Αρχική Περιβάλλον Το 37% των θανάτων λόγω ζέστης οφείλονται στη κλιματική αλλαγή

Το 37% των θανάτων λόγω ζέστης οφείλονται στη κλιματική αλλαγή

0
Photo by Kseniia Zaitseva/Unsplash
Photo by Kseniia Zaitseva/Unsplash
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Μία ακόμα μελέτη καταδεικνύει την προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή, ως κύριο υπαίτιο για το 1/3 των θανάτων που πραγματοποιούνται καθημερινά στον κόσμο εξαιτίας της ζέστης. Και αυτά δεν είναι τα χειρότερα νέα…

“Αυτοί είναι θάνατοι που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Είναι κάτι που εμείς προκαλέσαμε” σχολιάζει η επιδημιολόγος Ana Vicedo-Cabrera στο Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία.

Το ποσοστό θανάτων λόγω ζέστης οφειλόμενης στην αλλαγή του κλίματος είναι 37%. Τα κακά νέα όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι ακόμη περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες που ενισχύονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασία.

Ενώ και οι αριθμοί θανάτου λόγω θέρμανσης θα αυξηθούν εκθετικά με την αύξηση των θερμοκρασιών.

732 πόλεις από το 1991 ως το 2018

Χονολουλού, ΗΠΑ. Cosmin Serban/Unplash
Χονολουλού, ΗΠΑ. Cosmin Serban/Unplash

Δεκάδες ερευνητές που εξέτασαν τους θανάτους από θερμότητα σε 732 πόλεις σε όλο τον κόσμο από το 1991 έως το 2018 υπολόγισαν ότι το 37% προκλήθηκε από υψηλότερες θερμοκρασίες από την ανθρώπινη θέρμανση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε περιοδικό Nature Climate Change.

Αυτό ανέρχεται σε περίπου 9.700 άτομα ετησίως από αυτές τις πόλεις, αλλά είναι πολύ περισσότεροι παγκοσμίως, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.

Τα υψηλότερα ποσοστά τέτοιων θανάτων εντοπίζονται σε πόλεις της Νότιας Αμερικής. Η Vicedo-Cabrera επισήμανε τη νότια Ευρώπη και τη νότια Ασία ως άλλα hot spots για τους θανάτους που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

To Σάο Πάολο η πόλη που έχει χτυπήσει η κλιματική αλλαγή περισσότερο

Σάο Πάολο, Βραζιλία. Lucas Marcomini/Unsplash
Σάο Πάολο, Βραζιλία. Lucas Marcomini/Unsplash

Το Σάο Πάολο, Βραζιλία, έχει τους περισσότερους θανάτους λόγω θερμότητας που σχετίζονται με το κλίμα και αφορά κατά μέσο όρο 239 άτομα το χρόνο.

Ενώ, περίπου το 35% από τους θανάτους με αιτία τη θερμότητα στις ΗΠΑ, αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Που σημαίνει, μιλάμε για 1.100 θανάτους το χρόνο, σε περίπου 200 πόλεις των ΗΠΑ, με 141 στη Νέα Υόρκη. Από αυτές, η Χονολουλού είχε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω θερμότητας που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, 82%.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεκαετίες δεδομένων θνησιμότητας στις 732 πόλεις για να σχεδιάσουν καμπύλες που περιγράφουν λεπτομερώς πώς το ποσοστό θανάτου κάθε πόλης αλλάζει με τη θερμοκρασία και πώς οι καμπύλες θανάτου-θανάτου ποικίλλουν από πόλη σε πόλη.

Ορισμένες πόλεις προσαρμόζονται στη θερμότητα καλύτερα από άλλες λόγω του κλιματισμού, των πολιτιστικών παραγόντων και των περιβαλλοντικών συνθηκών, δήλωσε η Vicedo-Cabrera.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πήραν παρατηρούμενες θερμοκρασίες και τις συνέκριναν με 10 μοντέλα υπολογιστών που προσομοιώνουν έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή. Η διαφορά είναι η θέρμανση που οι άνθρωποι προκάλεσαν.

Εφαρμόζοντας αυτήν την επιστημονικά αποδεκτή τεχνική στις εξατομικευμένες καμπύλες θανάτου θερμότητας για τις 732 πόλεις, οι επιστήμονες υπολόγισαν επιπλέον θανάτους θερμότητας από την κλιματική αλλαγή.

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζητούν απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη την υγεία μας. Αυτή η μελέτη απόδοσης απαντά άμεσα σε αυτήν την ερώτηση χρησιμοποιώντας επιδημιολογικές μεθόδους της αιχμής της επιστήμης, και ο όγκος των δεδομένων που έχουν συγκεντρώσει οι συγγραφείς για ανάλυση είναι εντυπωσιακός», δήλωσε ο Δρ Jonathan Patz, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.

Ο Patz, ο οποίος δεν ήταν μέρος της μελέτης, δήλωσε ότι ήταν ένας από τους πρώτους που εξηγεί λεπτομερώς τους θανάτους λόγω θερμότητας που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος τώρα, παρά στο μέλλον.

Πηγή: nbcnews.com

Διαφήμιση