Αρχική Διάστημα Η πτήση ελικοπτέρου σε άλλον πλανήτη είναι γεγονός: Το Ingenuity στον Άρη...

Η πτήση ελικοπτέρου σε άλλον πλανήτη είναι γεγονός: Το Ingenuity στον Άρη (Βίντεο)

0
INGUENITY mars
Εικόνα: NASA/JPL-Caltech/ASU
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η πτήση ελικοπτέρου σε άλλον πλανήτη είναι γεγονός: Το Ingenuity της NASA πραγματοποίησε επιτυχώς τη δέκατη πτήση του στον πλανήτη Άρη. Το ελικόπτερο Ingenuity  έφτασε στον Κόκκινο Πλανήτη με το Mars Perseverance rover.

Το ιστορικό επίτευγμά του στη διαστημική είναι ότι αποτελεί την πρώτη πτήση ελικοπτέρου με κινητήρα σε πλανήτη, εκτός από τη Γη.

Το ρεκόρ της “πτήσης 10”

Η πτήση 10 ήταν η πιο δύσκολη για την Ingenuity. Το ελικόπτερο έπρεπε να “χτυπήσει” σε δέκα διαφορετικά σημεία, καθώς πετούσε πάνω από το στόχο του «Raised Ridges». Έφτασε σε μέγιστο υψόμετρο 40 πόδια (12 μέτρα) –ένα νέο ύψος-ρεκόρ- και πέταξε περίπου 310 πόδια (95 μέτρα). Από την απογείωση έως την προσγείωση, ολόκληρη η πτήση διήρκεσε 165,4 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι λιγότερο από 3 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, το Ingenuity αναμενόταν να τραβήξει μια σειρά εικόνων. Συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να δημιουργήσουν στερεοφωνικές εικόνες από τους βράχους των Raised Ridges.

ingenuity flight 10 path
Εικόνα: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Επόμενος στόχος

Οι κορυφογραμμές είναι μια αποστολή περιοχής που οι επιστήμονες σκέφτονται να στείλουν το Perseverance rover. “Θα απεικονίσουμε το Raised Ridges. Αποτελεί ένα πεδίο που οι επιστήμονες βρίσκουν ενδιαφέρον και σκέφτονται να επισκεφθούν κάποια στιγμή στο μέλλον”, ανέφεραν οι διευθυντές της αποστολής της JPL στις 23 Ιουλίου.Το Ingenuity είναι πλέον σταθμευμένο στο έβδομο αεροδρόμιο στον Άρη. Οι επιστήμονες της αποστολής εξετάζουν την τηλεμετρία και τις εικόνες από την πτήση.

Επέκταση δραστηριοτήτων

Αρχικά σχεδιασμένο να ολοκληρώσει τέσσερις πτήσεις στον Άρη, το ελικόπτερο Ingenuity είναι το πρώτο όχημα που επιχείρησε πτήση με κινητήρα σε άλλον κόσμο. Το 4-lb. (1,8 κιλά) ελικόπτερο έφτασε στον Άρη αναδιπλωμένο στο εσωτερικό του Perseverance rover και αρχικά αναμενόταν να διεξαγάγει μόνο τέσσερις πτήσεις. Το ηλιακό ελικόπτερο ολοκλήρωσε την κύρια αποστολή του τον Απρίλιο. Η NASA σκέφτεται πολύ σοβαρά να επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Σε αυτήν την εκτεταμένη φάση, το Ingenuity χρησιμοποιείται για αναγνώριση. Αναζητεί ενδιαφέροντα σημεία για το Perseverance rover. «Ο εναέριος προσκοπισμός βοηθά την ομάδα του Perseverance Mars να αποφασίσει τι θα κάνει στη συνέχεια» έγραψαν αξιωματούχοι της JPL στην ενημέρωση του Σαββάτου.

Διαφήμιση