Αρχική Επιστήμη NASA: Ανακαλύφθηκαν νέοι… έφηβοι εξωπλανήτες (Βίντεο)

NASA: Ανακαλύφθηκαν νέοι… έφηβοι εξωπλανήτες (Βίντεο)

0
toi 1807
Εικόνα: NASA’s Goddard Space Flight Center/Chris Smith
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δύο νέοι εξωπλανήτες-αδέλφια που περιστρέφονται γύρω από δύο αστέρια ανακαλύφθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA. Πρόκειται για τους έφηβους ηλικιακά TOI 2076 και TOI 1807. Βρίσκονται σε απόσταση 130 έτη φωτός μακριά μας και κατά 30 έτη φωτός μακριά ο ένας από τον άλλο. Δηλαδή 8 εκατ. φορές την απόσταση της Γης από τον Ήλιο.

Κοντά στα γήινα μεγέθη – Χρώμα εντυπωσιακότερο του Ήλιου

Η ερευνητική ομάδα της NASA που εντόπισε τα δύο αδελφά σχήματα εκτιμά ότι πρόκειται για πολύ νεαρής ηλικίας πλανήτες. Υπολογίζεται ότι οι πλανήτες αυτοί έχουν μέγεθος 2-4 φορές μεγαλύτερο από ό,τι η Γη. Διαθέτουν εντυπωσιακό πορτοκαλί χρώμα, περισσότερο έντονο από ό,τι ο Ήλιος και ανήκουν στους αστεροειδείς Κ-τύπου Boötes and Canes Venatici.

Οι ομοιότητές τους με τη Γη και το γεγονός ότι ακόμη τελούν σε φάση ανάπτυξης κάνει αισιόδοξους τους επιστήμονες. Εκτιμούν ότι η μελέτη των εν λόγω εξωπλανητών θα συνδράμει στη συλλογή δεδομένων και για τη δημιουργία και εξέλιξη της Γης.  Αυτό ανέφερε η αστρονόμος της NASA, Christina Hedges, μία εκ των συντακτών της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο The Astronomical Journal.

https://www.iau.org/static/public/constellations/gif/CVN.gif
Εικόνα: IAU

TOI 2076

Γύρω από το αστρικό σύστημα του TOI 2076  κινούνται τρεις πλανήτες. Ο πιο κοντινός είναι ο TOI 2076 b, που έχει μέγεθος τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης. Βρίσκεται δε τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο, ώστε ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε  240 ώρες. Οι άλλοι δύο πλανήτες του συστήματος έχουν μέγεθος τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης. Βρίσκονται, επίσης, πολύ κοντά στο άστρο τους. Ολοκληρώνουν μια περιστροφή γύρω από αυτό σε χρονικό διάστημα περίπου 20 ημερών. Ο εξωπλανήτης του άλλου συστήματος, ο TOI 1807 b έχε μέγεθος περίπου δύο φορές όσο αυτό της Γης. Βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο του. Για αυτό και χρειάζεται μόλις 13 ώρες, προκειμένου να ολοκληρώσει μια περιστροφή γύρω από αυτό.

 

Διαφήμιση