Αρχική Διάστημα Διάστημα: Το Hubble απαθανατίζει μια «κοσμική πεταλούδα»

Διάστημα: Το Hubble απαθανατίζει μια «κοσμική πεταλούδα»

0
νεφελωμα της πεταλουδας
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένας κόσμος ομίχλης χιλιάδες έτη φωτός μακριά. Θυμίζει τη μορφή μιας πεταλούδας σε ένα τηλεσκόπιο. Ο πιο ταιριαστός τίτλος της μεγαλύτερης κοσμικής ομορφιάς είναι το «Νεφέλωμα της Πεταλούδας».

Αυτό το «νεφέλωμα πεταλούδας» απέχει 3.392 έτη φωτός από τη Γη. Στη γλώσσα της αστρονομίας, το όνομά του είναι NGC-6302. Το Τηλεσκόπιο Hubble (HST), το οποίο παρακολουθεί το σύμπαν για τρεις δεκαετίες, συνέλαβε τη μορφή του και το έστειλε στη Γη.

Το 2020, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA κυκλοφόρησε μια ομάδα φωτογραφιών σχετικά με την ομορφιά του διαστήματος που έστειλε το Hubble-Scope.

Ανάμεσά τους ήταν μια εικόνα του «Νεφελώματος της Πεταλούδας».

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως όταν ένα αστέρι εξαντλείται, η εσωτερική του ενέργεια εξαντλείται επίσης. Τότε τα εσωτερικά σωματίδια αρχίζουν να τραβούν το ένα το άλλο. Με αυτόν τον τρόπο, το αστέρι, που ονομάζεται «σουπερνόβα», εκρήγνυται αμέσως. Τα στοιχεία μέσα σε αυτό εξαπλώνονται στο διάστημα. Τα νεφελώματα σχηματίζονται από τη βαρυτική συστολή αυτών των διαστρικών στοιχείων.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα διαπλανητικά στοιχεία έχουν συνδυαστεί με αυτόν τον τρόπο για αιώνες και αργότερα έχουν σχηματιστεί νέοι πλανήτες και αστέρια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NASA (@nasa)

Μην αφήσετε αυτά τα χαριτωμένα φτερά να σας ξεγελάσουν. Το Hubble τράβηξε την εικόνα μιας ειρηνικής, κοσμικής πεταλούδας. Η αλήθεια είναι πως είναι πολύ πιο βίαια από όσο φαίνεται. Με ένα άνοιγμα φτερών που καλύπτει πάνω από 3 έτη φωτός, το Νεφέλωμα της Πεταλούδας εκτοξεύει στρώματα αερίου από ένα αστέρι που πεθαίνει στο κέντρο του.

Ρεύματα έντονης υπεριώδους ακτινοβολίας προκαλούν λάμψη του απορριμμένου υλικού, αλλά τελικά το νεφέλωμα θα εξασθενίσει και θα αφήσει πίσω του ένα μικρό αστρικό πτώμα που ονομάζεται ”λευκός νάνος”.

Ο ήλιος μας μπορεί να περιμένει μια παρόμοια μοίρα μόλις εξαντληθούν τα ”καύσιμά” του σε περίπου έξι δισεκατομμύρια χρόνια.

Διαφήμιση