Αρχική Ζώα Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα

0
Σκύλος - Κατοικίδια - Ζώα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Παρουσιάζεται σήμερα Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στο Υπουργικό Συμβούλιο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών το νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα.

Με το νέο νομοσχέδιο «Πρόγραμμα Άργος», τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο προστασίας από κάθε κακόβουλη ενέργεια. Αλλά και κανόνες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης τους.

Τι εισάγει το νέο νομοσχέδιο «Πρόγραμμα Άργος»

Μεταξύ άλλων το το νέο νομοσχέδιο «Πρόγραμμα Άργος», εισάγει:

  • Σήμανση και την καταγραφή σκύλων και γατών στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ). Αυτή πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από από τη γέννησή τους.
  • Την υποχρεωτική στείρωση και σήμανση όλων των ζώων συντροφιάς.
    Σε περίπτωση μη στειρωμένου ζώου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Δίνεται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία να προβεί στην στείρωση.
  • 1 εκατομμύριο μαζικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων, για να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα μας.
  • Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε μείωση των δημοτικών τελών μέχρι και 10% για επιμελείς κηδεμόνες.

Εθνική γραμμή καταγγελιών

Θεσπίζεται Εθνική Γραμμή Καταγγελιών με την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών. Αφορά περιστατικά κακοποίησης ζώων και κάθε παράβαση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Προβλέπονται εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις. Με στόχο τη βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης όσων συμμετέχουν στην προσπάθεια για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Αυστηρότερα πρόστιμα και πρόγραμμα για τα αδέσποτα

Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο Δήμων.

Καθώς και ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων. Με στόχο η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία των ζώων συντροφιάς να μη μείνει κενό γράμμα.

Παράλληλα, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων. Εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, ενώ αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις.

 

Διαφήμιση