Αρχική Καταστροφές Επίσκεψη της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. στην πυρόπληκτη Αρχαία Ολυμπία

Επίσκεψη της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. στην πυρόπληκτη Αρχαία Ολυμπία

0
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Στο πλευρό των πυρόπληκτων κατοίκων της Αρχαίας Ολυμπίας βρέθηκε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) για αυτοψία στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές, μετά από επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Το κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ αποτελούμενο από τον Διευθυντή Γενικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Νίκο Νικολάου και το Γεωλόγο, Βασίλη Ιερωνυμάκη επισκέφθηκε την Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021 και πραγματοποίησε γεωλογική εξέταση στις Κοινότητες Πελοπίου, Πλατάνου, Πευκών, Λάλα (Πόθος), Καυκανιάς, Κρυονερίου και Νεμούτας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για προστασία των πυρόπληκτων περιοχών από φαινόμενα κατολισθήσεων και αποφυγής πλημμυρών μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις 4 Αυγούστου 2021.

Οι επιστήμονες της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. επεσήμαναν, μεταξύ άλλων στο Δήμαρχο κ. Γεωργιόπουλο και στους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, πώς το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής σε συνδυασμό με τη γεωλογική σύνθεση των εδαφών αλλά και το βεβαρυμμένο ιστορικό κατολισθήσεων στην Αρχαία Ολυμπία καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις.

Το κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα υποβάλει άμεσα προτάσεις στο Δήμαρχο για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας με στόχο για την ασφάλεια των δημοτών της Αρχαίας Ολυμπίας.

eagme aftopsia arxaia olympia
Ε.Α.Γ.Μ.Ε.

Το έργο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού, μετά τα 100 χρόνια θεσμικής λειτουργίας στην υπηρεσία της χώρας, η θεσμική Αρχή του γεωλογικού κλάδου εισέρχεται σε νέα εποχή με έμφαση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την κοινωνική προσφορά.

Η αποστολή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, όπως την οραματίζονται, βασίζεται στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση και παρακολούθηση των γεωλογικών και μεταλλευτικών ζητημάτων και η συνδρομή σε πάσης φύσης ζήτημα αξιοποίησης του υπόγειου πλούτου της χώρας.

Έχοντας την ευθύνη να ηγηθούν της νέας προσπάθειας, οι επιστήμονες της Αρχής δεσμεύονται από το καθήκον να ανταποκριθούν στις ευθύνες του ρόλου τους και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας με σεβασμό στους δημόσιους πόρους και στην Επιστήμη, την οποία υπηρετούν.

Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας

Υπενθυμίζεται πως αναμένεται αύριο, Πέμπτη 26 Αυγούστου, επίσκεψη στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Συγκεκριμένα, η κ. Σακελλαροπούλου θα επισκεφτεί τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στις 4 και ξανά στις 22 Αυγούστου 2021.

Πηγή: Ε.Α.Γ.Μ.Ε.

Διαφήμιση