Αρχική Πολιτισμός UNESCO: Καταδίκη Ερντογάν (και) για Αγία Σοφία

UNESCO: Καταδίκη Ερντογάν (και) για Αγία Σοφία

0
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τη δεύτερη διεθνή καταδίκη του εισέπραξε σήμερα ο Ερντογάν. Μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το παράνομο μονομερές άνοιγμα τμήματος της Αμμοχώστου, καταδικάζεται και από την UNESCO για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, αλλά και της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Πλήττεται ο οικουμενικός χαρακτήρας των μνημείων

Ο Ερντογάν εγκαλείται ότι με τις μονομερείς αυτές κινήσεις του πλήττει ανεπανόρθωτα τον οικοyμενικό χαρακτήρα ιστορικών μνημείων, σύμφωνα με την 44η Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Με απόφασή της, η Eπιτροπή καλεί την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της. Nα προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει κάποια άλλη ριζική αλλαγή στα δύο αυτά μνημεία.

Τελεσίγραφο

Η Τουρκία καλείται από την UNESCO να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς επικαιροποιημένη έκθεση των ενεργειών συντήρησης των μνημείων. Η έκθεση πρέπει να κατατεθεί έως την 1η Φεβρουαρίου 2022, προκειμένου του θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.

Ικανοποίηση για τον Ελληνισμό και τους απανταχού ορθόδοξους Χριστιανούς

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η απόφαση ικανοποιεί πλήρως την Ελλάδα και τις θέσεις της σχετικά με τη μετατροπή από πλευράς Τουρκίας της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη. Η απόφαση, βεβαίως, δεν αφορά μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στους απανταχού ορθόδοξους Χριστιανούς. Και με την ευρεία έννοια, την παγκόσμια χριστιανική κοινότητα. Υπενθυμίζεται ότι ο Πάπας είχε καταγγείλει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Διπλωματικές πιέσεις

Καθώς το δίκαιο και η εφαρμογή του μόνον αυτονόητα δεν είναι σε χώρες όπως η Τουρκία, και σε αυτήν την περίπτωση πίσω από την απόφαση κρύβονται διπλωματικές ενέργειες. Στην Επιτροπή της UNESCO μετέχουν 21 κράτη-μέλη. H Ελλάδα συμμετέχει ως παρατηρητής. Eπί ένα έτος, τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωναν τα κράτη-μέλη της Επιτροπής. Και βεβαίως, συγκέντρωναν όλα τα νομικά επιχειρήματα για να καταδικαστεί η Τουρκία. Σημαντικός παράγων στην καταδίκη θεωρείται η Αίγυπτος. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ ήταν πλήρως ενημερωμένος από την ελληνική πλευρά και η χώρα του στήριξε την τουρκική καταδίκη.

 

Διαφήμιση