Αρχική Ενέργεια Nord Stream 2: Ο ρωσικός αγωγός στο επίκεντρο Μπάιντεν – Μέρκελ

Nord Stream 2: Ο ρωσικός αγωγός στο επίκεντρο Μπάιντεν – Μέρκελ

0
nord stream - αερίου
Εικόνα: Gazprom
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 στο επίκεντρο των συζητήσεων, έληξε η τελευταία, αποχαιρετιστήρια συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Ο Τζο Μπάιντεν είπε στην Άγκελα Μέρκελ ότι θα του λείψει. Ήταν η πρώτη αρχηγός ευρωπαϊκής χώρας που έγινε δεκτή επισήμως στο Λευκό Οίκο επί της προεδρίας του.

Χωρίς (;) αγκάθια

Η Μέρκελ επεδίωξε πάση θυσία να καταστήσει σαφές στον Μπάιντεν ότι ο Νord Stream II δεν αποτελεί πλέον αγκάθι στις διατλαντικές σχέσεις. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ήρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του στις γερμανικές εταιρείες που σχετίζονται με τον αγωγό. Διπλωματικές πηγές εξηγούν ότι η Γερμανία επιθυμεί ο αγωγός να ολοκληρωθεί. Αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσει τις ΗΠΑ. Να τις πείσει, δηλαδή, ότι δε θα λειτουργήσει ως “το μακρύ χέρι” του Πούτιν στην Ευρώπη.

Εικόνα: Gazprom

Η Γερμανία τα θέλει όλα!

Η Γερμανία επιθυμεί να ανάψει το “πράσινο φως” για τον αγωγό. Ταυτόχρονα να έχει και τη στήριξη των ΗΠΑ στην αύξηση εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επίσης επιθυμεί να μην αντιπαρατεθεί και δυσαρεστήσει και την Κίνα. Καθώς διαθέτει (και) εκεί ισχυρά  εμπορικά συμφέροντα. Επ’ ουδενί δεν επιθυμεί να ανοίξει μέτωπα με ΗΠΑ και Κίνα, αναγκαζόμενη να επιλέξει οικονομικό εταίρο. Θέλει και τους δύο.

Αμερικανική στάση

Ο Τζο Μπάιντεν επαναδιατύπωσε τις ανησυχίες του στη Γερμανίδα καγκελάριο για το Nord Stream 2. Επανέλαβε την αμερικανική άποψη ότι η μεταφορά από ρωσικά κοιτάσματα στη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά θα αυξήσει τη ρωσική επιρροή. Και αυτό καθώς η Ευρώπη θα εξαρτάται ενεργειακά από το ρωσικό φυσικό αέριο.
«Είμαστε ενωμένοι και θα συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι. Για να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα» δήλωσε ο Μπάιντεν.

Nord Stream 2

Η Ρωσία επιθυμεί διακαώς την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 και την έναρξη της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Βαλτικής στη Γερμανία. Η κατασκευή του ανέρχεται στα 11 δισ. δολάρια. Το έργο του αγωγού συντονίζει ως επικεφαλής η ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom και δυτικοί εταίροι της. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα φέτος. Ο αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία. Το Κίεβο, στραφόμενο στη Δύση, εκτιμά ότι αυτό ενισχύει τη ρωσική επιθετικότητα. Και βρίσκει πολλά ευήκοα ώτα.
«Δεν πρέπει να επιτραπεί στην Ρωσία να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να εξαναγκάζει ή να απειλεί τους γείτονές της» τόνισε ο Μπάιντεν.

Ανταπάντηση Μέρκελ

Η Μέρκελ ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση, πως για τον αγωγό η Γερμανία έχει διαφορετικές απόψεις από τις ΗΠΑ. Επεσήμανε, όμως, ότι το Βερολίνο θεωρεί την Ουκρανία χώρα διαμετακόμισης. “Έκλεισε το μάτι”, δηλαδή, στον Μπάιντεν, πως ο αγωγός φυσικού αερίου θα πρέπει να συνεχίσει να διέρχεται από την Ουκρανία. Προς επίρρωση, ανέφερε ότι “υπάρχουν εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, εάν η Ρωσία δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την Ουκρανία”.

Διαφήμιση