Αρχική Διάστημα SuperBIT: Διαστημικό ιπτάμενο τηλεσκόπιο

SuperBIT: Διαστημικό ιπτάμενο τηλεσκόπιο

0
SUPERBIT TELESCOPE
Εικόνα: Richard Massey/Durham University
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εντελώς καινοτόμο, το SuperBIT αποτελεί το ιπτάμενο διαστημικό τηλεσκόπιο νέας γενιάς. Στόχος είναι να πετάει ψηλότερα από τα σύννεφα και να καταγράφει τις εικόνες από το σύμπαν, με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Η πρώτη επιχειρησιακή πτήση έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2022. Θα απογειωθεί από τη Wanaka της Νέας Ζηλανδίας. Θα περιηγηθεί τη Γη αρκετές φορές, για να τραβήξει φωτογραφίες του νυχτερινού ουρανού. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα επαναφορτίσει τις μπαταρίες του, χρησιμοποιώντας ηλιακούς συλλέκτες.

Σύμπραξη πανεπιστημίων, NASA, Καναδικής Υπηρεσίας Διαστήματος

Το τηλεσκόπιο απεικόνισης-Superpressure Balloon (SuperBIT) ανακοινώθηκε μόλις από τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία (RAS). Οι δημιουργοί του περιλαμβάνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά. Συνεργάστηκαν με τη NASA και την Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος. Οι επιστήμονες πιστεύουν πολύ στο δημιούργημά τους. Αναφέρουν, μάλιστα, “αυτό το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο μπορεί να είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα στην αστρονομία”. “Η νέα τεχνολογία μπαλονιών καθιστά την επίσκεψη στο διάστημα μη κοστοβόρο και εύκολη και φιλική προς το περιβάλλον” δήλωσε ο Mohamed Shaaban, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Ο Shaaban παρουσίασε το SuperBIT  στη Συνάντηση Εθνικής Αστρονομίας RAS (NAM 2021) που έγινε διαδικτυακά.

Εικόνες από την ατμόσφαιρα χωρίς παρεμβολές

Το μπαλόνι ηλίου του SuperBIT είναι μια από τις νέες τεχνολογίες που ενσωματώνει το έργο. Το μπαλόνι έχει το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Με όγκο 695.830 κυβικά μέτρα. Είναι αρκετά ισχυρό, ώστε μεταφέρει έναν τηλεσκοπικό καθρέφτη σε υψόμετρο περίπου 25 μίλια (40 χιλιόμετρα). Περίπου το ίδιο υψόμετρο με την κορυφή της στρατόσφαιρας της Γης. Οπτικό υλικό τέτοιου ύψους θα επιτρέψει στους αστρονόμους να παρατηρήσουν το σύμπαν με ελάχιστες ή καθόλου παρεμβολές από την ατμόσφαιρα. Σε αντίθεση με τα τρέχοντα μπαλόνια, το SuperBIT διαθέτει επίσης ένα μπαλόνι “υπερπίεσης” που μπορεί να κρατήσει το τηλεσκόπιο ψηλά στον ουρανό για μήνες σε μια στιγμή αντί για ημέρες.

Εικόνες καλύτερες και από το Hubble

Η τελική δοκιμαστική πτήση του SuperBIT το 2019 έδειξε ότι μπορεί να παραμείνει στον στόχο παρατήρησήης με «παραλλαγή μικρότερη από ένα τριάντα έξι χιλιοστά ενός βαθμού για περισσότερο από μία ώρα».. Αυτό θα επιτρέψει στο SuperBIT να λαμβάνει εικόνες υψηλής ανάλυσης ίσες ή καλύτερες με αυτές του εμβληματικού διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Δυνατότητα συνεχούς αναβάθμισης

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά διαστημικά τηλεσκόπια, το SuperBIT επιστρέφει περιοδικά στη Γη. Έχει, με αυτόν τον τρόπο, τη δυνατότητα να αναβαθμίζεται συνεχώς από τους επιστήμονες. Τα μπαλόνια δεν χρειάζονται καύσιμα πυραύλων, καθιστώντας τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Φθηνό και οικολογικό

Είναι επίσης φθηνότερο από παρόμοιους δορυφόρους. “Με προϋπολογισμό κατασκευής και λειτουργίας για το πρώτο τηλεσκόπιο 5 εκατομμυρίων δολαρίων (3,62 εκατομμύρια λίρες). Το SuperBIT κόστισε σχεδόν 1.000 φορές λιγότερο από έναν παρόμοιο δορυφόρο“, ανέφεραν αξιωματούχοι της RAS.

Διαφήμιση