Αρχική Ειδήσεις Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτων

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτων

0
ακίνητα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τέλος μπαίνει στην ταλαιπωρία των φορολογουμένων με την γραφειοκρατία.  Άμεσα μπαίνει σε λειτουργία η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική μεταβίβαση των ακινήτων.
Αυτό ανακοίνωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

Όπως υπογράμμισε “τις επόμενες ημέρες, θα λειτουργήσει και η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική μεταβίβαση των ακινήτων.
Η κυβέρνηση προχωράει με γοργό ρυθμό στην διαδικασία για την ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτων”.

Με ένα “κλικ” μέσω του Τaxisnet δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται σήμερα για μια μεταβίβαση ακινήτου θα συλλέγονται ηλεκτρονικά. Και θα καταχωρούνται στον φάκελο του ακίνητου που πρόκειται να μεταβιβαστεί.

Υποχρεωτική η διαδικασία από την 1η Ιουνίου

Η εφαρμογή θα είναι σε πρώτο στάδιο πιλοτική. Και θα είναι υποχρεωτική από την 1η Ιουνίου, στο γραφείο του συμβολαιογράφου.

Μέσα σε αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της ΑΑΔΕ, που θα καθορίζει τις διαδικασίες των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων των ακινήτων.

Υπενθυμίζεται πως  από την 1η Φεβρουαρίου, είναι σε ισχύ η νέα Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου, που θα πρέπει να έχει εκδοθεί από τους μηχανικούς για όλα τα ιδιωτικά κτήρια, ως προϋπόθεση προκειμένου να μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συναλλαγή ή μεταβίβαση τα αφορά.

Έρχονται στο άμεσο μέλλον μια σειρά από νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Ο διοικητής επεσήμανε ότι η ΑΑΔΕ θα εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον μια σειρά από νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Προκειμένου οι φορολογούμενοι να διευκολυνθούν στις καθημερινές τους συναλλαγές που έχουν με την εφορία.

Ο κ. Πιτσιλής, τόνισε πως “μέσα σε περίπου πέντε μήνες, 114.000 επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα myDATA. Και έχουν υποβάλει 13,5 εκατομμύρια παραστατικά”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, η πανδημία έδωσε την ευκαιρία στην χώρα να κάνει ψηφιακά άλματα, όπως είναι η μεταρρύθμιση για τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων τόνισε ότι, μόνο για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, έχουν πραγματοποιηθεί 1,2 εκατομμύρια μοναδικές πληρωμές ύψους 7,5 δις ευρώ.

 

Διαφήμιση