Αρχική COVID-19 Η ΕΕ ξεπέρασε τις ΗΠΑ στους εμβολιασμούς- Τα κρούσματα στη χώρα μας

Η ΕΕ ξεπέρασε τις ΗΠΑ στους εμβολιασμούς- Τα κρούσματα στη χώρα μας

0
Εμβολιασμοί
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασε τις ΗΠΑ στους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό, με το μπλοκ να εμβολιάζει τους πολίτες με σταθερό ρυθμό την ώρα που η Αμερική πασχίζει να πείσει τους ανεμβολίαστους να κάνουν την πρώτη δόση για να ανακόψει την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, η ΕΕ έχει εμβολιάσει με τουλάχιστον μία δόση 259 εκατομμύρια ανθρώπους ή το 58,3% του συνολικού πληθυσμού των 27 κρατών μελών, σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data, ενός project του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που παρακολουθεί την πορεία των εμβολιασμών παγκοσμίως.

Η ΕΕ ανέβασε το νούμερό της κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες τον περασμένο μήνα ενώ οι ΗΠΑ κατάφεραν μικρότερη του 3% αύξηση.

Περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους

Η προώθηση των εμβολίων έγινε πιο επιτακτική στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται στον πλανήτη.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν γρήγορα και στα δύο μέρη, ωθώντας τους πολιτικούς ηγέτες και τους εμπειρογνώμονες της υγείας να αναζητήσουν νέους τρόπους για να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Στην Ευρώπη, ορισμένες κυβερνήσεις επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες επιβάλλοντας περιορισμούς σε όσους δεν εμβολιάζονται, όπως η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο σε ορισμένους χώρους.

Τα μέτρα δεν γίνονται ευρέως αποδεκτά, με κάποιους πολίτες να διαδηλώνουν σε Γαλλία και Ιταλία. Οι διαδηλώσεις είναι μικρές μέχρι στιγμής, ωστόσο οι αξιωματούχοι των δύο χωρών αλλά και άλλων περιοχών της Ευρώπης παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Ημερήσια καταγραφή της πανδημίας στη χώρα μας

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.856, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 503.885 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 159 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.646 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων). 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.013 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 192 (65.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.820 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 204 (ημερήσια μεταβολή +43.66%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 172 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).  

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.  

Οι τελευταίες εξελίξεις: