Αρχική Περιβάλλον Kαύσωνας αφρικανικός από Τετάρτη – Έως και 45 βαθμούς η θερμοκρασία

Kαύσωνας αφρικανικός από Τετάρτη – Έως και 45 βαθμούς η θερμοκρασία

0
Καύσωνας, ζέστη, θερμόμετρο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για πολυήμερο καύσωνα, αφρικανικής προέλευσης, από τα μέσα της εβδομάδας προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει έως και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Η αρχή την Τετάρτη

Από την Τετάρτη 28 Ιουλίου και έως τις 2 Αυγούστου, η χώρα θα επηρεαστεί από μια παρατεταμένη αφρικανική ζέστη. Σύμφωνα με το Γιάννη Καλλιάνο, ο καύσωνας που αναμένεται από τα μέσα της εβδομάδας, θα είναι ισχυρός. Η διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών θα είναι για δέκα ημέρες.
Η αρχή θα γίνει από τα δυτικά. Την Τρίτη 27/7 και Τετάρτη 28/7 οι μέγιστες τιμές του υδραργύρου στα πεδινά και ευπαθή στη ζέστη τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας θα αγγίζουν τους 40-41°C την Τρίτη και τους 41-42°C την Τετάρτη.

Το μελτέμι σώζει τα νησιά

Τις ίδιες ημέρες, λόγω του μελτεμιού που στο Αιγαίο θα αγγίζει τα 6-7 μποφόρ, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα η θερμοκρασία δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από τους 37-38°C και τοπικά 39°C.  Στην Αττική η θερμοκρασία την Τρίτη θα φτάσει στους 37°C και την Τετάρτη στους 38°C.

Θερμές αέριες μάζες

Την Πέμπτη οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Με θερμοκρασίες:

  • Αττική : 40°C
  • Κεντρική Μακεδονία : 41-42°C
  • Δυτικά Ηπειρωτικά : 43-44°C
  • Θεσσαλία : 41-42°C
  • Ανατολική Πελοπόννησος : 41-42°C
  • Ιόνιο : 40°C
  • Κρήτη : 36°C
  • Κυκλάδες : 35°C
  • Δωδεκάνησα : 40-41°C (μέγιστες στη Ρόδο)

Τεχνητή βροχή στο Ντουμπάι

Οι υψηλές θερμοκρασίες συνδέονται άρρηκτα με την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση της Γης. Στο Ντουμπάι ξεπερνούν συχνά τους 46 βαθμούς. Για αυτό και επιστήμονες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δημιούργησαν τεχνητή βροχή. Με  τη χρήση ηλεκτρικών φορτίων από drones προκαλούν βροχοπτώσεις στη χώρα.

 

Μέθοδος «cloud seeding»

Η μέθοδος «cloud seeding» προσπαθεί να δώσει λύση στα φαινόμενα ξηρασίας που πλήττουν τον πλανήτη, χωρίς αρνητικό περιβαλλοντικό πρόσημο. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η βροχή είναι σπάνια. Οι ιθύνοντες επενδύουν πολλά στη νέα μέθοδο, θεωρώντας ότι η παραγωγή βροχής θα βοηθήσει στη μείωση των ετήσιων κυμάτων καύσωνα, που πλήττουν τη χώρα.

 

Διαφήμιση