Αρχική Ελλάδα Μητσοτάκης-Αναστασιάδης: Ουδέποτε θα αποδεχθούμε “κράτος-μόρφωμα”- Κοινή δράση κατά Τουρκίας

Μητσοτάκης-Αναστασιάδης: Ουδέποτε θα αποδεχθούμε “κράτος-μόρφωμα”- Κοινή δράση κατά Τουρκίας

0
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΜΑΞΙΜΟΥ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στην καταδίκη της κίνησης Ερντογάν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και την επαναδιατύπωση περί απόρριψης οιασδήποτε λύσης “κράτος-μόρφωμα” που επιδιώκει η Τουρκία ανεφέρθησαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Κύπριος πρόεδρος.

Κοινό πλαίσιο δράσης

Ο κ. Αναστασιάδης, κατά τις δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, επεσήμανε ότι  δεν τίθεται θέμα αποδοχής των προαπαιτουμένων που η Τουρκία θέτει, με απώτερο στόχο τη λύση δύο κρατών. «Είναι αδιανόητο να αναμένει κανένας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να αποδεχθεί τη δημιουργία ενός μορφώματος. Δηλαδή ενός ανεξαρτήτου κράτους το οποίο θα ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία» τόνισε. Ελλάδα και Κύπρος συνοντίζουν τις δράσεις τους. Με τον πρωθυπουργό έχουν συμφωνήσει ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες για νέα σύνοδο για το Κυπριακό υπό τον ΟΗΕ. “Με ουσιαστικό και δημιουργικό διάλογο. Να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη, λειτουργική λύση, η οποία θα επιτρέψει, επιτέλους, να συμβιώσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας. Πέρα και μακριά από εγγυήσεις και εξαρτήσεις.” ανέφερε.

Παγκόσμια καταδίκη Τουρκίας

Στην παγκόσμια καταδίκη της Τουρκίας ανεφέρθη ο κ. Μητσοτάκης. «Η καταδίκη υπήρξε παγκόσμια: Από το θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύσσωμη υπήρξε επίσης και η καταδίκη από την ΕΕ. Συνολικά αλλά και από τα κράτη μέλη με εθνικές δηλώσεις. Και πώς αντέδρασε η Τουρκία; Όχι μόνο απέρριψε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά απέδωσε την παγκόσμια καταδίκη στη δήθεν προπαγάνδα της Ελλάδος και της Κύπρου. Ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παρασύραμε όλη την υφήλιο».

“Δεν παραιτούμαστε από την αυτοάμυνά μας”

«Είναι προφανές ότι η Τουρκία κλιμακώνει σταθερά την ένταση. Με τη δημιουργία νέων βάσεων στα κατεχόμενα επιβεβαιώνει τις ευρύτερες βλέψεις της στη λογική του δόγματος της γαλάζιας πατρίδας. Ενός δόγματος επιθετικού» τόνισε ο Πρωθυπουργός. Ανέφερε πως στη λογική αυτού του δόγματος η Τουρκία εγκαλεί την Ελλάδα για την αμυντική προστασία των νησιών μας. «Κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας» είπε με νόημα.

Διαφήμιση