίων

Η μελέτη αποκάλυψε, επίσης, ότι τα περιγράμματα ή τα όρια των λιμνών μπορούν να αλλάξουν σταδιακά, καθώς το νερό εισέρχεται και εξέρχεται από τις δεξαμενές. Ένα τεράστιο στρώμα πάγου σε σχήμα θόλου καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου. Καθώς ο πάγος πλησιάζει την ακτή, η ταχύτητά του αλλάζει άρδην. Μετατρέπεται σε ρεύματα πάγου που μοιάζουν με ποτάμια που διοχετεύουν τον πάγο γρήγορα προς τον ωκεανό. Με ταχύτητες έως και αρκετά μέτρα την ημέρα. Το πόσο γρήγορα ή αργά κινείται ο πάγος εξαρτάται εν μέρει από τον τρόπο, με τον οποίο το λιωμένο νερό λιπαίνει το φύλλο πάγου, καθώς ολισθαίνει στο υποκείμενο υπόστρωμα. Καθώς ο πάγος κινείται, υφίσταται ρωγμές, σχισμές και άλλες ατέλειες. Όταν οι λίμνες κάτω από τον πάγο κερδίζουν ή χάνουν νερό, παραμορφώνουν επίσης την παγωμένη επιφάνεια πάνω.

Διαφήμιση