Αρχική Ελλάδα Απολογισμός συνάντησης Μπάιντεν-Πούτιν (Βίντεο)

Απολογισμός συνάντησης Μπάιντεν-Πούτιν (Βίντεο)

0
PUTIN BIDEN
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο απολογισμός της συνάντησης Μπάιντεν και Πούτιν στη Γενεύη περιλαμβάνει συγκρατημένη αισιοδοξία. Εκατέρωθεν σημειώθηκε προσπάθεια πιο ουσιαστικής επαφής εν μέσω μεγάλης αμηχανίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε μάλιστα στο Ρώσο ομόλογό του οι σχέσεις τους να γίνουν πιο «προβλέψιμες» σχέσεις. Η αμοιβαία επιφυλακτικότητα οδήγησε και σε ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου εν συνεχεία. Πάντως ο Ρώσος πρόεδρος δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των Αμερικανών δημοσιογράφων, διαψεύδοντας πρότερες φήμες περί του αντιθέτου.

Ίσος προς ίσο

Είμαστε «δύο μεγάλες δυνάμεις που θα έπρεπε να διαχειρίζονται τις διαφωνίες τους με λογικό τρόπο» ανέφερε. «Ελπίζω ότι η συνάντησή μας θα είναι παραγωγική» σχολίασε ο Πούτιν. Και ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της συνόδου. Πριν ξεκινήσουν στο μεγαλοπρεπές κτήριο του 18ου αιώνα στην όχθη της λίμνης Λεμάν, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία.

Κοινά συμφέροντα

«Προσπαθούμε να καθορίσουμε πού έχουμε κοινά συμφέροντα και πού μπορούμε να συνεργαστούμε. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, να καθορίσουμε έναν προβλέψιμο και λογικό τρόπο για να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας» εξήγησε ο Μπάιντεν. Με την κίνησή του αυτή πέρασε στον Πούτιν το μήνυμα ότι τον σέβεται. Αναγνωρίζει τη Ρωσία ως ισότιμο συνομιλητή. Σημείο που ευχαρίστησε το Ρώσο πρόεδρο, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει τη Ρωσία «περιφερειακή δύναμη».

Συζήτηση 2,5 ωρών

Η σύνοδος κορυφής κράτησε δυόμισι ώρες. «Σε ευχαριστώ για το μακρύ ταξίδι που έκανες για να συναντηθούμε» είπε ο Πούτιν. Η συζήτηση έγινε παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ. Ακολούθησαν διευρυμένες συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας.

BIDENputin

Χαμόγελα συγκρατημένα

Σύμφωνα με το CNN, ο Μπάιντεν χαμογέλασε σε κάποια από τις ατάκες του Πούτιν. Την περισσότερη ώρα τα βλέμματα των δυο ηγετών ήταν, επαφρώς, «παγωμένα», ενώ δεν αντάλλαξαν αρκετές ματιές μεταξύ τους. Στη ατζέντα οι δύο ηγέτες είχαν την πανδημία, την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και τις διμερείς σχέσεις που έχουν ενταθεί.

Δηλώσεις Πούτιν

Καλές χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά το πέρας της συνόδου. Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν να επιστρέψουν οι πρέσβεις των δύο χωρών. «Η συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε με εποικοδομητικό πνεύμα. Και οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεσή τους να κατανοήσουν η μία την άλλη» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος. Επέμεινε ότι οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις προέρχονται από τις ΗΠΑ και χώρες της Δύσης και όχι από τη Ρωσία.

Κοινές θέσεις για πυρηνικά

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας υιοθέτησαν κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα. Με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου, σύμφωνα τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο. Οι δύο υπερδυνάμεις επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο.

Τι προηγήθηκε

Οι δύο πρόεδροι έφτασαν με διαφορά λίγων λεπτών και τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Ελβετίας Γκι Παρμελέν.  Στη Γενεύη είχε φιλοξενηθεί και η πρώτη σύνοδος κορυφής του Ρόναλντ Ρίγκαν με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, το 1985. Τότε η σύνοδος ήταν μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Η τελευταία συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας έγινε το 2018 (Ελσίνκι), μεταξύ του Β. πούτιν και τότε Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ευτράπελα

Στα ευτράπελα της συνάντησης η διένεξη Αμερικανών και Ρώσων δημοσιογράφων που διαπληκτίστηκαν για το “καλύτερο πλάνο”.  Τις φωνές τους κατέγραψαν οι κάμερες. Και οι δύο πλευρές εγκαλούν η μία την άλλη για τη στάση των υπηρεσιών Ασφαλείας του κάθε προέδρου.
Διαφήμιση