Αρχική Ευζωία Σκιάθος: Μέριμνα για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Σκιάθος: Μέριμνα για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

0
Σκιάθος αδέσποτα
Εικόνα: Δήμος Σκιάθου
Διαφήμιση

Ο Δήμος Σκιάθου στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων υλοποιεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα φροντίδας αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η σταθεροποίηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, και καταγραφής και αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας, την εξασφάλιση τροφής και νερού, αλλά και τις παρεμβατικές δράσεις σε θέματα προστασίας τους.

Για την παρακολούθηση του προγράμματος περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς έχει συσταθεί πενταμελής Επιτροπή Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Γιάννης Γιαννίτσης Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος, και μέλη, Γιώργος Αντωνίτσας Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου, η Καλλιόπη Τσαγκάρη κτηνίατρος, και τα Μέλη του Φιλοζωικού Σωματείου ‘Skiathos Cat Welfare Association’ (SCWA), Φωτεινή Καρρά και Μάγια Μαστοράκη.

Η δημιουργία καρτελών

Με απόφαση της Επιτροπής ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχει υπογραφεί σύμβαση ύψους 7.960,80€ για το 2021, με κτηνίατρο σύμφωνα με την οποία σε αδέσποτα ζώα θα παρασχεθούν κτηνιατρικές υπηρεσίες και θα δημιουργείται καρτέλα αδέσποτου ζώου, στην οποία θα περιλαμβάνεται: φωτογραφία του αδέσποτου ζώου, περιγραφικά στοιχεία, το είδος, το φύλλο, τη φυλή, το μέγεθος, την ημερομηνία περισυλλογής, την τοποθεσία περισυλλογής, το είδος των εμβολιασμών, την ημερομηνία αποπαρασίτωσης, την ημερομηνία στείρωσης, το όνομα του κτηνιάτρου που πραγματοποίησε την στείρωση, τον προορισμό του ζώου (επανένταξη), αυτοκόλλητη σήμανση των αντιλυσσικών εμβολίων και τα στοιχεία του ηλεκτρονικού μέσου σήμανσης.

Αναλυτικά οι δράσεις

Ειδικότερα, στον προϋπολογισμό 7.960,8 ευρώ περιλαμβάνονται για αδέσποτες γάτες 75 στειρώσεις, 75 αντιλυσσικά εμβόλια, 75 αποπαρασιτώσεις και 75 ηλεκτρονικές σημάνσεις, για αδέσποτους σκύλους 15 στειρώσεις και 15 ηλεκτρονικές καταγραφές. Επίσης, πρόσφατα αντικαταστάθηκε το δίκτυο σταθμών με ταΐστρες και ποτίστρες, το οποίο τροφοδοτείται καθημερινά, με ξηρά τροφή και νερό από συνεργείο υπαλλήλων του Δήμου, με τροφές που προμηθεύεται ο Δήμος για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών. Ο Δήμος προμηθεύθηκε για το 2020 11.545 κιλά και για το 2021 112.225 κιλά ζωοτροφές, για γάτες, σκύλους και κουτάβια.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρύπανσης από περιττώματα των αδέσποτων, ο Δήμος διανέμει δωρεάν πλαστικές σακούλες περισυλλογής περιττωμάτων των ζώων από τους κοινόχρηστους χώρους, τους δρόμους, τα πάρκα και τις πλατείες. Ο Δήμος τον τελευταίο χρόνο έχει αναπτύξει συνεργασία με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, με σκοπό την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων στα σχολεία και την τοπική κοινωνία, η οποία αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Τι είπε ο Δήμαρχος του νησιού

«Ως Δήμος αναγνωρίζουμε την τεράστια εθελοντική προσφορά των συνδημοτών στην φροντίδα των αδέσποτων, στόχος μας μέσα από τη συνεργασία με τα εθελοντικά σωματεία, με ξεκάθαρο στόχο ώστε σύντομα να αποτελεί η Σκιάθος πρότυπο φιλοζωϊκής κουλτούρας και προστασίας των αδέσποτων ζώων. Θα ήθελα
να ευχαριστήσω θερμά τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Γιαννίτση, τα Μέλη της Επιτροπής, το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας και τις Εθελοντικές Οργανώσεις για την εξαιρετική συνεργασία.» δήλωσε ο Δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. στην πυρόπληκτη Αρχαία Ολυμπία
Επόμενο άρθροΠοια είναι τα μακροβιότερα ζώα στον πλανήτη σήμερα