Αρχική Ζώα Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Γεμάτες οι δεξαμενές του ΑΡΧΕΛΩΝ με τραυματισμένες χελώνες

Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Γεμάτες οι δεξαμενές του ΑΡΧΕΛΩΝ με τραυματισμένες χελώνες

0
ΑΡΧΕΛΩΝ ΧΕΛΩΝΑ Κ. Papafitsoros
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Θαλάσσιας Χελώνας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, βρίσκει και τις 40 δεξαμενές του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα γεμάτες από τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες, πιο νωρίς από ότι έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες χρονιές.

Τραυματισμένες χελώνες

Τι φέρνει τις χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης;

Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι τα κύρια αίτια εισαγωγής τους αντιστοιχούν στις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα 7 είδη θαλάσσιων χελωνών που ζουν στον πλανήτη:

  • η τυχαία σύλληψη θαλάσσιων χελωνών σε αλιευτικά εργαλεία
  • η ρύπανση της θάλασσας
  • τα πλαστικά

Όλα τα παραπάνω επιφέρουν το θάνατο σε μεγάλο αριθμό χελωνών σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, συμπεριλαμβάνοντας και τη Μεσόγειο.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα έρθουν άμεσα άλλες τραυματισμένες, τουλάχιστον μέχρι να απελευθερώσουμε στη θάλασσα τις δύο πρώτες που έχουν αναρρώσει» λέει η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Διάσωσης και Περίθαλψης.

 

ΓΡΑΦΗΜΑ 1 ΑΡΧΕΛΩΝ 7ΜΕΡΕΣ 7ΧΕΛΩΝΕΣ

Παράλληλα, σημειώνεται ότι από τις 40 χελώνες που βρίσκονται σήμερα υπό περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειρήνης!

  • οι 19 φέρουν τραύματα στα πτερύγια από εγκλωβισμό σε δίχτυα ή έχουν καταπιεί αγκίστρια και πλαστικά
  • 18 φέρουν τραύματα στο κεφάλι, τα μάτια ή το κέλυφος από σκόπιμα χτυπήματα

ΓΡΑΦΗΜΑ 2 ΑΡΧΕΛΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΔ

Πάνω από 1000 άνθρωποι συνομίλησαν με το ΑΡΧΕΛΩΝ TO 2020

Όμως ο αυξημένος, για την εποχή, αριθμός εισαγωγών, δεν έχει να κάνει μόνο με τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δράσης στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Δείχνει κυρίως μεγαλύτερη αυθόρμητη συμμετοχή των πολιτών, που έσπευσαν να μαζέψουν τα ζώα από την παραλία ή τη θάλασσα και να φροντίσουν για τη διακομιδή τους στο Κέντρο Διάσωσης.

«Πάνω από 1000 άνθρωποι συνομίλησαν με τον ΑΡΧΕΛΩΝ το 2020 για να βοηθήσουν τραυματισμένες χελώνες και χελωνάκια, αλλά και να αναφέρουν νεκρές χελώνες που εκβράζονται στην ακτή» αναφέρει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης.

ΓΡΑΦΗΜΑ 3 ΑΡΧΕΛΩΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Ίσως η εμπειρία της πανδημίας να έκανε περισσότερους ανθρώπους να ενδιαφερθούν για τα βάσανα των άγριων ζώων, τα προβλήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η σκέψη δίνει μία νότα αισιοδοξίας στη σημερινή ημέρα.

«Άνθρωποι και χελώνες, μπορούμε να ζήσουμε μαζί», είναι το σύνθημά μας.

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ λειτουργεί από το 1994. Μέσα από τις ιστορίες των χελωνών και την επιστημονική έρευνα που γίνεται, δείχνει σε χιλιάδες μαθητές και άλλους επισκέπτες τα προβλήματα που οι άνθρωποι δημιουργούμε στη θάλασσα και τις ακτές και τρόπους για να τα αντιμετωπίσουμε.

 

 

Διαφήμιση