Αρχική COVID-19 Ταχύτατη αύξηση κρουσμάτων- Η μετάλλαξη Δέλτα τα δεκαπλασιάζει

Ταχύτατη αύξηση κρουσμάτων- Η μετάλλαξη Δέλτα τα δεκαπλασιάζει

0
κρούσματα- πανδημία
Πηγή Εικόνας: topontiki.gr
Διαφήμιση

Στην παρούσα φάση, η πορεία του κοροναϊού, είναι πιο επιθετική σε σχέση με το δεύτερο και το τρίτο κύμα.

Οι ειδικοί, παρακολουθώντας και την αργή διενέργεια των εμβολιασμών, φοβούνται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ευάλωτο Σύστημα Υγείας.

Δεδομένου ότι το στέλεχος Δέλτα που ήδη εντοπίζεται στο 30% με 35% των νέων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 10 ημέρες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα επικρατήσει μέχρι τέλος Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι το στέλεχος αυτό είναι 60% πιο μεταδοτικό γι’ αυτό «πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί».

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Οι ειδικοί προειδοποιούν για απότομη κλιμάκωση του κοροναϊού στα τέλη του Αυγούστου, και κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για 15.000 με 20.000 κρούσματα την ημέρα(!).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μία εβδομάδα, στις 6 Ιουλίου 2021, είχαμε 1.797 κρούσματα και πριν δύο εβδομάδες στις 29 Ιουνίου, τα κρούσματα ήταν 605.

Η παραπάνω εκτίμηση δεν είναι άτοπη, καθώς αν δεν επιτευχθεί η επιτάχυνση των εμβολιασμών, που αποτελούν και το αντίδοτο στην μετάλλαξη Δέλτα, ο κοροναϊός, είναι πολύ εύκολο να προσβάλει ανεμβολίαστες ευπαθείς ομάδες και να προκαλέσει πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Θεοχάρης: Η αύξηση των λοιμώξεων δεν σχετίζεται με τον τουρισμό

Ο τουρισμός δεν ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας σε συνέδριο ξενοδόχων, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, στον απόηχο των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με στόχο τη διάσωση του καλοκαιριού.

«Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε πολύ προσεκτικά. Τις πρώτες 10 ημέρες του Ιουλίου, μόνο 74 από τα 105.609 δείγματα που ελήφθησαν στα σημεία εισόδου της χώρας ήταν θετικά, μόλις 0,07%», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης στο συνέδριο.

«Η χώρα μας δεν έχει πρόβλημα με το άνοιγμα των συνόρων της», είπε ο υπουργός Τουρισμού, τονίζοντας ότι «η αύξηση των λοιμώξεων δεν σχετίζεται με τον τουρισμό».

Τον Δεκαπενταύγουστο τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 6.400 ημερησίως

Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, όσο στη χώρα θα συνεχίσουν να γίνονται διπλάσια τεστ σε σχέση με τα προηγούμενα διαστήματα, τόσο τα κρούσματα θα βλέπουμε να αυξάνονται:

«Εμείς υπολογίζουμε πως τον Δεκαπενταύγουστο με τον υψηλό αριθμό τεστ που γίνονται αυτή την στιγμή στη χώρα, τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 6.400. Μέχρι πρότινος γίνονταν σε όλη τη χώρα 40.000-45.000 τεστ, ενώ τώρα έχουν αυξηθεί στις 84.000, που σημαίνει πως όσο κάνουμε διπλάσια τεστ θα ανιχνεύονται και διπλάσια περίπου κρούσματα. Το μοντέλο υπολογίζει την συνολική διασπορά στην κοινότητα και όχι τα ανιχνευθέντα» εξηγεί και προσθέτει:

«Το 6.400 κρούσματα στα μέσα Αυγούστου θα οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα καθαρά. Ακόμα δεν είναι κυρίαρχη η μετάλλαξη Δέλτα. Όμως στα τέλη του μήνα θα είναι. Αυτή την στιγμή το ποσοστό της αγγίζει το 25% με 30%. Τα νούμερα που βλέπουμε σήμερα οφείλονται περισσότερο στις μεταλλάξεις που σήμερα επικρατούν και λιγότερο στη Δέλτα».

Σημερινή καταγραφή των κρουσμάτων

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.938, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 447.718 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 165 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.832 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων). 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 7, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.813 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 135 (65.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.739 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 100 (ημερήσια μεταβολή -10.71%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 80 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).  

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.  

 

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση